Доступність посилання

ТОП новини

«Справа Савченко» дедалі більша проблема для Кремля – експерт


Комбіноване фото: Надія Савченко і Володимир Путін
Комбіноване фото: Надія Савченко і Володимир Путін

Образ незламної українки ускладнює ведення антиукраїнської пропаганди

Дев’ятого березня відбудеться судове засідання, на якому Надія Савченко має виголосити своє останнє слово перед вироком. Цього ж дня по всьому світу мають відбутися акції на підтримку української громадянки та народного депутата, яка утримується в російській в’язниці. Як зазначають адвокати, Надія Савченко має намір виступити на процесі, однак не виключають, що цього може не відбутися з огляду на її стан здоров’я. Адже вона ще 3 березня оголосила сухе голодування. Експерти зазначають, що «справа Савченко» вже стала одним із важливих факторів у відносинах Росії з Україною та із Заходом, а також – в українській політиці.

«Справа Савченко» дедалі більша проблема для Кремля – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Завдяки мужній поведінці ув’язнена Надія Савченко стала одним із головних символів українського спротиву російській агресії. І хоч би яким було рішення російського суду чи то російської влади у цій справі, принциповість та незламність Надії Савченко забезпечують за нею моральну перевагу.

Утім, мужня та жертовна поведінка Надії Савченко не стала моральним прикладом для українських політиків, які натомість намагаються радше маніпулювати її образом у своїх вузьких інтересах.

«Надія Савченко стала світлим образом. Простим громадянам хочеться таким уявляти сучасного політика. А окремі політики намагаються цим образом маніпулювати: хтось – вдарити ним по президенту, хтось – по Тимошенко, яка в 2014 році казала, що в неї є абсолютно чіткий план звільнення Надії Савченко», – зазначає політичний експерт Євген Магда.

Ми всі за те, щоби вона (Надія Савченко) повернулася і почала роботу народного депутата. Але як вона буде діяти в умовах парламентської рутини – це серйозне питання, на яке зараз немає відповіді
Євген Магда

Зараз складно прогнозувати, як складеться подальша доля Надії Савченко. Проте можливий прихід в українську політику стане складним випробуванням як для неї, так і для всього українського політикуму.

«Ми всі за те, щоби вона повернулася і почала роботу народного депутата. Але як вона буде діяти в умовах парламентської рутини – це серйозне питання, на яке зараз немає відповіді. Це буде велике випробування мідними трубами», – припускає Євген Магда.

Незламна українка проти пропагандистських кліше

Між тим, для російської влади «справа Савченко» замість додаткового важелю тиску стає дедалі більшою проблемою. Насамперед, образ незламної українки став ускладнювати ведення антиукраїнської пропаганди. Натомість вона дедалі частіше стає символом спротиву навіть для опозиційно налаштованих росіян. Акції на підтримку Надії Савченко дедалі частіше відбуваються в Росії. Зокрема, в Москві 8 березня затримали 35 осіб, які протестували проти її ув’язнення.

Незламність Надії Савченко, її героїчна позиція демонструють, що не може Росія зламати Україну
Олеся Яхно

«Незламність Надії Савченко, її героїчна позиція демонструють, що не може Росія зламати Україну», – каже експерт з українсько-російських відносин Олеся Яхно.

Крім того, як зазначають експерти, справа Надії Савченко стала додатковим фактором погіршення відносин не лише з Україною, але із країнами Заходу. Євросоюз та Сполучені Штати зажадали від Росії звільнити Надію Савченко. А в разі, якщо Кремль не дослухається до цих вимог, у Європарламенті вимагають введення подальших політичних та економічних санкцій проти Росії та ініціювати створення «списку Савченко», до якого мають увійти причетні до цієї справи російські посадовці.

«Надія Савченко заявила, що не подаватиме апеляцію. Тож тепер Росія повинна віднайти формулювання для її звільнення», – каже Олеся Яхно.

Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох працівників російського державного телеканалу, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам. Натомість сама Савченко та її захист звинувачення відкидають і доводять, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG