Доступність посилання

ТОП новини

Надія Савченко. Наразі не дали виголосити «Останнє слово», довелося опублікувати


Українська громадянка Надія Савченко разом з адвокатами Марком Фейгіним (ліворуч) та Іллею Новіковим під час засідання суду у Донецьку Ростовської області. 3 березня 2016 року
Українська громадянка Надія Савченко разом з адвокатами Марком Фейгіним (ліворуч) та Іллею Новіковим під час засідання суду у Донецьку Ростовської області. 3 березня 2016 року

Російський суд у четвер несподівано перервав засідання. Надія Савченко оголосила сухе голодування

У російському Донецьку Ростовської області 3 березня повинна була виступити з останнім словом на судовому процесі проти неї Надія Савченко. Однак суддя несподівано перервав засідання, оголосивши, що воно подовжиться лише 9 березня. Відразу ж після цього Надія Савченко заявила, що починає «сухе» голодування. А згодом текст підготовленого «Останнього слова» з фотографіями самого рукопису з’явився на публічній сторінці Надії Савченко у фейсбуці.


Ще до початку дебатів Надія Савченко заявила, що якщо після них суд буде ухвалювати рішення про вирок більше ніж два тижні, то вона не буде на нього чекати і почне сухе голодування. Після виступу адвокатів, суддя надав слово для реплік прокурорам і самої Надії Савченко, яка була короткою: «Та вам вже ніхто не вірить, хлопці! Ви «облажались» по повній!»

Право на захист

Українка відреагувала миттєво на слова судді про те, що засідання продовжиться лише 9 березня, і сказала, що оголошує сухе голодування. Журналіст Радіо Свобода Антон Наумлюк, який перебував у залі суду, говорить, що таким чином Савченко протестує проти порушення своїх прав.

Антон Наумлюк
Антон Наумлюк

«Сьогоднішнє оголошення голодування пов’язане навіть не з датою вироку, і не з двотижневим терміном, який вона за фактом ультимативно поставила судові, а з тим, що їй сьогодні не дали виголосити останнє слово. На самому початку сьогоднішнього процесуального дня вона заявила, що якщо сьогодні їй не дадуть виступити, вона не чекатиме винесення вироку, а відразу оголосить сухе голодування. Вона пов’язує проголошення останнього слова з її правом на захист», – зазначив Антон Наумлюк.

Аргументи не цікавлять

Марк Фейгін
Марк Фейгін

Завершальне слово на процесі Надії Савченко очікували в четвер з великим зацікавленням. На засідання акредитовані були більше ніж 50 ЗМІ. Крім того, до цього процесу прикута увага і світової громадськості, Савченко є делегатом ПАРЄ. Про це сьогодні в суді нагадав адвокат Марк Фейгін. Він так само, як і його колеги, виступав аргументовано, однак, як заявив журналістам вже після засідання Фейгін, російський суд аргументовані докази захисту не цікавлять.

Очевидність невинуватості Савченко доведена за ці шість з гаком місяців. Інша справа, суд керується речами, які носять позапроцесуальний і суто політичний характер
Марк Фейгін

«Я думаю, що виступи сторони захисту були вичерпними. Очевидність невинуватості Савченко доведена за ці шість з гаком місяців. І захисникам залишилося тільки повторити ці доводи. Вони багато разів лунали. Інша справа, що я вже вкотре хочу сказати, що в російському суді у політичних справах процесуальні докази не мають ніякого значення, вони нікого не цікавлять. Суд керується речами, які носять позапроцесуальний і суто політичний характер», – наголосив Фейгін.

Ілля Новиков
Ілля Новиков

Рішення про перенесення засідання стало несподіваним не тільки для Надії Савченко та її адвокатів, а й для численних журналістів. У своєму мікроблозі Твіттер адвокат Ілля Новиков не виключив, що під різними приводами Савченко можуть не дати виступити з промовою. На запитання журналістів про можливі сценарії завершення процесу по справі Надії Савченко, Новиков, вказавши на суд, виголосив: «Там чорна скринька – що хочете, те й припускайте».

Можливо все – адвокат

Ілля Новіков у Твіттер вже після засідання написав: «У мене дві версії, чому так. Або у суду щось не зійшлося з паперами і буде повернення до слідства. Або – щоб не дати сказати останнє слово»


Потім Ілля Новиков відповів на запитання Радіо Свобода.

– Чи можливо з процесуальної точки зору позбавити Савченко останньої промови на цьому процесі?

– У цьому процесі можливо все. Я сьогодні тільки 10 хвилин перераховував, скільки процесуальних норм суд порушив, причому не раз, а стереотипно, скільки нових правил, яких немає в КПК, вигадав, для того щоб нас у чомусь обмежити. Тому, в принципі, вони можуть… надішлють якусь довідку з СІЗО, що за станом здоров’я це ніяк не можливо, тому закінчуйте так, і закінчать так.

– Чи можливо повернення справи знову слідчим?

– Я маю на увазі судове слідство. Я не маю на увазі, що її відправлять до Слідчого комітету. Просто так іноді буває, що суддя йде до дорадчої кімнати, там розуміє, що у нього щось не збігається з паперами, повертається, і знову переходять до судового слідства. Я не думаю все-таки, що це наш варіант. У мене відчуття, що це було саме для того, щоб останнє слово не було сказане сьогодні. Тому що в залі були присутні 51 ЗМІ, і можливо, їм здалося, що це якось занадто багато, що треба якось все зробити тихіше.​

Текст «Останнього слова» Надії Савченко

Однак на публічній сторінці Надії Савченко у фейсбуці увечері в четвер з’явився текст її «Останнього слова», який був підготовлений до початку сухого голодування. До посту також прикріплені фотографії рукопису з промовою.​


Останнє слово

Я не визнаю ні вини, ні вироку, ні російського суду. У разі обвинувачувального вироку – апеляції не буде. Я хочу, щоб весь цивілізований, демократичний світ зрозумів, що Росія – це країна третього світу з тоталітарним режимом і диктатором-самодуром, в якій плюють на права людини і міжнародне право.

Абсурдною є ситуація, коли ті, хто викрадає людей – піддає їх тортурам, потім ще й роблять вигляд, що мають право їх судити. Про який справедливий суд тут може бути мова? В Росії суду і слідства немає! Тут є фарс лялькових маріонеток Кремля і я вважаю абсолютно зайвим витрачати час свого життя на те, щоб брати в ньому участь!

Тому апеляції не буде, а буде наступне: після вироку я продовжу голодовку ще на десять днів, доки вирок не вступить в силу і це, незалежно від перекладу вироку українською мовою, бо перекладом вони вміють довго час тягнути. Через десять днів я оголошу суху голодовку і тоді, в Росії є не більше десяти днів, щоб повернути мене в Україну, звідки викрали! І мене не хвилює, яким чином вони будуть це обґрунтовувати. Я чула про досить непогані здібності Петра Олексійовича Порошенка в дипломатії. Ну що ж, я сподіваюсь, що його дипломатичних здібностей вистачить на те, щоб в Росії домовитись з одним ідіотом... Адже він обіцяв моїй матері, що ще на травневі свята 2015 року я буду вдома.

І поки за мене будуть торгуватися, життя мене буде покидати і Росія мене все одно поверне в Україну живою чи мертвою! Але поверне!

І всі ці десять днів під воротами СІЗО буде день і ніч стояти моя сестра і буде чекати – випустять чи винесуть мене. Якщо ви її посадите – на її місце приїде і стане моя мати, їй 77 років. Ви і її посадите? Тоді на її місце стане моя подруга, мій друг, а за ними українець за українцем! І запам’ятайте – всіх вам сюди не запихнути! А поки мої співвітчизники будуть стояти, прості, чесні і порядні росіяни з навколишніх хат почнуть їм приносити гарячий чай, бутерброди і теплі ковдри, бо кожен з них розуміє, що на моєму місці може опинитися дитина кожного з них в цій в’язниці народів під назвою Росія!

А отак починаються Майдани! А воно вам потрібно?! Ви ж боїтеся цього як вогню! Тому Кремлю краще повернути мене в Україну якнайшвидше і живою!

А всьому світу із демократичними цінностями краще вчасно усвідомити уроки історії і згадати, що свого часу Європа була толерантною з Гітлером, Америка не була досить рішучою і це призвело до Другої світової війни. Путін – це тиран з імперським замахом і комплексами Наполеона і Гітлера разом взятих. А ведмідь людяної мови не розуміє, він розуміє тільки мову сили. Тому, якщо ми не станемо більш рішучими і не визначимо вчасно вірні пріоритети, то будемо скоро мати Третю світову війну.

Я тепер, вже як політик, більше не подам руки Росії на політичній арені. Дуже не з руки подавати руки тому, хто тримав тебе в наручниках, а твій народ – в кайданах. Але приймаючи кожне своє політичне рішення, я завжди буду думати, як воно аукнеться на простому народові, як України так і Росії. Бо в Росії, не дивлячись ні на що, все ж є багато чесних, порядних, добрих і нещасних людей.


Текст останнього слова Надії Савченко російською мовою

Последнее слово

Я не признаю ни вины, ни приговора, ни российского суда. В случае обвинительного приговора – апелляции не будет. Я хочу, чтобы весь демократический, цивилизованный мир понял, что Россия – это страна третьего мира с тоталитарным режимом и диктатором-самодуром, в которой плюют на права человека и международное право.

Абсурдной является ситуация, когда те, кто похищают людей – подвергают их пыткам, потом еще и делают вид, что имеют право их судить! О каком справедливом суде здесь может идти речь?! В России нет суда и следствия! Здесь есть фарс кукольных марионеток Кремля. И я считаю абсолютно лишним тратить время своей жизни на то, чтобы брать в нем участие!

Поэтому апелляции не будет, а будет следующее: после приговора я продолжаю голодовку еще на десять дней, пока приговор вступит в силу, и это независимо от перевода на украинский язык, потому что им они тоже умеют очень долго тянуть время. Через десять дней я объявляю сухую голодовку, и тогда у России есть не более десяти дней, чтобы возвратить меня в Украину, откуда похитили! И меня не волнует каким образом они будут это обосновывать! Я слышала о довольно неплохих способностях Петра Алексеевича Порошенко в дипломатии. Я надеюсь, что его дипломатических способностей хватит на то, чтобы договориться в России с одним идиотом, ведь он обещал моей матери, что я еще на майские праздники 2015 года буду дома.

И пока за меня будут торговаться, жизнь меня будет покидать и Россия меня все равно вернет в Украину – живой или мертвой, но вернет!

И все эти десять дней под воротами СИЗО будет день и ночь стоять моя сестра, и будет ждать – выпустят меня или вынесут. И если вы ее посадите, на ее место придет и станет моя мать, ей 77 лет, вы и ее посадите? Тогда на ее место станет моя подруга, мой друг, а за ними украинец за украинцем! И запомните – всех вам сюда не запихнуть! А пока мои соотечественники будут стоять, простые, честные и порядочные россияне с ближайших домов начнут им подносить горячий чай, бутерброды и теплые одеяла, потому что каждый из них понимает, что завтра на моем месте может оказаться ребенок каждого из них в этой тюрьме всех народов под названием Россия!

А вот так начинаются Майданы! А оно вам нужно?! Вы же этого боитесь как огня! Поэтому Кремлю лучше вернуть меня в Украину чем скорее и живой!!!

А всему миру с демократическими ценностями лучше вовремя усвоить уроки истории и вспомнить, что в свое время Европа была толерантна с Гитлером, а Америка не была достаточно решительной и это привело к Второй мировой войне. Путин – это тиран с имперскими замашками, комплексами Наполеона и Гитлера вместе взятых! А медведь человеческого языка не понимает, он понимает только язык силы. Поэтому, если мы не станем более решительными и не определим вовремя правильные приоритеты, то будем скоро иметь Третью мировую войну!

И я, теперь уже как политик не подам руки России на политической арене. Очень не с руки подавать руку тому, кто держал тебя в наручниках, а твой народ в кандалах. Но принимая каждое свое политическое решение, я всегда буду думать, как оно отобразится на простом народе, как в Украине, так и в России. Потому что в России, несмотря ни на что, все же есть много честных, добрых и порядочных людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG