Доступність посилання

ТОП новини

Решат Аметов є символом боротьби 2014 року проти агресії Росії у Криму – Барієв


Решат Аметов
Решат Аметов

«Він вийшов з одиночним пікетом на центральну площу Сімферополя, навпроти будівлі Ради міністрів АРК. Це було 3 березня»

Оксана Давидова і Інна Аннітова

«Ніхто не сподівався, що в ніч із 26 на 27 лютого буде захоплена будівля Верховної Ради Автономної Республіки Крим і будівля Ради Міністрів Криму. Будівлі були оточені озброєними людьми, людьми без розпізнавальних знаків. Люди були вкрай здивовані», – так згадує початок протистояння російському режиму в Криму координатор комітету із захисту прав кримськотатарського народу, член Меджлісу Ескендер Барієв.

Тисячі людей тоді вийшли на вулиці з бажанням захистити свої погляди й український Крим. Вийти на одиночний пікет на захист своєї проукраїнської позиції вистачило сміливості лише одній людині – Решату Аметову. Тепер його троє дітей живуть без батька. Про історію сильної людини і «народного Героя України» Ескендер Барієв розповів в інтерв'ю «Крим.Реалії».

– Як починався особистий протест Решата?

– Він вийшов з одиночним пікетом на центральну площу Сімферополя, навпроти будівлі Ради міністрів АРК. Це було 3 березня. До нього підійшли представники «самооборони», скрутили і силоміць закинули в автомобіль.

– Якою була його позиція?

– Проукраїнська. Своїм одиночним пікетом він намагався висловити протест проти того, що відбувалося, проти того незрозумілого перевороту: що люди у формі, без знаків, зі зброєю захопили адміністративні будівлі, що з'явилися якісь незрозумілі особи, які стали кричати про те, що «Крим має бути російським». І це була його громадянська позиція.

Ескендер Барієв про загибель Решата Аметова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

– Він стояв з прапорами, гаслами?

– Ні. Коли він був на площі, у нього був український прапор, а в той день, коли його забрали силоміць, закинули в машину – у нього начебто і прапора українського не було. Він спілкувався з журналістами, у той момент там було дуже багато журналістів, зокрема й іноземних. І він чітко пояснював свою позицію, що він за цілісність України.

Решат Аметов
Решат Аметов

– Він давав інтерв'ю?

– Коли до нього підходили і питали, так.

– Тоді вже було розуміння того, наскільки небезпечні такі дії?

– Здебільшого люди не розуміли, що відбувається. З іншого боку, я думаю, що він усвідомлював небезпеку, тому що агресивно були налаштовані «зелені чоловічки», а ще більше – представники так званої «самооборони», з їхнього боку постійно були погрози.

Я на собі це теж відчув. Коли ми з журналістом BBC намагалися підійти до людей у формі, нам більше перешкоджали саме представники так званої «самооборони». Я думаю, він усвідомлював всю небезпеку, але, будучи активістом і патріотом, він намагався донести до людей свою позицію.

Його знайшли з явними ознаками катування, тіло було покалічене, виколоті очі, рот був заклеєний скотчем. Били. Мабуть, над ним дуже сильно знущалися

Є і відео, де чітко видно, що він все-таки намагався чинити спротив, коли його захопили і хотіли закинути в машину. Але там було троє-четверо здорових хлопців, які схопили, скрутили його і забрали. Як нам потім стало відомо, через 13 днів, а це вже було 15 березня, його знайшли в районі Земляничного Білогірського району, 60 кілометрів від Сімферополя. Його знайшли з явними ознаками катування, тіло було покалічене, виколоті очі, рот був заклеєний скотчем. Били. Мабуть, над ним дуже сильно знущалися. У результаті діти його залишилися сиротами. Його дружина залишилася з трьома дітьми одна.

Мама і дружина Решата Аметова на його похоронах 18 березня 2014 року
Мама і дружина Решата Аметова на його похоронах 18 березня 2014 року

– Хтось сьогодні надає допомогу родині?

– Наші активісти, люди не забувають. Періодично приїжджають, намагаються допомагати його дітям. Люди пам'ятають. З іншого боку, ми знаємо чітку позицію громадян України – йому присвоєне звання «народного Героя України».

– Хто міг стояти за цим злочином?

– Це справа практично закрита. Її ніхто не розслідує. Тому що, скажімо так, все вказує на те, що це було замовлення керівників «самооборони». Виконавцем була «самооборона», а наказ був відданий, я думаю, якраз-таки першими особами, які очолюють цю «республіку».

– Такий наказ через одиночний пікет?

Російській Федерації, окупаційній владі потрібно було демонструвати, що жителі Криму повністю підтримують ті незаконні дії і ту окупацію

– Насправді, будь-який протестний настрій, будь-які протестні кроки були в той момент незручні і невигідні. Тому що Російській Федерації, окупаційній владі потрібно було демонструвати, що жителі Криму повністю підтримують ті незаконні дії і ту окупацію. Хоча, якщо пам'ятаєте, саме в ці дати, до «референдуму», з боку офіційної Росії говорили, що ці «зелені чоловічки» не мають ніякого стосунку до Російської Федерації. Що це позиція самих кримчан, що вони створили власну «самооборону» і не хочуть, скажімо так, підкорятися «київській хунті». Так що будь-який протестний мітинг, будь-який протестний настрій їм були невигідні.

– Але ж це був не єдиний випадок спротиву в Криму?

– Не один, кожен з нас думав, «а яким чином ми можемо вплинути на ці процеси». Так, наприклад, народилася ідея, коли жінки вийшли і стали уздовж доріг, щоб продемонструвати всьому світу, що жителі Криму не хочуть, щоб на півострів завозили військову техніку і тут були якісь військові дії. І як раз-таки Решат Аметов – та людина, яка намагалася продемонструвати свою позицію. Я думаю, в той момент ним не керував страх, його вело, напевно, розуміння того, що відбувається, і незгода з тим, що в ХХІ столітті відбуваються такі речі, такі події. Він прийшов свідомо, він свідомо намагався донести всьому світу посил, що кримські татари, жителі Криму проти збройного захоплення півострова. І він за це постраждав. Я думаю, десь підсвідомо він розумів, що стосовно нього можуть бути якісь фізичні дії.

Молебень у пам'ять про Решата Аметова. Сімферополь 20 березня 2015 року
Молебень у пам'ять про Решата Аметова. Сімферополь 20 березня 2015 року

– Скільки йому було років?

– На той момент 39 років. Це досить доросла людина, яка прожила, можна сказати, півжиття. І він, я думаю, виважено підходив до всього. Решат Аметов є символом боротьби 2014 року за цілісність України проти російської агресії. Це перша жертва. І він заслуговує на те, щоб йому було присвоєне звання не «народного Героя України», а Героя України. Посмертно.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG