Доступність посилання

ТОП новини

Засуджений у Росії режисер Сенцов отримав Шевченківську премію у сфері кіно


Олег Сенцов в суді, архівне фото
Олег Сенцов в суді, архівне фото

Національну премію імені Тараса Шевченка у сфері кінематографу отримав засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов, а в сфері публіцистики й журналістики – колишній депутат Верховної Ради, дисидент Левко Лук’яненко.

Сенцов був представлений Національною спілкою журналістів України з фільмами «Гамер» та «Носоріг».

Дисидент і публіцист Левко Лук’яненко у номінації «Публіцистика і журналістика» був відзначений за твори в 13 томах «Шлях до відродження».

Шевченківську премію в номінації музичне мистецтво вручили Раду Поклітару за балет-триптих «Перехрестя», балети «Лебедине озеро», «Жінки в ре мінорі», «Довгий різдвяний обід».

Переможцем у жанрі «Образотворче мистецтво» став художник Михайло Гуйда. Комітет премії відзначив цикл його живописних творів «У єдиному просторі».

У номінації «Концертно-виконавське мистецтво» перемогла Анжеліна Швачка за «виконання провідних партій в оперних виставах та популяризацію української музичної спадщини».

Тим часом відзнаки у номінаціях «Література» та «Літературознавство і мистецтвознавство» не отримав жоден літератор.

Серед претендентів на літературну Шевченківську премію цього року був і професор Гарвардського університету, літературознавець Григорій Грабович.

Проте у мистецькому середовищі виникло неоднозначне ставлення до присвоєння Шевченківської премії Грабовичу. Противники такої ідеї навіть звернулися із відкритим листом до голови та членів Шевченківського комітету через, як вони стверджували, «маніпулювання» Грабовичем щодо постаті Тараса Шевченка. Водночас прихильники Грабовича відзначали його літературознавчий, особливо шевченкознавчий, доробок і називали його таким, що «робить неоціненний вклад у дослідження української літератури та культури на найвищому світовому рівні». Ті, хто став на захист Григорія (Джорджа) Грабовича, також адресували листа президентові.

Також сьогодні президент України Петро Порошенко анонсував модернізацію Шевченківської премії.

«Національна премія є державною нагородою. І важливо модернізувати її процедуру, щоб значно посилити довіру до конкурсного відбору, щоб усе суспільство звертало увагу на твори, що розглядаються. Виходячи з цього, своїм розпорядженням я створив робочу групу, яка запропонувала ідеї щодо нового прозорого і демократичного порядку конкурсного відбору претендентів на найвищу мистецьку нагороду України. Очолити комітет я запропонував людині, яка асоціюється з порядністю і відповідальністю. Його ім’я – Юрій Щербак», – сказав у вітальному слові Порошенко.

Національна премія України імені Тараса Шевченка присуджується в кількох номінаціях, зокрема «Література», «Літературознавство і мистецтвознавство», «Публіцистика і журналістика», «Кінематографія», «Музичне мистецтво», «Театральна мистецтво», «Концертно-виконавське мистецтво», «Народне і декоративно-прикладне мистецтво» та «Образотворче мистецтво». Однак щорічно присуджується не більше ніж 5 національних премій (не більше від однієї у кожній з номінацій).

Розмір грошової премії, яку отримують лауреати, щороку встановлюється згідно з указом президента. Минулого року розмір кожної премії становив 240 тисяч гривень. Тоді ж лауреатами Шевченківської премії стали Юрій Буряк за книгу поезій «Не мертве море», Костянтин Москалець за книжку есеїв «Сполохи», Микола Компанець за мистецький цикл «Земля моїх батьків» та Петро Панчук, актор Національного театру імені Івана Франка.

XS
SM
MD
LG