Доступність посилання

ТОП новини

Надія Савченко – суду: «Майдан у Росії буде!»


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

«Живи, Надю, живи! Ти нам дуже і дуже потрібна» – учасниця мітингу в Москві

Надія Савченко виступила із завершальним словом у суді й має намір продовжувати сухе голодування. Суд не дозволив побачення з українською льотчицею її сестрі та матері, а також українським медикам і працівникам консульства до оголошення вироку, яке призначили на 21 березня.


Головним питанням 9 березня було, чи буде присутня в залі суду Надія Савченко, оскільки оприлюднення завершального слова підсудної на цьому процесі устами перекладача було актом формальним. Після того, як минулого четверга суддя не дав Савченко виступити з промовою, текст її з'явився в інтернеті. А відкладене на засідання стало приводом для оголошення Надією Савченко сухого голодування.

Останнє слово Надії Савченко (повна версія)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:43 0:00

Протягом довгих вихідних та у день суду в містах Росії проходили акції на підтримку української льотчиці. Їхні учасники не тільки вимагали звільнити Надію Савченко, але і вибачалися за керівництво своєї країни.

«Прости, Надіє, прости! У цій країні немає справедливості. Феміда «облажалася». Мені соромно!» – каже москвич. «Живи, Надю, живи! Тому що ти нам дуже і дуже потрібна», – звертається до Савченко жителька російської столиці.

Буде російський Майдан – Савченко

Росію з її «государственностью» і тоталітарним режимом можна скрутити в баранячий ріг, якщо не боятися і бути незламним
Надія Савченко

Кілька людей під час акцій протесту в Москві були затримані. І ще до оголошення своєї промови перекладачем Надія Савченко виступила в суді зі зверненням до росіян.

«Вам усіх в суди не засадити. Так і запам’ятайте! Майдан у Росії буде! Путін не зможе тримати свою владу на крові людей. Це проти природи. Це проти людей, проти Бога, проти всього на світі. Я все, що можу зробити, – це показати своїм прикладом, що Росію з її «государственностью» і тоталітарним режимом можна скрутити в баранячий ріг, якщо не боятися і бути незламним», – сказала Надія Савченко.​

У Москві розігнали акцію на підтримку Савченко (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Передбачалося, що майже тижнева перерва суду в Донецьку Ростовської області зменшить інтерес до процесу з боку ЗМІ, проте, за словами очевидців, кількість журналістів значно збільшилася. Хоча на засідання суду не змогли потрапити депутати Верховної Ради України з фракції «Батьківщина» Альона Шкрум, Олексій Рябчин та Іван Крулько. Їх затримали в аеропорту Москви і відпустили лише після вильоту рейсу.

Пєсков просто уникає відповіді про обмін – Фейгін

Дев'ятого березня з'ясувалося, що «не забули» прізвище Савченко в російському МЗС і в Кремлі. Офіційний представник МЗС Марія Захарова та речник Путіна Дмитро Пєсков в один голос заявили, що ні про який обмін Надії Савченко на росіян до вироку мова не йде, і ніяких переговорів з цього приводу не ведуть. Один із адвокатів української льотчиці Марк Фейгін назвав в інтерв'ю Радіо Свобода їхні слова блефом.

Марк Фейгин і Надія Савченко в суді
Марк Фейгин і Надія Савченко в суді
Я точно знаю: на зустрічах, які відбувалися за участю Путіна і Порошенка, на переговорах Керрі з Путіним – всюди і завжди ставили питання про негайне звільнення Савченко
Марк Фейгін

«Я просто точно знаю (з українських, природно, джерел), що на кожних переговорах: чи у тристоронній комісії в Мінську, чи на зустрічі в нормандському форматі, на зустрічах, які відбувалися за участю Путіна і Порошенка, на переговорах Керрі з Путіним – всюди і завжди ставили питання про негайне звільнення Савченко й про політичні домовленості, які це супроводжують. Можливо, не обговорювалися технічні деталі, але це була позиція безумовна. І всі розуміли, що це треба зробити. І сьогоднішнє ухиляння від прямих відповідей Пєскова під флером того, що ми тут на суд не можемо впливати, ще щось – це спроба уникнути відповіді зараз», – переконаний адвокат.

Тим часом, 57 депутатів Європарламенту звернулися до глави європейської дипломатії Федеріки Могеріні з проханням створити «список Надії Савченко», до якого увійшли б усі ті, хто відповідальний за «політичне рішення про викрадення української льотчиці» і її «незаконне затримання». Загалом у переліку 29 осіб, у тому числі Володимир Путін, голови ФСБ Олександр Бортников і Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, голова комітету з закордонних справ Держдуми Росії Олексій Пушков.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

09.03.2016
Українці взяли в «облогу» російські дипустанови через Савченко

Дипломатичні представництва Росії закидували яйцями та фарбою, в Одесі біля консульства сталися сутички, а у Львові зірвали триколор далі

08.03.2016
У Європарламенті закликали керівництво ЄС накласти санкції на Путіна й інших через Савченко

Йдеться про персональні санкції, окрім президента Росії Володимира Путіна, ще проти 28 осіб далі

03.03.2016
Останнє слово. Надія Савченко про Росію і «диктатора-самодура» Путіна

«Я хочу, щоб весь цивілізований, демократичний світ зрозумів, що Росія – це країна третього світу з тоталітарним режимом і диктатором-самодуром» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG