Доступність посилання

ТОП новини

Арешт Лули: як можна бути успішним борцем із корупцією і корупціонером водночас


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Найбільш непримиренний борець із корупцією за всю новітню історію Бразилії виявився корупціонером – який сюрприз!

(Рубрика «Точка зору»)

Колишній президент Бразилії Лула да Сільва заарештований у рамках розслідування справи про корупцію, яким займається поліція цієї країни. У поліції наголосили, що Лула отримав вигоду від схеми хабарництва в державній нафтовій компанії Petrobras. Отримані гроші були спрямовані на фінансування його власних виборчих компаній і до фондів його партії.

Таким чином, найбільш непримиренний борець із корупцією за всю новітню історію Бразилії виявився корупціонером – який сюрприз! Лула зробив собі кар’єру саме на боротьбі з корупцією у бразильській еліті. Він активно сприяв викриттю злочинів і відставці свого політичного конкурента президента Фернанду Коллора. Коли Коллор пішов у відставку, Лула став боротися не тільки із корупцією, але й з політикою жорсткої економії, яку проводив президент Фернанду Кардозу. Лула виступав захисником бідних і знедолених бразильців – і ці люди зробили його новим президентом країни. Як же вийшло, що захисник бідних і борець з корупцією сам виявився корупціонером?

Колишній президент Бразилії Лула да Сільва
Колишній президент Бразилії Лула да Сільва

Лула просто був обережним політиком. Він не хотів бути революціонером. Він не став повністю руйнувати складну кланово-державну систему, він її змінив і вдосконалив. При цьому він дійсно сприяв боротьбі із соціальною нерівністю і перетворенню Бразилії в більш демократичну державу. Правоохоронна система стала незалежною від влади, боротьба зі злочинністю і з корупцією не визначалася тепер виключно клановими пріоритетами. Почалося стрімке економічне зростання. У бразильців все це викликало захоплення. Лула пішов зі свого офісу – після двох термінів на посаді – з рейтингом у 87 відсотків. І це без «Кримнашу» і на тлі збагачення, а не збідніння співгромадян! Так що обрання новим главою держави Ділми Русеф – її підтримав на виборах Лула – не викликало сумнівів.

При цьому Бразилія залишалася тотально корумпованою державою. У корупції зараз звинувачують не тільки Лулу, а й спікера нижньої палати парламенту Едуардо Кунью. У причетності до справи Petrobras підозрюють і чинного президента Ділму Русеф. Не можна сказати, що до політичного землетрусу недалеко – він вже почався.

Лулі вдалося змінити країну і створити ефективні механізми боротьби з корупцією. Але чи можна керувати системою тотальної корупції й не бути при цьому до неї причетним?

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG