Доступність посилання

ТОП новини

Краснова наразі обвинувачують тільки в незаконному поводженні зі зброєю – прокурор


Лідер громадської організації «Цивільний корпус Азов-Крим» Станіслав Краснов під час засідання Шевченківського районного суду. Київ, 1 березня 2016 року
Лідер громадської організації «Цивільний корпус Азов-Крим» Станіслав Краснов під час засідання Шевченківського районного суду. Київ, 1 березня 2016 року

Станіславу Краснову знову не змогли обрати запобіжного заходу. Він відмовився розповідати про зв’язки зі спецслужбами

Станіслав Краснов, керівник організації «Цивільний корпус «Азов-Крим» визнав, що контактував з іноземними спецслужбами. Водночас, активіст заявляє, що завжди повідомляв про схожі зв’язки відповідні українські силові органи (але не СБУ) і діяв виключно в інтересах України. Краснова відпустили з ізолятора СБУ в ніч на 2 березня, оскільки у визначений законодавством термін суд не ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу. Пізніше, під час розгляду відповідного клопотання, через погане самопочуття активіста його прямо з зали суду забрали до лікарні.


Другого березня в Шевченківському районному суді Києва мали розглядати клопотання про обрання запобіжного заходу Станіславу Краснову. Втім, до розгляду питання сторони так і не дійшли. Активіст поскаржився на сильний головний біль і до суду викликали бригаду «швидкої». Медики, які прибули за викликом, ухвалили рішення про госпіталізацію Краснова. Відтак, прямо з зали суду підозрюваного доправили в лікарні. Раніше Краснов заявляв, що був побитий співробітниками СБУ під час затримання 28 лютого. На обличчі активіста досі помітні численні синці.

«У нього гіпертонічний криз, сьогодні тиск 160 на 100. Для такої молодої людини – це високий тиск. Також медики ще раз підтвердили струс мозку, закрита черепно-мозкова травма, поломані ребра і проблеми з правим голіностопом – там або перелом, або зв’язки розтягнуті», – заявив адвокат.

У справі Краснова здійснено відвід судді, підозрюваного госпіталізували (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00


Після госпіталізації «азовця» судове засідання продовжилось. Суд розглянув клопотання захисту про відвід судді Валентини Малиновської. За словами адвоката Андрія Мамалиги, відводу вимагали, бо Малиновська напередодні відмовилась погодити невідкладну госпіталізацію їхнього клієнта, що за версією захисту, свідчить про її упереджене ставлення до Станіслава Краснова. Під схвальні вигуки прибічників Краснова суддя Ірина Макаренко оголосила про задоволення клопотання про відвід.

Краснов відмовився розповідати про зв’язки зі спецслужбами

Сам Краснов під час раніше спеціально зібраної прес-конференції повідомив, що й справді контактував із представниками спецслужб інших країн. Хоч і додав, що про ці зв’язки завжди повідомляв українські спецслужби, уточнивши, що йдеться не про СБУ. На думку Краснова, схожі контакти не є чимось винятковим для громадських активістів. Водночас, розповісти подробиці журналістам відмовився, мотивуючи це тим, що «підписував відповідні документи» і не має права розголошувати цю інформацію.

Також активіст відмовився коментувати інформацію СБУ про його поїздку в Білорусь, під час якої той, начебто, контактував із куратором із російських спецслужб.


Краснов заявляє, що СБУ сфальсифікувала справу проти нього. Активіст називає кілька можливих причин для таких дій представників спецслужби: по-перше, це його активна участь у блокаді Криму, а також помста за викриття незаконної діяльності представників правоохоронних органів України у 2013 році на території Криму.

«З приводу якихось там ФСБешних закидів проти мене – я, чесно, не бачив цих відео, які викладали. Це стовідсотково фейк. Так і під час Майдану саме ці СБУшники змонтували фейк. Вони його назвали «сучасні кати України», де я та Олександр Костенко нібито катували співробітників «Беркуту». Хоча такого факту ніколи не було і це просто монтаж», – заявляє Краснов.

Прокурори підтверджують інформацію про знайдений тротил і гранати

У той же час, прокурори, які представляють державне обвинувачення у справі під час останнього судового засідання повідомили, що наразі Станіслав Краснов обвинувачується в незаконному поводженні зі зброєю. Йдеться про частину першу статті 263-ї Кримінального кодексу України, що передбачає покарання за «носіння, зберігання, придбання, виготовлення, передачу чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або пристроїв без передбаченого законом дозволу».

Що ж до публічних звинувачень СБУ на адресу активіста, серед яких: передача списків бійців «Азову» російській стороні, зв’язки з російськими спецслужбами, підготовка замаху на життя людини, то нараз вони в справі не фігурують.

Експертиза проведена по гранатах і дійсно вказано, що це гранати бойової дії
Віктор Кравчина

«Йому висунуто звинувачення за частиною першою статті 263-ї – незаконне поводження зі зброєю або бойовими припасами. Є предмети, які схожі на тротил і вибухові пристрої. Експертиза проведена по гранатах і дійсно вказано, що це гранати бойової дії», – повідомив прокурор Генеральної прокуратури Віктор Кравчина.


За версією СБУ, Краснов був затриманий у ніч із 27 на 28 лютого в лісі на трасі Київ-Харків, де активіст наче б то переховував вибухівку. Йдеться про 42 кілограми у тротиловому еквіваленті, 10 детонаторів, а також гранати. Ушкодження ж були завдані, пояснюють в СБУ, оскільки затриманий чинив спротив. Звинувачення у незаконному поводженні з вибухівкою пояснюють наявністю найбільшої кількості доказів саме за цим фактом, втім, як повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук в інтерв’ю Радіо Свобода, є й інші матеріали.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG