Доступність посилання

ТОП новини

Віце-прем’єр уряду Чехії закликав Путіна звільнити Савченко


Надія Савченко під час засідання суду у Донецьку Ростовської області. 9 березня 2016 року
Надія Савченко під час засідання суду у Донецьку Ростовської області. 9 березня 2016 року

«Депутати-комуністи заперечили, щоб цей лист був внесений до програми роботи парламенту» – Петр Бєлобрадек

Прага – Віце-прем’єр уряду Чехії, голова Християнсько-демократичної унії Петр Бєлобрадек написав листа президенту Росії Володимирові Путіну, в якому звернувся із закликом дати волю українській льотчиці Надії Савченко. На думку чеського політика, «лист, по суті, є реакцією на петиції від різних груп і рухів у світі щодо звільнення Савченко».


– Можете з нами поділитися, що Ви написали в листі Володимирові Путіну?

– Цей текст уже є, ми сьогодні хочемо листа віднести до російського посольства у Празі. Не хочу відкривати деталей листа, але це заклик, щоб у межах можливого подальшого зближення між Заходом і Росією президент Путін побачив можливості помилувати Надію Савченко. Цим справа може бути закрита.

– Пане Бєлобрадек, а чи Ви переконані в тому, що Ваш лист дістанеться до рук президента Путіна?

Заступник голови уряду – це достатньо високий рівень державного службовця, щоб його лист не проігнорували

– Це буде, звичайно, залежати від російського посольства, але гадаю, що заступник голови уряду – це достатньо високий рівень державного службовця, щоб його лист вони не проігнорували.

– Чому, на Ваш погляд, парламент Чехії у вівторок не підтримав листа українських і світових інтелектуалів до лідерів Європи щодо звільнення Надії Савченко?

Ми маємо в чеському парламенті комуністів, це вони заперечили, щоб цей лист був внесений до програми роботи парламенту

– Це тому, що ми маємо в чеському парламенті комуністів, це вони заперечили, щоб цей лист був внесений до програми роботи парламенту.

– Чому, на Ваш погляд, чеська політична еліта в цілому є розділеною, якщо говорити про ставлення до України, до справи Надії Савченко?

Є в нас люди, які вболівають за Росію Путіна, але, на мою думку, вони у нас в меншості

– Я не бачу якогось великого поділу, хоча, звичайно, є в нас люди, які вболівають за Росію Путіна, але, на мою думку, вони у нас в меншості.

– Як Ви гадаєте, чи матиме Ваш лист до Володимира Путіна щодо звільнення Надії Савченко більшу вагу, ніж петиції, яких зараз є багато з усього світу?

– Саме тому, що петиція – це більше акт громадського суспільства, позиція високого державного службовця має, на мою думку, більшу вагу.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG