Доступність посилання

ТОП новини

Росія: злидні проти «бандерівців»


Росія намагається замінити український марганець олігарха Ігоря Коломойського

У 2017 році в селищі Туїм російської республіки Хакасія розпочнеться будівництво заводу з виробництва електролітичного металевого марганцю. Підприємство першої категорії екологічної небезпеки забезпечить сировиною російську промисловість і витіснить з ринку українську фінансово-промислову групу Ігоря Коломойського. Кореспондент Російської служби Радіо Свобода побував у хакаському селищі, жителі якого, самі того не розуміючи, виявилася втягнутими в черговий політико-економічний експеримент.

Селище Туїм живе завдяки туристам. Туїмський провал, якому приписують паранормальні властивості, давно привертає бейсджамперів із сусідніх регіонів. Певний інтерес у любителів похмурої екзотики викликає також і Туїмський інтернат на 600 місць для душевнохворих. За радянських часів Туїм славився заводом кольорових металів, на якому працювали 800 осіб. Люди згадують, що працювали в дві зміни, випускаючи два десятка видів металу. Кілька років тому підприємство припинило існування, і тепер старі цехи в буквальному сенсі розвалюються.

«Там все розбомбили, років чотири, як закрився завод, – розповідає колишній ливарник Микола Неупакуєв. – Господар обладнання, крани, все продав... Хотів і завод продати, але там таку ціну загнув, що дешевше новий побудувати».

Хто там у Криму незадоволений? Це «бандерівці» тільки якщо...
Микола Неупакуєв

Микола на пенсії з 1992 року. Він отримує дев'ять тисяч рублів, а за квартиру платить п'ять. Чоловік регулярно страждає на підвищений тиск, але в лікарню не йде. Щоб здати необхідні аналізи, доводиться їхати в сусіднє селище, а грошей немає. У Туїмі Микола особливо нікуди не ходить. Майже весь час проводить удома, біля телевізора. Звідти він і дізнався, що в Україні війна, і там всюди «бандерівці»: «Крим же споконвіку наш був, а цей алкоголік продав його, – обурюється Неупакуєв. – Навіть не продав, а віддав. Крим – це наша територія! По-моєму, кримчани тепер всім задоволені. Їм і зарплату відразу ж виплатили, підвищили! Зараз електрику тягнуть – туди, назад. Україна ж відключила світло... Хто там у Криму незадоволений? Це «бандерівці» тільки якщо...»

Микола знає, що в 2017 році почнеться будівництво марганцевого заводу. Збагачену руду з Кемеровської області возитимуть до Туїма для виготовлення металу, який використовується при виробництві спецсталі. Пенсіонер гаряче підтримує будівництво заводу, а потенційна екологічна загроза його не лякає: «Треба будувати, хоч люди працюватимуть. А то запилися зовсім», – сумно підсумовує Микола Неупакуєв.

Нам що по телевізору сказали, те ми і знаємо, а що там насправді – нам не дано знати
Галина Яківна

У січні жителі Туїма на публічних слуханнях проголосували за будівництво марганцевого заводу. Пенсіонерка Галина Яківна (прізвища не назвала) на збори не ходила, проте впевнена, що завод допоможе Туїму відродитися. Про міжнародне підґрунтя проекту жінка навіть не замислювалася, а політичні експерименти останніх років сприймає обережно: «А хто їх знає, що там у Криму... – каже Галина Яківна. – Ми з ним, як то кажуть, не розмовляємо ж. Нам що по телевізору сказали, те ми і знаємо, а що там насправді – нам не дано знати. Але навіщо нам лізти в політику? Нам би жилося нормально, і все. Та й в Україні нехай живуть нормально, там теж люди є».

Краще «дурка» і нулі

На місцевому міні-ринку продавці кажуть, що торгують швидше заради спілкування, ніж прибутку. Уже кілька днів виручка дорівнює нулю. Влаштуватися на постійну роботу в Туїмі можна тільки в місцевий лісгосп або інтернат, який люди називають «дурка». Однак, жінки на ринку воліють жити так, ніж з марганцевим заводом під боком.

Здоров'я і екологія – це єдине, що залишилося забрати у нас. Озер поруч багато, туристи їздять, а все може загинути
Наталя Тепліціна

«Замінити український марганець? Напевно, це потрібно нашій країні, але не такою ж ціною і не за рахунок нас. Не знаю, як інші, а я помирати не збираюся. Нехай будують подалі від населеного пункту, відводять його під землю! Завод занадто близько до селища. Три кілометри – це що? Здоров'я і екологія – це єдине, що залишилося забрати у нас. Озер поруч багато, туристи їздять, а все може загинути», – побоюється місцевий підприємець Наталя Тепліціна.

