Доступність посилання

ТОП новини

Чорномор’я стало місцем протистояння Заходу і Росії – євродепутат


Ілюстраційне фото. Російський військовий корабель пливе через протоку Босфор. Вересень 2015 року
Ілюстраційне фото. Російський військовий корабель пливе через протоку Босфор. Вересень 2015 року

Румунія відчуває пряму загрозу від Росії після окупації Криму, роль України в зупинці російського експансіонізму є вирішальною – Боштінару

Брюссель – Для України та всіх держав Чорноморського регіону, де росіяни розгортають величезний військовий потенціал, саме Туреччина, яку нині відвідує український президент, є стратегічно важливим та вирішальним гравцем. Так само, турки можуть завадити Росії використовувати мігрантів як зброю для поглиблення кризи в ЄС та для розколу між самими європейцями. Про це та інше в Страсбурзі в інтерв’ю Радіо Свобода заявив давній прихильник України, євродепутат від Румунії Віктор Боштінару.


– Зближення ЄС і Туреччини дуже важливе, і саме тому жителі країн Чорноморського регіону, включно з моєю державою, дивляться на Туреччину з більш стратегічної точки зору, ніж усі інші. Це сприятиме підвищенню безпеки в регіоні – і тому, що вона є дверима Чорного моря, і з огляду на її великі військові потужності, які можуть допомогти Євросоюзу краще долати проблеми безпеки і в цьому, і в інших регіонах.

Тому я вважаю стратегічну важливість відносин з Анкарою значно вищою за популізм низки ультрарадикальних політичних груп європейської співдружності. Румунія виступає за надання Туреччині членства в ЄС, бо це дало б європейцям важливі переваги впливу на мусульманський світ. З іншого боку, ми матимемо там і більш демократичне суспільство, адже тільки зближаючись із турками, ми можемо вплинути на розвиток країни, що найважливіше, в першу чергу, для громадян Туреччини.

З іншого боку, не випадковим збігом обставин є і зближення з Туреччиною, якого шукає й Україна: президент Петро Порошенко нині перебуває у столиці цієї держави…

Подобається це нам чи ні, але Туреччина є важливим фактором у кожній сфері стратегії ЄС щодо своїх сусідів, з Туреччиною потрібен більш ґрунтовний діалог

– Подобається це нам чи ні, але Туреччина є важливим фактором у кожній сфері стратегії ЄС щодо своїх сусідів. Тому потрібна не прохолода у відносинах, а навпаки, треба вдихнути в них нове життя, з Туреччиною потрібен більш ґрунтовний діалог.

Водночас, у ЄС чимало політиків та експертів вказують на інструменталізацію Туреччиною мігрантської кризи, хоча подібні закиди лунають і на адресу Росії. Як Ви це прокоментуєте?

Я повністю поділяю коментар одного з командувачів НАТО щодо того, що мігрантів росіяни використовують як зброю проти європейців

– Я повністю поділяю коментар одного з командувачів НАТО щодо того, що мігрантів росіяни використовують як зброю проти європейців. Це правда, ЄС мусить бути пильним, бо такий глобальний актор як Росія може використовувати сирійську війну для поглиблення розколів серед європейців і створення нових проблем. І тут Туреччина може допомогти й працювати з нами для створення перешкод цьому новому важелю тиску, який використовує Москва.

Не треба бути наївними, а працювати й шукати прагматичні рішення. Саме це в такий важкий час, разом із стратегічним мисленням, може допомогти ЄС не лише вижити, але й бути ефективним глобальним гравцем.


З того часу, як почала лунати критика Варшави за «відступи від демократичних принципів», а її позиції в ЄС дещо похитнулися, лунали заклики на користь Румунії, яка могла б відстоювати інтереси українців у ЄС. Як Ви на це відреагуєте?

– Румунія вже є європейським «адвокатом» України з багатьох причин. По-перше, ми історично дивимося в бік держав, які вийшли з колишнього радянського блоку. Водночас, ми якомога більше намагаємося висловлювати нашу солідарність з українцями. По-друге, Румунія має особливе зацікавлення у добрих відносинах з Україною зі стратегічної точки зору: роль України та її можливостей в зупинці російського експансіонізму є вирішальною. І це важливо не лише для румунів, але й для інших європейських народів, всього ЄС.

Румунія відчуває пряму загрозу з боку Росії після окупації Криму

Врешті, важливим є співробітництво з Україною, яка має румунську меншину, що живе там. І нарешті, Румунія відчуває пряму загрозу з боку Росії після окупації Криму, проблем, створених нею на сході України. Тобто, на Росію ми (з Україною – ред.) наразі дивимося крізь практично однакову призму. Тому ми маємо довіру одне до одного та прагнемо зближення.

Безумовно, важливий елемент співробітництва – басейн Чорного моря, чи не так?

– Чорноморський регіон – це одна з точок, де відбувається пряме й опосередковане протистояння Заходу і Росії. Йдеться про відносини, які ми спостерігали в часи Холодної війни. Росіяни розгортають величезний військовий арсенал на Кримському півострові, а це є прямою й тактичною загрозою для цілого регіону. З огляду на це, ми не можемо прийняти окупацію та анексію Криму і, водночас, мусимо допомагати зміцненню та незалежності України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG