Доступність посилання

ТОП новини

«Майже рік був розвідником, тепер не можу це довести» – доброволець


«Майже рік був розвідником, тепер не можу це довести» – боєць
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Володмир Жмуренко не має жодних документів, що б підтвердили його участь у військовій операції. Нині його докази – кілька світлин та письмове свідчення однополчан

Полтава – У вересні 2014 року Володимир Жмуренко добровольцем вступив до третьої сформованої роти полку «Дніпро-1». Під час військової операції на сході України він був у групі прикриття аеророзвідки в районі Донецького аеропорту. У квітні 2015 року роту розформували. За посвідченням учасника бойових дій Володимир звернувся до штабу полку «Дніпро-1». У відповідь почув, що документів, які б підтвердили його участь у військовій операції, немає.

11 місяців розвідник Володимир Жмуренко перебував на окупованій частині Донбасу. У сформованій третій роті полку «Дніпро-1», розповідає він, був у групі прикриття.

Ми займалися аеророзвідокою, в основному в районі Донецького аеропорту
Володимир Жмуренко

«Ми займалися аеророзвідокою, в основному в районі Донецького аеропорту – це населенні пункти Піски, Водяне, Опитне, Мар’янка та інші. У квітні 2015 року рота була розформована, ті, в кого документи були оформлені, подали рапорти на переведення в інші роти, дехто звільнився і повернувся додому. Оскільки я не був офіційно оформлений в підрозділі, я пішов в ДУК «Правий сектор»,– говорить Володимир Жмуренко.

Повернувшись з війни у серпні 2015 року, за посвідченням учасника бойових дій чоловік звернувся до штабу полку «Дніпро-1».

У відповідь, за словами Володимира Жмуренка, почув наступне: «Ви не були оформлені. На Вас не виписували відрядження, немає жодного наказу на Вас. Вибачайте, але ми допомогти Вам нічим не можемо».

«Дніпро-1» бійця не визнає.

«Якщо він офіційно не оформлювався через обласне управління Міністерства внутрішніх справ і не отримав посвідчення міліціонера, то він не може бути бійцем полку «Дніпро-1», – пояснив телефоном, який на сайті полку вказаний як штаб, співробітник, що відмовився назвати ім’я та посаду.

В полку «Дніпро-1» багато полтавців, говорить Володимир, більшість із них вже отримали статус учасника бойових дій. Наприклад, побратим Олександр Ковтун, колишній розвідник 3-ї роти, своє посвідчення отримав ще в червні минулого року.

Юрист наказав заповнювати анкети. Зібравши їх, він поїхав, але повернувшись за два тижні сказав, що наші папери загубилися. Я готовий підтвердити, що вони брали участь у військовій операції на сході України
Олександр Ковтун

«Юрист приїхав до нас в підрозділ зі зразками документів. Роздав ручки, листи паперу і наказав заповнювати анкети. Зібравши їх, він поїхав, але повернувшись за два тижні сказав, що наші папери загубилися. Хто їх загубив і де, нам не пояснили, і ми знову почали заповнювати анкети. На мою думку, це проблеми командування. Із моїх друзів Володимир першим почав займатися цим питанням. Вчора до мене подзвонив ще один побратим, який також цікавиться темою. Я готовий підтвердити, що вони брали участь у військовій операції на сході України, і наразі допомагаю вже трьом однополчанам», – зауважив колишній розвідник 3-ї роти полку «Дніпро-1» Олександр Ковтун.

Жодних документів, що б підтвердили участь його у військовій операції, Володимир не має. Нині його докази – кілька світлин та письмове свідчення однополчан.

«Я відправлю ці папери в дніпропетровську та київську комісії. Чекатиму на відповідь, якщо її не буде або буде негативною, вирішуватиму питання через суд»,– говорить колишній розвідник 3-ї роти полку «Дніпро-1» Володимир Жмуренко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG