Доступність посилання

ТОП новини

Перед приватизацією «Центренерго» раптом подешевшало – депутат


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Початок великої приватизації гальмує політична криза

Президент Петро Порошенко підписав закон про вдосконалення процесу приватизації. Відтак, як зазначають експерти, знято головну перешкоду на шляху чергового етапу великої приватизації. Утім, відповідей на питання – чи вдасться запустити цього року процес великої приватизації – в експертів та політиків наразі немає. Натомість є сумніви щодо того, чи буде цей процес прозорим та відкритим.

Перед приватизацією «Центренерго» раптом подешевшало – депутат
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Підписаний президентом закон оптимізує процес приватизації державного майна, скасовуючи низку додаткових вимог, зокрема – попередній продаж 5-10% акцій підприємств, які підлягають приватизації, на біржі – задля визначення ринкової ціни цього майна.

Цього року Кабмін має намір виставити на продаж близько 450 об’єктів приватизації, серед яких 20 великих підприємств. Розпочати велику приватизацію в уряді планували ще минулого року, проте запустити процес не вдалося зокрема і з огляду на відсутність законодавчих змін. Але тепер цю перешкоду знято.

Яценюк забув про земельний мораторій?

На початку цього року прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що чесна і прозора приватизація залишається одним із урядових пріоритетів. За його словами, «на приватизацію повинен бути виставлений Одеський припортовий завод, компанія «Центренерго», інші енергетичні компанії».

А невдовзі глава уряду уточнив, що вважає за необхідне «на відкритому, прозорому аукціоні продати близько одного мільйона гектарів державної землі, яка зараз перебуває у тіньовому і корумпованому обороті».

Проте за умов, коли в Україні діє мораторій на продаж землі, реалізація такої ініціативи виглядає сумнівно.

«На даний момент, це неможливо зробити», – зазначає з цього приводу член парламентської комісії з питань приватизації Вікторія Войціцька, фракція «Самопоміч».

Одеський припортовий завод – один із найпривабливіших об’єктів великої приватизації
Одеський припортовий завод – один із найпривабливіших об’єктів великої приватизації

Потенційні покупці не зрозуміли – звідки заборгованість?

Що ж до перспектив приватизації великих підприємств, то в політиків та експертів наразі немає упевненості, що все відбудеться чесно і прозоро.

Якби була політична воля проводити чесну приватизацію, то і закон цей ухвалили б минулого року, і вже продали би декілька об’єктів
Сергій Лещенко

«Якби була політична воля проводити чесну приватизацію, то і закон цей ухвалили б минулого року, і вже продали би декілька об’єктів. Зараз складно дати оцінку – чи буде прозора приватизація, чи на чиюсь користь – бо ще нічого не відбулося», – вважає член парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції Сергій Лещенко, фракція «Блоку Петра Порошенка».

Зокрема, вже є питання щодо прозорості приватизації згадуваного прем’єром державного холдингу «Центренерго» – однієї з провідних енергогенеруючих компаній України, до складу якої входить три потужні теплові електростанції. Перед анонсованою приватизацією тут раптом виникла заборгованість у майже півмільярда гривень.

«Центренерго» – один із ключових гравців на нашому енергетичному ринку. Був цей об’єкт цікавий західним інвесторам. Сьогодні вони кажуть: вибачте, але тільки інсайдер може зрозуміти – що ж там за заборгованість і який реальний стан компанії? Відтак її вартість – є невеликий пакет який торгується на фондовій біржі – впала у три рази», – каже Вікторія Войціцька.

На її думку, ситуація із «Центренерго» дає підстави сумніватися в тому, що приватизація готується в державних інтересах.

Серед основних причин приватизації дедалі частіше називають неспроможність влади забезпечити ефективне керівництво державними підприємствами, які стають годівницями для своїх керівників та їхніх політичних покровителів. За словами політиків та експертів, зараз головною перешкодою для початку великої приватизації стала політична криза і можливі дочасні вибори.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG