Доступність посилання

ТОП новини

Було б соромно, якби я не підписав листа щодо Савченко – екс-посол Чехії в Росії


Надія Савченко. Архівне фото
Надія Савченко. Архівне фото

«Відкритий лист до парламентарів – останній важіль впливу» – авторка тексту петиції

Звернення до європейських лідерів – це чи не останній шанс для ув’язненої в Росії Надії Савченко. Так вважає авторка відкритого листа на підтримку української льотчиці. Під ним підписалися тисячі людей, серед них нобелівські лауреати, вчені, письменники, політики. Першими на лист почали реагувати європарламентарі, утім, на вирок Савченко це поки не вплинуло.


Текст відкритого листа до європарламентарів поширюється дев’ятьма мовами. Серед підписантів представники 20 країн, у тому числі, – нобелівські лауреати з літератури Світлана Алексієвич та Елфріде Єлінек, французький філософ Бернар-Анрі Леві та екс-прем’єр Бельгії Гі Вергофстадт.


Написала листа та почала його поширювати польська письменниця, україністка та викладач Києво-Могилянської академій Оля Гнатюк. На її думку, питання звільнення Надії Савченко – це тест на справжність європейських цінностей, а також на людяність. Україна на справу Савченко має значно менше впливу, ніж європейські лідери, вважає Гнатюк.

«Це є останній важіль, й іншого немає, якщо ми віримо в міжнародне право і те, що Росія має залишатися в межах міжнародної спільноти, а не поза її межами», – говорить вона.

Окрім листа, європарламентарям надіслали промову Савченко

Звернення швидко поширюється: його вже отримали представники Європарламенту, а також депутати парламентів європейських країн. Про це розповідає журналістка з Росії Вікторія Івлєва – одна з тих, хто підписала і поширює текст на підтримку Савченко.

Існують і переклади дивовижної промови Надії Савченко, і її рукописної записки адвокатам
Вікторія Івлєва


«Окрім листа, існують і переклади дивовижної промови Надії Савченко, і її рукописної записки адвокатам. Теж це все перекладемо європейськими мовами», – говорить вона.

За словами Івлєвої, після того, як вона почала популяризувати цю петицію, їй на «Фейсбук» приходять все більше повідомлень із образами та погрозами від інших користувачів соцмережі.

«Бачу, наприклад, такий запис: «Сором Івлєвій і зрадникам Росії. Обіцяю, що сьогодні ж прокуратура розгляне заклики до звільнення злочинниці». От звідки людині відомо без вироку, що це злочинниця і вбивця – мені не дуже зрозуміло», – каже вона.

Екс-посол Чехії в Росії: Справа Савченко мала сколихнути ЄС, проте цього не сталось

Справа Савченко настільки очевидно порушує всі міжнародні норми дипломатії та правосуддя, що не висловитись про це неможливо. Так пояснив свій підпис під листом Любош Добровський, екс-посол Чехії в Росії.

«Те, що зараз відбувається, мало би сколихнути верхівку влади ЄС, а там роблять вигляд, ніби нічого не відбувається. Впливати можна, посилюючи економічні санкції для Росії. Або виключити Росію, наприклад, з Європейської ради», – каже він


На думку дипломата, Росія навряд чи відмовиться від вироку Савченко, утім, цілком може піти на те, щоб екстрадувати її в Україну.

«Надія є виразним прикладом того, як про Україну забули» – словацький письменник​

Надія є виразним прикладом того, як про Україну забули
Федор Гал

Нагадати Європі, що часу зволікати в справі Савченко вже нема, хоче і словацький письменник Федор Гал. Він підписав петицію, адже вважає, що міграційна криза та проблеми Сирії відсунули питання України з поля зору європейців.

«Надія є виразним прикладом того, як про Україну забули. Я не маю жодних ілюзій: підписати петицію – ще не значить щось змінити. Але мені було б соромно, якби я цього не зробив», – говорить він.


Після оголошення Надією Савченко сухого голодування 3 березня її стан постійно погіршується. Савченко забороняє російським лікарям проводити з нею медичні маніпуляції, тоді як Росія, за словами адвокатів українки, зволікає з рішенням щодо допуску до неї українських медиків. За останню добу у Савченко побували українські консули та священик. В Україні та світі тривають акції на її підтримку.

Матеріал створено за участі Іванни Трутненко


На цю ж тему:

07.03.2016
Рахунок іде на дні та години: Савченко продовжує сухе голодування

В інтернеті збирають підписи під листом до європейських лідерів із закликом «вжити рішучих дій заради її негайного і безумовного звільнення» Надії Савченко далі

07.03.2016
Навряд чи Савченко зможе бути етапована на суд 9 березня – Фейгін

«Що найсумніше, до суду потрапити до неї неможливо: адвокатів не допускають до підзахисних у вихідні, а в понеділок і вівторок державне свято – 8 березня» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG