Доступність посилання

ТОП новини

Надія Савченко: голодуватиму до повернення в Україну живою або мертвою


Світова спільнота знову зажадала від керівництва Росії звільнити українську громадянку

США вимагають від Росії негайно звільнити українську громадянку Надію Савченко. Президент України Петро Порошенко заявив, що подвоїть зусилля, аби повернути її на Батьківщину. Напередодні українська громадянка, народний депутат України, оголосила сухе голодування, протестуючи проти того, що суд зволікає із ухваленням вироку, не дав їй виголосити останнє слово. Російська влада відмовилася коментувати ситуацію, а натомість захист припускає, що тюремники мають намір насильно виводити Надію Савченко з голодування.


«Я, Савченко Надія Вікторівна, українка, громадянка України, оголошую сухе голодування з 4.03.2016 року до повернення мене в Україну живою або мертвою... Я забороняю в СІЗО і взагалі в Росії намагатися виводити мене з голодування», – йдеться у власноруч написаній заяві Надії Савченко, яку вранці 4 березня оприлюднили її захисники.

Утім, адвокат Марк Фейгін припускає, що відповідно до російського Кримінально-виконавчого кодексу Надію Савченко будуть насильно виводити з голодування – попри її заборону.

Порошенко обіцяє подвоїти зусилля, у Путіна – не коментують

Між тим, з огляду на оголошене Надією Савченко сухе голодування, світова спільнота знову зажадала від російського керівництва звільнити її. Зокрема, США наполягають на негайному звільненні української громадянки, народного депутата, яку незаконно утримують у Росії.

Джон Кірбі
Джон Кірбі

«Ми дотримуємося тієї ж позиції, що і раніше: вона повинна бути звільнена. Її затримали без причини, і ми хочемо, щоб її відпустили і відправили додому», – заявив на брифінгу речник Державного департаменту США Джон Кірбі.

За його словами, стан здоров’я Надії Савченко, яка оголосила голодування, безумовно має стати додатковим аргументом на користь негайного вирішення питання про її звільнення.

Із закликом завершити процес у справі громадянки України Надії Савченко і звільнити її виступив також президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт. А президент Петро Порошенко пообіцяв подвоїти зусилля, аби звільнити Надію Савченко. За його словами, вона «є символом України і Українки для всього світу».

Втім, дехто вважає, що цього недостатньо. Група журналістів, серед яких головний редактор газети «День» Лариса Івшина та кореспондент російської «Нової газети» в Україні Ольга Мусафірова, прийшли 4 березня на Банкову з плакатами і вимогою до української влади приділити більше уваги справі Савченко.

​Речник російського президента Дмитро Пєсков відмовився коментувати голодування Надії Савченко. За його словами, доки триває судовий процес, коментарі «навряд чи були б припустимі».

Обмін імпонує Путіну-радянофілу – політолог

Зараз як Надія Савченко, так і російський режим зайняли дуже сувору позицію, а тому поступки з боку Кремля дуже малоймовірні. За таких умов вимоги світової спільноти навряд чи вплинуть на позицію російського керівництва, а радше варто посилити переговори про обмін утримуваними особами, кажуть оглядачі.

Тут треба діяти по двох каналах: дипломатичним та міжнародно-гуманітарним
Олександр Ситін

«Тут треба діяти по двох каналах: дипломатичним та міжнародно-гуманітарним. За даними тих джерел, які в мене є, все-таки можна більш активно просувати ситуацію саме з обміном», – зазначає російський політолог Олександр Ситін.

На його думку, російська пенітенціарна система мало змінилася з радянських часів, тож насильницьке виведення Надії Савченко із сухого голодування цілком імовірне.

Українські оглядачі також вважають, що найбільш імовірним варіантом звільнення Надії Савченко є її обмін на двох російських спецпризначенців: Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова – взятих у полон на Луганщині.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Путін – радянофіл. Він багато чого бере з радянського минулого. А в СРСР було кілька відомих прикладів політичного обміну
Володимир Фесенко

«Путін – радянофіл. Він багато чого бере з радянського минулого. А в СРСР було кілька відомих прикладів політичного обміну. Насамперед це гра із Заходом – демонстрація договороздатності», – вважає політолог Володимир Фесенко.

Напередодні прокуратура Росії зажадала засудити Надію Савченко до 23 років в’язниці. Третього березня слухання у справі мали завершитись після її останнього слова. Але суддя закрив засідання і оголосив перерву до 9 березня. Надія Савченко у відповідь оголосила сухе голодування, про яке вона попереджала раніше на випадок зволікання із винесенням вироку.

В останньому слові, текст якого оприлюднили у соціальних мережах захисники Надії Савченко, вона заявляє, що не визнає ні своєї вини, ні самого російського суду над нею. За її словами, абсурдною є ситуація, коли ті, хто викрадає людей, потім ще й роблять вигляд, що мають право їх судити.

Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох працівників російського державного телеканалу, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам. Натомість сама Савченко та її захист звинувачення відкидають і доводять, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.


На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського
04.03.2016
Савченко має бути звільнена – речник Держдепартаменту США

«Вона повинна бути звільнена. Її затримали без причини і ми хочемо, щоб її відпустили і відправили додому» – Джон Кірбі далі

03.03.2016
Останнє слово. Надія Савченко про Росію і «диктатора- самодура» Путіна

«Я хочу, щоб весь цивілізований, демократичний світ зрозумів, що Росія – це країна третього світу з тоталітарним режимом і диктатором-самодуром» далі

02.03.2016
Я не предмет торгу, ГРУшників треба було міняти на Сенцова і Кольченка – Савченко

Надія Сваченко і її адвокати бажають, щоб вирок винесли якомога швидше далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG