Доступність посилання

ТОП новини

Новий генпрокурор має почати реформу відомства «з нуля» – Шабунін


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Якщо ми отримаємо чергове перевтілення Шокіна в обличчі його заступників – у цьому немає жодного сенсу»

Київ – Віктор Шокін гарантовано буде відправлений парламентом у відставку з посади генпрокурора, проте ймовірність «реінкарнації» його команди залишається високою. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін. Напередодні комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції одноголосно підтримав проект постанови про звільнення Віктора Шокіна з посади, наступного тижня свій висновок має також надати профільний парламентський комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. На думку Віталія Шабуніна, рішення парламенту цілком прогнозоване.

Новий генпрокурор має почати реформу відомства «з нуля» – Шабунін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

– Наш парламент нагадує піонерський табір, який піднімає руки за командами вожатого. Так само у відставку не відправляли Ярему (Віталій Ярема очолював Генеральну прокуратуру з 19 червня 2014 по 10 лютого 2015 року – ред.), тримали його до останнього, поки президент не подав подання в парламент. А потім на «раз-два» всі ті самі депутати, які ще кілька тижнів до цього захищали його з піною біля рота, проголосували за відставку. Тут буде так само. Тобто Шокін фактично вже не є генеральним прокурором, проте й далі заважає цій інституції працювати.

– Тобто те, що в парламенті є подання президента, відповідна постанова – це вже є сигналом до того, що можна говорити про нову кандидатуру. Хто може стати новим генеральним прокурором і які шанси, що цю посаду обійме людина, не пов’язана зі старою системою?

У президента є величезне бажання залишити на цій посаді або пана Севрука, теперішнього виконувача обов’язків генпрокурора, або пана Столярчука, це один із замів Шокіна

– Це і є найбільшою проблемою. Те, що Шокін піде – це гарантія, але питання в тому, чи не буде це чергова «реінкарнація» його команди. І зараз із того, що ми чуємо в переговорах, до чого готується медіа-поле – у президента є величезне бажання залишити на цій посаді або пана Юрія Севрука, теперішнього виконувача обов’язків генпрокурора, або пана Столярчука, це один із замів Шокіна, що в принципі те саме. Це той самий Шокін, тільки з іншого боку. Але в цьому немає жодного сенсу, тоді лишайте Шокіна, бо ми до його обличчя, до голосу вже звикли. Навіщо ці непотрібні заміни? Бо якщо Шокін робив усе можливе, щоб Антикорупційна прокуратура не з’явилася, то зараз Севрук, прямо порушуючи закон, не передає туди справи. Не всі, а ті, а ті що найважливіші: щодо Мартиненка, щодо бурштину. Якщо Шокін провалював реформу прокуратури, то Севрук це технічно втілював, розставляючи своїх людей на конкурсних комісіях і вибиваючи зовнішніх кандидатів. Тому якщо ми отримаємо чергове перевтілення Шокіна в обличчі його заступників – у цьому немає жодного сенсу.

– Ми добре пам’ятаємо напутні слова, які озвучив президент Порошенко, призначаючи на посаду Віталія Ярему. Він тоді цитував автора «сінгапурського дива» Лі Кван Ю, який казав: почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів. Якщо бути реалістами, які головні завдання слід поставити перед новим генпрокурором?

Підконтрольний генеральний прокурор, а такими були всі в історії країни і наступний буде таким самим, ніколи не посадить друзів ані своїх, ані, тим більше, президента

– На щастя, відтепер Генеральна прокуратура не займається протидією корупції. Аби досягти цього, ми зробили велику роботу, віддавши цю частину повноважень Антикорупційному бюро і Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Адже підконтрольний генеральний прокурор, а такими були всі в історії країни і наступний буде таким самим, ніколи не посадить друзів ані своїх, ані, тим більше, президента, бо він лише виконавець політичної волі. Що має зробити генеральний прокурор? Перше і найважливіше – він має повернутися до реформи прокуратури і почати її спочатку. Єдине, що він цього не може зробити без волі парламенту, бо, по суті, треба скасувати увесь минулий конкурс, який легалізував старі керівні кадри кланової корупційної прокуратури і почати його з нуля.

– Тобто всі ті перепризначення прокурорів на місцях, проведені не так давно Віктором Шокіним, треба оновити?

– Треба їх відмінити і почати наново, тому що і президент, і Шокін, і коаліція розповідали, що конкурс потрібен, щоб поновити прокуратуру, щоб привести туди нові кадри, які її змінять. Результат – нуль нових кадрів, нічого не оновилося. Якщо там залишаться старі прокурори, то це закінчуватиметься тим, що маємо зараз – тотальною продажністю. Потрібні нові люди, які пройдуть за прозорим конкурсом.

– Якщо ми говоримо, що антикорупційні справи будуть передані до антикорупційної прокуратури, то що робити, наприклад, із так званою справою «діамантових прокурорів»?

– Я хочу наголосити, що ті справи, які були початі Генеральною прокуратурою у неї і залишаються. Такі, як «діамантові прокурори», санаційний список, тобто минулі справи, які вже ведуться відомством, залишаються у їхньому віданні. І якщо чесно, я не маю жодних надій, що ці справи закінчаться обвинувальними вироками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG