Доступність посилання

ТОП новини

Париж готується до ймовірної повені


«Відпрацьовуємо операцію і на папері, і на практичних заняттях, з акцентом на евакуацію людей і забезпечення тимчасових помешкань» – префект поліції

Париж – Європа готується до повеней, які вже вразили Балкани. У деяких регіонах Сербії вже оголоcили надзвичайний стан, там велика вода призвела до зсувів ґрунту і зникнення електропостачання. У Франції, де ще в грудні відбувався саміт щодо кліматичних змін СОР21, на якому обговорювали наслідки вирубування лісів по всьому світу, вирішили спробувати попередити трагедію завчасно.


У французькій столиці готуються до потенційної повені, яка може стати найбільшою за останнє століття. Рівень однієї з найбільших річок Франції – Сени – невпинно піднімається, тому рятувальні служби вирішили вже діяти і готувати людей до можливих паводків. Парижанам роздають летючки з вказівками, що робити у надзвичайній ситуації.

Мерія радить вимкнути всі електроприлади, не виходити з дому і підготувати необхідні речі (теплий одяг, документи, ліки)
Мерія радить вимкнути всі електроприлади, не виходити з дому і підготувати необхідні речі (теплий одяг, документи, ліки)

Цього тижня у Парижі розпочалися міжнародні навчання для відпрацювання дій у разі, якщо Сена таки вийде з берегів і почне затоплювати Париж. Сценарій навчань передбачає підняття рівня води у Сені на 820 см. У такому випадку були б затоплені Нотр-Дам, всі паризькі вокзали, Єлисейський палац і Лувр. Тому паризькі музеї готуються до паводку особливо, бо від води можуть постраждати світові шедеври.

Для наочного прикладу експерти з паризького Інституту міського планування і розвитку розробили відео, де показують, як би це виглядало, і які будівлі постраждали б найбільше.


У навчаннях буде задіяно 900 працівників рятувальних служб, 150 поліцейських, 40 одиниць спецтехніки та 4 гвинтокрили.

Ми будемо відпрацьовувати це як шляхом навчань теоретичних (на папері) до кінця тижня, так і практичних – із серйозною мобілізацією сил і засобів у суботу і неділю
Мішель Кадо

«Навчання «Секвана-2016» переслідує дві мети. Перша – очевидно – перевірити ефективність наших планів і заходів щодо протистояння наслідкам повені. Це завдання складне, оскільки треба брати до уваги багато чинників. Ми будемо відпрацьовувати це як шляхом навчань теоретичних (на папері) до кінця тижня, так і практичних – із серйозною мобілізацією сил і засобів у суботу і неділю, з акцентом на такі складові як евакуація людей і забезпечення тимчасових помешкань», – розповідає префект поліції Парижа Мішель Кадо.

Парижани кажуть, що паводки через зміни клімату

Жителі французької столиці кажуть, що клімат змінюється просто у них на очах і, на їхню думку, не в останню чергу через забудови. Ось що розповів Радіо Свобода 82-річний парижанин Жан-Клод:

Якщо раніше після грози поблизу Парижа вода прибувала лише за чотири дні, то тепер вся вода прибуває за один день
Жан-Клод

«Через забудови повирубували дерева, і тепер вода прибуває значно швидше, ніж раніше. Якщо раніше після грози поблизу Парижа вода прибувала лише за чотири дні, тобто за цей час частково осідала по дорозі, то тепер вся вода прибуває за один день. Тому з мого досвіду можу сказати, що нинішній рівень Сени – нормальний, але ситуація може кардинально змінитися буквально за лічені години», – розповів він.

Найбільший паводок у Парижі був у 1910 році. Тоді внаслідок багатомісячних злив рівень води у Сені піднявся на понад 8 метрів – жертв повені не було, але парижанам знадобилося більше місяця, щоб очистити місто від брудної води.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG