Доступність посилання

ТОП новини

Вищий адміністративний суд вважає, що карати суддів уже пізно


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Вищим адміністративним судом було скасовано звільнення суддів, які виносили незаконні вироки «автомайданівцям» у 2014 році

Через колізію в українському законодавстві непокараними можуть залишитися судді, які ухвалювали рішення проти учасників Революції гідності. Підстави для таких побоювань уже є.

У вівторок, 1 березня, голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло заявив, про скасування рішень Вищої ради юстиції про звільнення суддів, які виносили рішення проти активістів Євромайдану за порушення присяги. Він пояснив це тим, що відбулася правова колізія після ухвалення Закону «Про забезпечення права на справедливий суд».

Вищий адміністративний суд України надає своє роз’яснення: вищезгаданий закон додав поправки до закону «Про Вищу раду юстиції». Відповідно до цього, провадження щодо звільнення судді за порушення присяги проводиться за правилами і у строки, передбачені для здійснення дисциплінарного провадження. А це протягом року від моменту порушення присяги.

Згідно з українським законодавством, зміни до 32-ї статті закону про Вищу раду юстиції вступили в дію через 30 днів після його публікації. Оскільки закон про зміни ухвалили 27 лютого 2015 року, то в дію він вступив 29 березня. Відповідно, у період із 27 лютого по 28 березня діяли норми у попередній редакції, за якою дисциплінарне стягнення до судді застосовується не пізніше від 6 місяців із дня відкриття Вищою кваліфікаційною комісією суддів провадження в дисциплінарній справі, але «не пізніше року з дня вчинення проступку». Таким чином, Вищий адмінсуд вирішив, що карати суддів уже пізно.

То що це за гра із законодавством?

Це театралізована постановка. Такі рішення є натягнутими, адже українське законодавство можна трактувати по різному
Роман Маселко

Адвокат Роман Маселко вважає такі дії ВАСУ театралізованою постановкою. «Коли Вища рада юстиції звільняє суддів, а Вищий адміністративний суд України скасовує їхнє рішення – одні добрі, другі – погані. Це театралізована постановка. Такі рішення є натягнутими, адже українське законодавство можна трактувати по різному для того, щоб вирішити те чи інше питання на користь різних сторін».

Маселко додає, що у даній справі ВАСУ вважає, що повинні були застосовуватися попередні норми, частини 4, статті 87 Закону «Про судоустрій і статус суддів», де регламентується обмеження в 1 рік. Однак, за словами адвоката, голова Вищої ради юстиції заявив, що повинні застосовуватися саме ті рамки, які прописані у новому законі (де говориться про 3 роки).

Адвокат звинуватив і Вищу раду юстиції в тому, що ті недостатньо досліджують винуватість суддів.

Частково погоджуюся із рішенням ВАСУ, оскільки Вища рада юстиції дійсно не доводить тяжкість злочину судді
Роман Маселко

«Я частково погоджуюся із рішенням ВАСУ, оскільки Вища рада юстиції дійсно не доводить тяжкість злочину судді. До прикладу – суддя Захарчук, яка відбирала право на водіння активістам Автомайдану, які їздили у Межигір’я. Тоді було три справи одночасно. В одному випадку вона закрила справу, адже там був пенсіонер, який давно уже не кермував. В інших двох справах обвинувачені зізналися у тому, що вони активісти, однак до Межигір’я не їздили. У цьому випадку було аж 5 свідків. Проте їх позбавили права на водіння на 6 місяців. Вища рада юстиції не порівнювала об’єктивність та неупередженість судді в інших справах. Лише надала інформацію по одному випадку, чому і було недостатньо доказів для Вищого адміністративного суду», каже Роман Маселко

То в чому ж проблема?

Адвокат Олександра Яценко вважає, що проблема полягає у неякісному написанні законів України, оскільки вони, як і в цьому випадку, не можуть однаково працювати.

Усі рішення ВАСУ призупинені до рішення Верховного суду. Можна зробити висновки, наскільки неякісно прописуються українські закони, які не можуть однаково працювати
Олександра Яценко

«Дві інстанції оспорюють рішення, де одна із них посилається на перехідні положення закону, інша ж сторона посилається на основний закон. На сьогоднішній день Вища рада юстиції подала скаргу до Верховного суду України. За цим же клопотання усі рішення ВАСУ призупинені до рішення Верховного суду. Крапку у цій справі поставить Верховний суд України, однак з цього можна зробити висновки, наскільки неякісно прописуються українські закони, які не можуть однаково працювати», зазначає Яценко.

На його думку, існує сукупність факторів затягування справ проти суддів, зокрема і те, наскільки довго формувався склад діючої Вищої ради юстиції.

Вищим адміністративним судом було скасовано звільнення судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Неллі Цибров, судді Бориспільського міського райсуду Київської області Анатолія Левченка, судді Оболонського районного суду Києва Віталія Литвинова. Але поки рішення ВАСУ призупинене. Тепер слово за Верховним судом України, який винесе свій вирок і буде чітко зрозуміло, чи працюватимуть судді, які виносили незаконні вироки учасникам Революції гідності, зокрема «автомайданівцям», у судовій системі України. Розгляд справи, за словами представників Вищої ради юстиції, Верховний суд обіцяє провести протягом березня цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG