Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Савченко: дебати не матимуть ніякого впливу на вирок суду


Надія Савченко та її адвокат Ілля Новіков у залі суду міста Донецьк Ростовської області Росії, 3 березня 2016 року
Надія Савченко та її адвокат Ілля Новіков у залі суду міста Донецьк Ростовської області Росії, 3 березня 2016 року

«Росія розуміє: якщо Савченко оголосить сухе голодування, вони втратять її як цінний товар, як заручника» – Ілля Новіков

У суді міста Донецька Ростовської області Росії у четвер, 3 березня, продовжуються заключні дебати у справі української громадянки, народного депутата Надії Савченко. Один із адвокатів українки Ілля Новіков в ефірі Радіо Свобода висловив сподівання, що після оголошення вироку політичний процес її звільнення буде більш активним. За його словами, реального результату можна очікувати за місяць чи два. Він також розповів про основні тези виступів сторони захисту Савченко.

Адвокат Савченко: дебати не матимуть жодного впливу на вирок суду
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– У нас є певний розподіл обов’язків між мною та моїми колегами. Я в першу чергу говоритиму про події 17 червня 2014 року, коли загинули російські журналісти, коли Надія Савченко потрапила до полону. А мій колега Микола Полозов розповідатиме про те, як Надію викрали з України, як її привезли до Росії та сфабрикували цю справу. В обох частинах йдеться про одне й те ж, бо і версія російського слідства, згідно з якою Надія Савченко брала участь в обстрілі, за якого загинули журналісти, і їх версія щодо того, як вона опинилася в Росії, що нібито вона нелегально з власної волі перетнула кордон – і те, і інше є брехнею.

– Чи вистачить Вам часу на доповідь, на озвучення всіх аргументів?

Надія наполягає, щоб сьогодні ми завершили всі наші дебати

– Ми насправді обмежені в часі, бо Надія наполягає, щоб сьогодні (у четвер, 3 березня – ред.) ми завершили всі наші дебати, але я сподіваюся, що нам вистачить часу на головне. А якщо навіть щось доведеться оминути, ми й так розуміємо, що на вирок суду, на його рішення це не має жодного впливу. Тому ми нічого не втрачаємо.

– Ви говорили, що з винесенням вироку починається інший процес – політичний, який має більше шансів повернути Надію в Україну. Яким ви бачите цей політичний процес і зокрема свою роль в ньому?

Російська сторона вже розуміє, що вони не можуть тримати її ув’язненою до безкінечності
Я сподіваюся, що вони погодяться її звільнити. Можливо, шляхом обміну, може, в якості подарунка, якщо цього попросить хтось із впливових західних лідерів

– Цей процес вже триває. Зрозуміло, що переговори йдуть постійно, зокрема, за участі Міністерства закордонних справ України і за участі держав-учасниць так званого мінського процесу. Але ми сподіваємося, що після вироку, після того, як російські представники, зокрема, Путін втратять можливість говорити: «нехай суд розбереться», коли в них забракне цього аргументу, то тиск, який на них здійснюють наші західні партнери, збільшиться, і це може позитивно вплинути на ситуацію. Бо і російська сторона вже розуміє, що вони не можуть тримати її ув’язненою до безкінечності, тому що вона насправді готова оголосити сухе голодування. А це означає, що вони просто втрать її, втратять її як цінний товар, як заручника. Тому я сподіваюся, що вони погодяться її звільнити, але ще не відомо на яких умовах. Можливо, шляхом обміну, може, в якості подарунка, якщо цього попросить хтось із впливових західних лідерів. Тобто так, це можливо.

– Надія Савченко заявила про намір оголосити сухе голодування, а для чого російській прокуратурі чи суду подальше затягування процесу?

– Ми не вважаємо, що їм це потрібно, але ми не контролюємо процес. Тому з боку Надії це така профілактика, щоб їм не прийшло в голову щось подібне зробити. У нас немає конкретних підстав вважати, що так буде.

– Які Ваші прогнози, скільки ще може протривати цей політичний процес повернення Надії в Україну?

– Я дуже сподіваюся, що це не буде задовго. Може, протягом місяця чи двох це повинно отримати якийсь результат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG