Доступність посилання

ТОП новини

Савченко: не хочу чекати невизначеності, буду виходити з в’язниці на своїх умовах


Надія Савченко в суді, архівне фото
Надія Савченко в суді, архівне фото

Утримувана в російському СІЗО громадянка України Надія Савченко, яка напередодні оголосила сухе голодування, заявляє, що не хоче чекати невизначеності і буде виходити з в’язниці на своїх умовах. Про це йдеться в листі українки, який є в розпорядженні Радіо Свобода.

«Щоб всі, хто може мене звідти витягти, доклали всіх зусиль і зробили нарешті це. Я не хочу чекати невизначеності. Тепер я буду виходити з в’язниці на своїх умовах, щоб всьому світу показати, що Росію можна «скрутити в баранячий ріг». Якщо не боятися і бути незламаними, як я», – йдеться в листі.

«Живою чи мертвою я вже перемогла», – наголошує Савченко.

Раніше адвокат українки Микола Полозов повідомив, що у Савченко з’явилися ознаки погіршення стану здоров’я.

Адвокати Надії Савченко після відвідування її у СІЗО оприлюднили лист українки від 4 березня. У ньому вона написала, що не відмовилася від рішення оголосити сухе голодування і починає його 4 березня, вимагаючи повернення в Україну «живою чи мертвою».

Після цього 5 березня президент України Петро Порошенко заявив про намір зробити все можливе для звільнення Савченко, при цьому він не уточнив, яких саме кроків вживатиме для звільнення Савченко.

Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня Савченко оголосила «звичайне» голодування.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Савченко та її захист відкидають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

06.03.2016
Клімкін закликає світову спільноту підтримати акції на захист Савченко

«Повністю підтримую мирні акції #FreeSavchenko. Росія повинна терміново припинити повільно вбивати Надію. Закликаю світ підтримати нас в цьому» далі

07.03.2016
Росіянка Путіну: Не принижуйте Росію та її офіцерів!

Засновниця російського телеканалу звернулася до президента Путіна з вимогою звільнити Надію Савченко далі

07.03.2016
Рахунок іде на дні та години: Савченко продовжує сухе голодування

В інтернеті збирають підписи під листом до європейських лідерів із закликом «вжити рішучих дій заради її негайного і безумовного звільнення» Надії Савченко далі

07.03.2016
Навряд чи Савченко зможе бути етапована на суд 9 березня – Фейгін

«Що найсумніше, до суду потрапити до неї неможливо: адвокатів не допускають до підзахисних у вихідні, а в понеділок і вівторок державне свято – 8 березня» далі

03.03.2016
Останнє слово. Надія Савченко про Росію і «диктатора-самодура» Путіна

«Я хочу, щоб весь цивілізований, демократичний світ зрозумів, що Росія – це країна третього світу з тоталітарним режимом і диктатором-самодуром» далі

04.03.2016
Надія Савченко: голодуватиму до повернення в Україну живою або мертвою

Світова спільнота знову зажадала від керівництва Росії звільнити українську громадянку далі
XS
SM
MD
LG