Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС виступили з новими заявами на підтримку Савченко


Надія Савченко на суді в Росії, 9 березня 2016 року
Надія Савченко на суді в Росії, 9 березня 2016 року

У Європейському союзі виступили з кількома новими заявами на підтримку українки Надії Савченко, яку судять у Росії за звинуваченням у вбивстві російських журналістів на Донбасі і яка тримає сухе голодування.

Зокрема, провідні депутати Європейського парламенту, пов’язані з Україною, виступили з вимогою негайного і безумовного звільнення Савченко, яку, за їхніми словами, було насильно викрадено і яка незаконно утримується в російській в’язниці.

Євродепутати – голова комітету Європарламенту із закордонних справ Ельмар Брок, голова парламентського комітету асоціації між ЄС і Україною Андрей Пленкович та парламентський доповідач у справах України Яцек Саріуш-Вольський – заявили, що занепокоєні станом її здоров’я, яке стало погіршуватися після початку сухого голодування як протесту проти несправедливості, жертвою якої вона є від 2014 року, і проти відтермінування остаточного слухання в суді щодо її справи.

А речниця верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Моґеріні наголосила, що повідомлення про голодування та відмову від прийому води Надією Савченко є вкрай тривожними. Вона повторила, що Євросоюз продовжує закликати до негайного звільнення Савченко і, як і раніше, наголошує, що Росія несе відповідальність за здоров’я, добробут і дотримання прав усіх осіб, яких вона утримує.

Також у середу на суді в Донецьку Ростовської області Росії Савченко дали виголосити заключне слово і вкотре заявити про її невинуватість, Але суддя вирішив, що вирок буде оголошений тільки 21 і 22 березня. Савченко, яка ще з середини грудня тримає голодування на знак протесту проти її утримання під вартою, а з 4 березня перейшла на сухе голодування, підтвердила, що триматиме його й далі.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, надаючи їм інформаційну підтримку, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають засудити українку до 23 років позбавлення волі і штрафу у 100 тисяч рублів (нині це понад 36,5 тисяч гривень).

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли її до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

На цю ж тему:

Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

09.03.2016
Надія Савченко – суду: «Майдан у Росії буде!»

«Живи, Надю, живи! Ти нам дуже і дуже потрібна» – учасниця мітингу в Москві далі

09.03.2016
Українці взяли в «облогу» російські дипустанови через Савченко

Дипломатичні представництва Росії закидували яйцями та фарбою, в Одесі біля консульства сталися сутички, а у Львові зірвали триколор далі

08.03.2016
У Європарламенті закликали керівництво ЄС накласти санкції на Путіна й інших через Савченко

Йдеться про персональні санкції, окрім президента Росії Володимира Путіна, ще проти 28 осіб далі

03.03.2016
Останнє слово. Надія Савченко про Росію і «диктатора-самодура» Путіна

«Я хочу, щоб весь цивілізований, демократичний світ зрозумів, що Росія – це країна третього світу з тоталітарним режимом і диктатором-самодуром» далі
XS
SM
MD
LG