Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську говоритимуть про обмін полоненими


Обмін полоненими, грудень 2014 року
Обмін полоненими, грудень 2014 року

У полоні залишається 124 громадянина України – Тандіт

У п’ятницю у Мінську відбудеться чергове засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Головною темою цієї зустрічі має стати обмін полоненими. Як повідомив Радіо Свобода радник голови СБУ України Юрій Тандіт, наразі у полоні перебуває 124 громадянина України, ще 692 вважаються зниклими безвісти. Експерти зазначають, що всі домовленості, досягнуті у Мінську, виконуються частково, але наголошують: сам факт відновлення обміну полоненими є позитивом.

У Мінську говоритимуть про обмін полоненими
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Попереднє засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську відбулося 2 березня. Його провели напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки» – України, Франції, Німеччини й Росії. Тоді представники контактної групи підписали дві угоди: щодо завершення розмінування на 12 узгоджених ділянках уздовж лінії зіткнення, а також щодо припинення навчань з бойовою стрільбою у 30-кілометровій зоні вздовж лінії зіткнення – по 15 кілометрів із кожного боку.

Головною ж темою нинішньої зустрічі у Мінську має стати питання щодо звільнення утримуваної у Росії української громадянки Надії Савченко та інших полонених, які перебувають у тюрмах як у Росії, так і на окупованих територіях українського Донбасу.

Наразі у полоні перебуває 124 громадянина України, повідомив Радіо Свобода радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт.

«Але ця цифра доволі пластична. В СБУ формується інформація, яка надходить з одного і більше джерел. Ми шукаємо тих людей, які вважаються заручниками, а також ще 692 людей, які вважаються зниклими безвісти», – каже Тандіт.

Звільнення Надії Савченко – це вже процес міждержавного діалогу, діалогу країни-агресора, Росії, та світового співтовариства
Юрій Тандіт

Що ж стосується звільнення Надії Савченко, то, за його словами, це питання вийшло за рамки переговорного діалогу, пов’язаного зі звільненням заручників.

«Звільнення Надії Савченко – це вже процес міждержавного діалогу, діалогу країни-агресора, Росії, та світового співтовариства. Рішення щодо її звільнення ухвалює фактично одна людина, яка сидить за кремлівськими стінами», – зазначає Тандіт.

Відновлення обміну полоненими є прогресом – Фесенко

Наразі, каже Юрій Тандіт, було знайдено та звільнено 3015 громадян України.

Усі домовленості, досягнуті у Мінську, виконуються частково, говорить Радіо Свобода політичний експерт Володимир Фесенко. Але, наголошує він, наразі немає іншої альтернативи, зокрема, щодо обміну полоненими.

Для нас, на жаль, іншого виходу зараз немає. Головне, що обмін (полоненими) відновлений, тому що декілька місяців поспіль обмін взагалі був призупинений
Володимир Фесенко

«Є певний прогрес, хоча дуже відносний, що за останній місяць відновлений обмін полоненими. Хай невеличкими групами, поодинокий обмін, причому, ми йдемо на нерівнозначний обмін, коли віддаємо більше сепаратистів, ніж отримуємо наших громадян у рамках цього обміну. Але для нас, на жаль, іншого виходу зараз немає. Головне, що обмін відновлений, тому що декілька місяців поспіль обмін взагалі був призупинений», – каже український експерт.

«Інша сторона, маю на увазі Росію та сепаратистів, виставляла неприйнятну умову. Вони почали казати, що треба, щоб Україна спочатку оголосила загальну амністію для сепаратистів, а тільки після цього сепаратисти відновлять обмін полоненими. А це прямо суперечить мінським домовленостям, оскільки там йдеться про обмін «всіх на всіх», – наголошує Володимир Фесенко.

Засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі, які проходять у Мінську, періодично проводяться другий рік поспіль. У січні цього року представники групи заявили про чергову домовленість щодо припинення вогню у зоні бойових дій на сході України з 14 січня. Однак відтоді сторони конфлікту неодноразово звинувачували одна одну в порушенні «режиму тиші».

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за оцінками ООН, там загинули близько 10 тисяч людей.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG