Доступність посилання

ТОП новини

Депутат Європарламенту закликав започаткувати «список Савченко» в ЄС


Пятрас Ауштрявічус, архівне фото
Пятрас Ауштрявічус, архівне фото

Депутат Європейського парламенту від Литви Пятрас Ауштрявічус заявив, що планує разом із іншими євродепутатами звернутися до керівних органів Європейського союзу з закликом укласти «список Савченко», що перелічував би російських посадовців, причетних до справи Надії Савченко, й передбачав би запровадження проти них санкцій.

Як сказав він в інтерв’ю радіостанції «Німецька хвиля», можливо, вже у вівторок він із колегами надішле листа верховному представникові ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріці Моґеріні, в якому вони попросять започаткувати такий список – як аналог «списку Магнітського», такого ж переліку, що існує в ЄС і у США, російських посадовців, на яких накладені санкції через причетність до смерті у слідчому ізоляторі російського юриста Сергія Магнітського.

За словами Ауштрявічуса, депутати Європарламенту «демонструють солідарність із Надією Савченко і негативне ставлення до російської влади, яка принижує й катує Надію». Він також запросив усіх приєднуватися до петиції, яка закликає Росію звільнити Савченко.

Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня 2015 року Савченко оголосила «звичайне» голодування. За останніми повідомленнями, стан її здоров’я погіршується. Існують побоювання, що Савченко може не вижити чи лишитися інвалідом.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і вже навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

XS
SM
MD
LG