Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську Контактна група обговорювала звільнення Савченко – речниця Кучми


Надія Савченко на суді в Росії, 9 березня 2016 року
Надія Савченко на суді в Росії, 9 березня 2016 року

У Мінську учасники засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, серед іншого, обговорювали звільнення громадянки України Надії Савченко, яку утримують в російському СІЗО.

Як повідомила речниця представника України в групі Леоніда Кучми Дарина Оліфер, на засіданні українська сторона вкотре поставила питання звільнення українських заручників і допуску до них фахівців міжнародного комітету Червоного Хреста.

«Особливо гостро стояло питання звільнення нашої льотчиці Надії Савченко: це невід’ємна складова виконання Мінських угод. На цьому наголосив і спеціальний представник діючого голови ОБСЄ Мартін Сайдік», – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Із закликом до Росії звільнити Савченко звернулися багато світових лідерів і міжнародних організацій. Акції на її підтримку відбувалися в українських містах і за кордоном. 9 березня президент України Петро Порошенко заявив, що зробить все можливе для якнайскорішого повернення в Україну Надії Савченко «живою і здоровою».

Cтан здоров’я українки, яка 4 березня розпочала сухе голодування, погіршився, однак вона змогла виступити в Донецькому суді Ростовської області Росії 9 березня і вкотре заявила про свою невинуватість. Від грудня Савченко голодує з вимогою звільнення. 10 березня адвокат Надії Савченко Марк Фейгін повідомив, що вона припинила сухе голодування і почала приймати рідину.

9 березня Донецький суд Ростовської області Росії повідомив, що вирок Савченко буде оголошений 21–22 березня.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують, зокрема, у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення на сході України. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Савченко і її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази того, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли її до Росії.

XS
SM
MD
LG