На січневих публічних слуханнях, де обговорювали результати екологічної експертизи, були присутні, за різними даними, від 200 до 300 осіб. Населення Туїма – близько чотирьох тисяч. Екологи з компанії «Шанеко» розповіли, що руда повинна доставлятися в Хакасію у закритому стані, на підприємстві застосують замкнутий водоскид, селище і завод розділить санітарна зона. В екологічну безпеку багато хто не повірив, тому що екологи давали рекомендації без проектно-кошторисної документації заводу.

Галина Михайлова після виходу на пенсію спеціально приїхала в Туїм через сприятливу екологічну обстановку. Жінка впевнена, що підприємство першої категорії екологічної небезпеки (означає максимальний ступінь небезпеки – ред.) завдасть ризику Хакасії і Сибіру: «Зрозуміло, що молоді сподіваються отримати там роботу. Але чи отримають? Збори з приводу заводу проводяться, але як там голосують і що говорять? Те, що потрібно, кажуть. Я вважаю, для жителів селища нічого не зміниться. А те, що завод занапастить все навколо – це очевидно. У мене ось діти в Красноярську, але, по суті, і для них є загроза. Кажуть, викиду з заводу не буде, а якщо збій станеться, не дай Бог, аварія? Постраждає не тільки Хакасія, а й Красноярський край і Кемеровська область!»

Ні на що не сподіваємося

Завод марганцю обіцяють побудувати в рекордні терміни – до 2019 року. Перед цим потрібно остаточно вирішити питання з фінансуванням, яке відкрите, як мінімум, до липня. Обсяг інвестицій в проект (збагачувальний комбінат, завод в Туїмі і автомобільна дорога) оцінюється в 50 мільярдів рублів. Автори проекту підкреслюють, що фінансування забезпечує російська державна корпорація «Зовнішекономбанк» спільно з китайським Експортно-імпортним банком.

Будувати підприємство в селищі Шира збирається китайська компанія «Сіностіл», контакт з якою укладено в юанях. Компанія «ЧЕК-СУ.ВК» сподівається витіснити з російського ринку українську фінансово-промислову групу Ігоря Коломойського, яка, як сказано на сайті «ЧЕК-СУ.ВК», в 2014 році заробила на постачанні марганцевих матеріалів до Росії більше 200 мільйонів доларів.

Тільки в бюджет російської республіки Хакасія (не рахуючи Кемеровської області) проект обіцяє до 1 мільярда рублів на рік. Туїм, якщо вірити словам промисловців, буде отримувати 2 мільйони рублів щорічно. Щоправда, вже в 2015 році борг компанії «ЧЕК-СУ.ВК» перед Туїмською сільрадою за оренду земельних ділянок досяг 1,6 мільйона рублів. При цьому, бюджет Туїма, який дорівнює 6 мільйонам рублів, ухвалений тільки на півроку. У липні грошей в бюджеті не залишиться.

«Зараз ми живемо в злиднях, – розповідає продавець місцевого магазину Катерина Власова. – Якщо пенсіонерам гарантований хоча б прожитковий мінімум, то підприємці можуть зробити так, що ти будеш отримувати 5-6 тисяч. У мене напівоблаштований будинок, і тільки за опалення ми платимо 2800 рублів на місяць. При цьому, доводиться ще й грубку топити.

Жінка вважає, що будівництво заводу в інтересах конкретних людей, що стоять за цим проектом. Пересічним жителям черговий політичний експеримент нічого не дасть.

Мені без різниці, як це пов'язано з Україною, але що від цього отримуємо ми?
Катерина Власова

«Мені без різниці, як це пов'язано з Україною, – зауважує Катерина Власова. – Врешті-решт, ми ж в Росії. Росії потрібні такі заводи, хто сперечається! І нафту, і газ в Росії потрібно добувати, і їх видобувають. Але що від цього отримуємо ми? Ми отримуємо мінімум, який дозволяє не померти з голоду. І то не завжди. Ну, припустимо, буде завод, хтось в черговий раз наб'є кишені, і все. Був же завод, а потім закрився чомусь. Знаєте, ми вже ні на що не сподіваємося …».

Оригінал матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG