Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія запропонувала зняти візові вимоги для громадян Грузії, але не України


Європейська комісія запропонувала зняти візові вимоги для громадян Грузії для короткотермінових подорожей до «шенгену», повідомив єврокомісар у справах міграції, внутрішніх справ і громадянства Дімітріс Аврамопулос.

За його словами, пропозиція полягає в переведенні Грузії до переліку країни, громадяни яких можуть їздити без віз до країн «шенгенської зони».

Тепер цю законодавчу пропозицію передадуть до Європейської ради і Європейського парламенту, сказав єврокомісар і висловив сподівання, що там її швидко схвалять. Він додав, що сподівається, що все буде зроблено до початку літа, бо ухвалення таких рішень триває приблизно три-чотири місяці.

Після того громадяни Грузії, що мають біометричні паспорти, зможуть приїжджати до країн «шенгенської зони» на термін до 90 днів протягом кожних 180 днів із такою метою, як туризм, ділові поїздки чи родинні відвідини, але без права працевлаштування.

Що ж до України, сказав Аврамопулос, то ця держава дуже активно працює над тим, щоб теж відповідати вимогам Європейського союзу для безвізового режиму. «Ми й далі позитивно працюємо над тим, щоб внести й Україну до безвізового списку наступними місяцями. Позитивний момент із боку України полягає в тому, що те, що вона зобов’язалася зробити, вона робить дуже позитивним і успішним чином. Це лише справа певного часу, щоб Україна виконала всі вимоги, стала відповідати їм і просунулася вперед», – сказав він.

Таким чином, Євросоюз, який уже раніше ухвалив у принципі рішення надати українцям у майбутньому безвізовий режим, констатувавши 18 грудня 2015 року виконання Україною технічних критеріїв для запровадження безвізового режиму для короткотермінових поїздок її громадян, як і очікували останнім часом, відклав термін остаточного затвердження ухвали про це, роз’єднавши ці терміни для Грузії і України, хоча спершу були сподівання, що обом країнам безвізовий режим нададуть разом.

Причиною є те, що Україна так і не виконала всіх своїх зобов’язань, у першу чергу щодо боротьби з корупцією, які мала виконати для отримання безвізового режиму. Серед таких невиконаних зобов’язань – закон про електронне декларування статків державних службовців, що був ухвалений у вигляді, який суперечить вимогам Євросоюзу, чи той факт, що в Україні досі не працює Національне агентство з протидії корупції.

На надання Україні безвізового режиму до країн-членів Європейського союзу очікували спершу з другої половини 2015 року, потім із початку нинішнього, 2016 року, потім із середини 2016-го, потім принаймні з кінця. Останнім часом у ЄС говорять уже про початок 2017 року як термін можливого реального запровадження безвізового режиму для українців. Та, з іншого боку, припускають, що наступними місяцями Україну можуть знову об’єднати в цьому процесі з Грузією, якщо Київ таки виконає необхідні умови.

XS
SM
MD
LG