Доступність посилання

ТОП новини

Історія Савченко вразить і тих, хто не цікавиться політикою – чеський активіст


Активісти у Празі закликали звільнити Надію Савченко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Активісти у Празі закликали звільнити Надію Савченко

У Празі під резиденцією президента Земана триває кількаденна акція на підтримку Надії Савченко

«Звільніть Савченко!» – плакати з таким написом тримають в руках чехи, пікетуючи резиденцію президента Чехії Мілоша Земана. Активісти стають попарно з різних боків Празького Граду, аби якомога більше туристів їх побачили. Зрідка повз проходять українці, які вигукують «Слава Україні!» та росіяни, що називають Надію Савченко «наводчицею на журналістів». Утім переважно туристи проходять повз, не надто вдивляючись в плакати.

Йозеф Кукла стоїть біля одного з головних входів до Празького Граду, резиденції чеського президента Мілоша Земана. Він – чех, проте має на плечах українського прапора.

«Деякі цінності є універсальні, тому сьогодні вдягнув синьо-жовтого прапора. Це не може бути проблемою лише України, це має стосуватись усіх гідних людей», – говорить він.

Йозеф Кукла називає свого президента «маріонеткою Путіна» і обурюється, що глава його держави підтримує політику Кремля. Активіста дуже стривожила новина про те, що Савченко оголосила сухе голодування: непокоїться, що це може погано закінчитись для українки.

«Важко сказати, що далі з Савченко буде. Ми всі, звісно, хотіли би, щоб вона повернулась назад в Україну. Але російська система така, на жаль, що може статись усе, що завгодно», – каже Йозеф Кукла.

Раніше чехи цікавились Україною більше – організатор акції в Празі

Це вже не перша проукраїнська акція Томаша Пешінського. Із плакатами на підтримку Савченко він із однодумцями прийшов у суботу, 5 березня. У той день президент Чехії приймав гостей у своїй резиденції, святкуючи третю річницю інавгурації. Аби привернути увагу його гостей, активісти стають із різних входів до Празького Граду. Там завжди багато туристів, тож можна привернути увагу до ідеї.

«Ми підтримуємо Надію Савченко, яка є символом боротьби України з російською агресією. І тут справа не лише в політиці – це наше людське бажання, знаємо, що її життя в небезпеці. Тож і стоїмо в центрі чеської колаборації з режимом Путіна – біля Празького Граду. Це місце, де сидить наш президент, який є його другом», – каже ініціатор акції.

За словами Пешінського, раніше чехи цікавились Україною більше, а зараз тема міграційної кризи закрила собою решту. Утім про Савченко загалом знають, впевнений він.

«Ще і ми такими акціями показуємо, що насправді відбувається між Україною і Росією. Просто така історія однієї людини вразить навіть тих, хто не цікавиться міжнародною політикою», – говорить Томаш Пешінський.

Ми рідко в новинах чуємо про Україну і Росію – туристка з Нідерландів

Одна з тих, чию увагу активістам вдалось привернути, – Беб. Туристка з Нідерландів підійшла до активістів, аби краще роздивитись обличчя на плакатах.

«Я не знаю, хто на цих знімках, правда. Але знаю, що 6 квітня, в нас буде референдум щодо України і Євросоюзу. А в темі України та Росії, для нас важко розібратись. Рідко коли про це щось чуємо», – каже Беб.

За словами Беб, про Україну в Нідерландах почали більше говорити останнім часом, адже «це вперше в Нідерландах 40 тисячами підписів вирішили провести референдум».

Акція у Празі на підтримку незаконно ув’язненої в Росії української льотчиці почалась 5 березня та триватиме, обіцяють активісти, до фінального суду. Слухання у її справі мали завершитись 3 березня в місті Донецьку Ростовської області Росії, утім суддя переніс останнє слово на 9 березня. У відповідь на це Савченко оголосила сухе голодування.

XS
SM
MD
LG