Доступність посилання

ТОП новини

П’ять королів. Найближче оточення Путіна – у списку держпідрядників від Forbes


Геннадій Тимченко (ліворуч) та Аркадій Ротенберг
Геннадій Тимченко (ліворуч) та Аркадій Ротенберг

Новий рейтинг журналу Forbes показує, що наближені до президента Росії, як і його імовірний зять, наживаються на державних контрактах

Опоненти Володимира Путіна вже давно звинувачують його в тому, що він допоміг своєму колу наближених осіб зібрати величезне багатство, надавши необмежений доступ до «годівниці» державних тендерних контрактів.

І хоча Кремль наполегливо відкидає ці звинувачення, новий рейтинг журналу Forbes російською мовою показує, що наближені до Володимира Путіна, як і його імовірний зять, насправді наживаються на державних контрактах.

Четверо з п'яти очільників або співвласників приватних компаній, які отримали російські державні контракти у 2015 році, – люди з найближчого оточення російського президента, які отримали в цілому 1,6 трильйона рублів державних замовлень.

Очолює список спаринг-партнер Володимира Путіна і один із засновників клубу дзюдо «Явара-Нева» Аркадій Ротенберг. Він отримав державні підряди на 555 мільярдів 500 тисяч рублів.

На третьому місці – давній друг Путіна Геннадій Тимченко, який отримав 161 мільярд.

А відразу за ним – Кирило Шамалов з держпідрядами на 148 мільярдів 800 тисяч рублів. Російська і західна преса з'ясували, що Шамалов, можливо, є чоловіком молодшої дочки Володимира Путіна.

А завершує п'ятірку син Аркадія Ротенберга Ігор з держпідрядами на 112 мільярдів 100 тисяч рублів.

Виняток в п'ятірці становить людина, яка посіла друге місце, – Леонід Михельсон. Його не відносять до числа особливо близьких друзів Путіна. Михельсон обіймає пост голови правління, а також є співвласником газодобувної компанії «Новатек» і нафтохімічного концерну «Сибур». Його називають діловим партнером Геннадія Тимченка, але він уперше перестрибнув через його голову.

Леонід Михельсон
Леонід Михельсон

Рейтинг королів держзамовлення Forbes зробив на підставі даних про переможців держтендерів і записів про власників корпорацій. Під час розрахунків враховано, якою часткою корпорацій, які отримали держзамовлення, володіє кожна людина зі списку.

«Біля годівниці»

Імена Ротенбергів, Тимченка і Шамалова – це показник для тих критиків Кремля, які стверджують, що за 16 років правління Путіна навколо нього розквітнув кронізм.

«Усі ці люди не якісь прекрасні бізнесмени. Вони розпоряджаються нашими грошима не тому, що вони щось винайшли, чогось домоглися, не через те, що вони хороші або розумні. Вони просто стоять біля годівниці, тому що їх туди поставив президент нашої країни», – зауважив Олексій Навальний у відео, де він показує, хто очолює рейтинг Forbes за держзамовленнями.


Геннадій Тимченко та Аркадій Ротенберг перебувають під санкціями США, введеними одразу після анексії Росією українського Криму в березні 2014 року.

У заяві про введення санкцій Міністерство фінансів США зазначало, що Путін, можливо, зробив інвестиції в нафтовий трейдер, компанію Gunvor, яку заснував Геннадій Тимченко. За день до введення санкцій Тимченко продав свої акції Турб'єрну Тьорнквісту, який зараз, як стверджує Gunvor, є виконавчим директором і фактичним головою компанії. Міністерство фінансів США також стверджувало, що у Володимира Путіна, можливо, є доступ до фінансів цієї компанії. Однак Вашингтон не надав доказів цих тверджень, а Кремль і Gunvor їх відкидають.

Кирило Шамалов
Кирило Шамалов

На початку лютого Олексій Навальний подав позов щодо Володимира Путіна, звинувативши російського президента у порушенні закону «Про протидію корупції» через те, що компанії, якою частково володіє передбачуваний зять президента Шамалов, був наданий держконтракт на 1 мільярд 750 тисяч доларів. Суд не прийняв позов, пояснивши це тим, що справу «не можна розглянути в порядку адміністративного провадження».

Ігор Ротенберг останніми місяцями опинився в центрі скандалу з системою «Платон» і став мішенню далекобійників, які стверджують, що новий податок на дороги позбавить їх прибутку і роботи. Далекобійники прозвали це «податком Ротенберга».

Аркадій Ротенберг разом з братом Борисом отримали багатомільярдні контракти на будівництво інфраструктури для зимових Олімпійських ігор в Сочі. Борис також перебуває під санкціями США.

«Типовий патріот»

Рейтинг журналу Forbes був опублікований в той момент, коли економіка Росії розвалюється через низькі ціни на нафту і західні санкції. Опитування «Левада-центру» показало, що 82 відсотки росіян вважають, що країна перебуває в економічній кризі. І половина з них вважає, що криза триватиме ще мінімум рік.

Навальний та інші опозиційні лідери намагаються протиставити фінансові потоки, які ллються друзям Путіна, тяжкому стану російської економіки, який багато в Росії вже починають відчувати на собі. Ось запис депутата Державної думи Дмитра Гудкова на його сторінці у Facebook.


Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, однак, не вважає, що рейтинг журналу Forbes – це показник корумпованості системи. «Ви знаєте, що розподіляється держзамовлення на основі чітко визначених правил і в суворій відповідності до законодавства. За дотриманням законодавства, безумовно, здійснюють контроль наші відповідні структури – це і прокуратура, і правоохоронні органи», – цитує газета «Комерсант» Дмитра Пєскова. Пєсков додав, що в Кремлі читали публікації про рейтинг.

Навальний же іронічно обіграв у зв'язку з рейтингом Forbes слова Володимира Путіна від 26 лютого: «Втручання ззовні в перебіг виборів у Росії – пряма загроза суверенітету цієї країни». До того як продати свій пакет акцій в Gunvor, Геннадій Тимченко керував компанією з Швейцарії, а тепер він є громадянином Фінляндії. «Типовий патріот», – зауважив Навальний.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG