Доступність посилання

ТОП новини

Керрі: суд над Савченко порушує мінські домовленості


Держсекретар США Джон Керрі
Держсекретар США Джон Керрі

Суд над українкою Надією Савченко та її тюремне ув’язнення свідчать про неповагу до міжнародних норм і суперечать зобов’язанням Росії за мінськими домовленостями. Про це йдеться в заяві державного секретаря США Джона Керрі, оприлюдненій на сайті Державного департаменту 7 березня.

Керрі висловлює серйозне занепокоєння станом здоров’я української громадянки. «Впродовж останніх 20 місяців, відтоді, як вона була затримана на сході України і доставлена до Росії, Савченко, згідно з повідомленнями, зазнавала допитів, одиночного ув’язнення і примусового «психіатричного огляду», – відзначив Керрі.

Сполучені Штати ще раз закликають Росію негайно звільнити Савченко і повернути її в Україну, мовиться в заяві держсекретаря.

3 березня Надія Савченко оголосила сухе голодування після того, як Донецький міський суд Ростовської області не дав їй виступити з останнім словом і постановив відкласти розгляд справи до 9 березня.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і вже навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.


На цю ж тему:

Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

07.03.2016
Тахікардія, суха шкіра, низький тиск – стан Надії Савченко – генконсул

«Ми з колегою півтори години відмовляли її, вона твердо стоїть на своєму: «буду голодувати, доки мене взагалі не повернуть в Україну» далі

03.03.2016
Останнє слово. Надія Савченко про Росію і «диктатора-самодура» Путіна

«Я хочу, щоб весь цивілізований, демократичний світ зрозумів, що Росія – це країна третього світу з тоталітарним режимом і диктатором-самодуром» далі

07.03.2016
Було б соромно, якби я не підписав листа щодо Савченко – екс-посол Чехії в Росії

«Відкритий лист до парламентарів – останній важіль впливу» – авторка тексту петиції далі

07.03.2016
Рахунок іде на дні та години: Савченко продовжує сухе голодування

В інтернеті збирають підписи під листом до європейських лідерів із закликом «вжити рішучих дій заради її негайного і безумовного звільнення» Надії Савченко далі

07.03.2016
Навряд чи Савченко зможе бути етапована на суд 9 березня – Фейгін

«Що найсумніше, до суду потрапити до неї неможливо: адвокатів не допускають до підзахисних у вихідні, а в понеділок і вівторок державне свято – 8 березня» далі
XS
SM
MD
LG