Доступність посилання

ТОП новини

Ідеї Майдану варто використовувати як дороговказ розвитку України (світова преса)


«Порошенко і Яценюк вирішили зберегти нинішній статус-кво і затягли політичне життя в Україні назад до доби Януковича» – Newsweek

Американський тижневик Newsweek аналізує політичну кризу в Україні крізь призму ідей Майдану. Німецький журнал Der Spiegel пише про долю дочок провідників російської опозиції, які побоюються за своє життя і змушені тікати за кордон. Американський часопис The Washington Post повідомляючи про судилище у Росії над Надією Савченко, пише про доцільність посилення санкцій проти Росії.

Американський суспільно-політичний тижневик Newsweek публікує статтю «Київські лідери нас підвели, проте українська революція не зазнала поразки». У матеріалі зазначається, що перша хвиля критики нового уряду України постмайданівської доби з’явилась минулого року. Через 12 місяців після того, як екс-президент Янукович втік до Росії, а його проросійський уряд розвалився, критики почали помічати, що нові лідери України не виконали своїх обіцянок щодо реформ. Проте після тієї обережної критики минув час, і українцям увірвався терпець. Дедалі більше людей, дедалі голосніше почали заявляти, що пояснення керівництва країни про те, що неможливо реформувати країну під час бойових дії, вже втратило свою логіку. Все вказувало на те, що лідери країни лише займаються балачками, роблячи при цьому дуже мало.

На додаток, як пише американський тижневик, підозри щодо хибних кроків влади та корупції у вищих її ешелонах, було підтверджено колишнім міністром економічного розвитку Айварасом Абромавичусом. Закордонна преса подала відставку Абромавичуса як початок політичної кризи в Україні. Хоча, як вважає видання, криза в Україні розпочалась задовго до того, проте тривалий час ця криза була за лаштунками кабінетів і коридорів влади. Ба більше, корупція була завжди однією з причин, чому, власне, відбулася Революція гідності. Українці бажали створення вільного суспільства, збудованого на глобальних цінностях. Вони прагнули, як зазначає тижневик, держави, яка б ґрунтувалась на верховенстві права. І люди стояли на Майдані не за зміну однієї групи іншою на верхівці влади. Люди прагнули побачити систематичні зміни у тому, у який спосіб здійснювалось керівництво країною.

Newsweek пише, що нинішня українська влада не спромоглась збагнути засадничих вимог Євромайдану. І кульмінацією цієї неспроможності став саботаж голосування щодо вотуму недовіри прем’єрові Яценюкові, який було здійснено групами депутатів, наближених до Яценюка, президента та олігархів. Виглядає так, що президент об’єднався з прем’єром та олігархами для того, щоб залишитися при владі. Замість того, щоб ризикувати проведенням нових виборів, внаслідок яких вони могли б втратити свої посади, Порошенко і Яценюк вирішили зберегти нинішній статус-кво і у такий спосіб повернули політичне життя в Україні назад в добу Януковича. Цей застій, на думку тижневика, дає опонентам влади нагоду говорити про поразку Майдану, а це не є справедливо. Ідеї Майдану були настільки всеосяжними та амбітними, що їх варто використовувати як дороговказ майбутнього розвитку України.

«Два роки потому один активіст Майдану, попри все, сподівається на зміни»

Німецький ілюстрований тижневик Der Spiegel друкує матеріал «Доньки опозиції: тріо жінок кидає виклик Путіну та Кремлеві», в якому пишеться про трьох росіянок, чиї батьки допомагали встановлювати молоду демократію після розвалу Радянського Союзу. Але у путінській Росії ці три жінки не бачать майбутнього для своєї країни. Дві з них, включно з донькою вбитого опозиціонера Бориса Нємцова, ведуть боротьбу з Кремлем, перебуваючи у вигнанні. Точне місце перебування нового офісу Жанни Нємцової нині невідоме через погрози їй з Москви. Навіть у німецькому місті Бонн висловлюються побоювання за безпеку 31-річної доньки вбитого опозиціонера. Вона змушена була тікати до Німеччини, втративши довіру до російських слідчих, які ведуть справу про вбивство її батька. Окрім Нємцової, ще дві росіянки втекли за кордон, побоюючись за своє життя.

Одна з них – Ксенія Собчак, донька колишнього мера Санкт-Петербурга Анатолія Собчака, який свого часу був політичним опікуном Володимира Путіна, нинішнього президента Росії. Як пише німецький тижневик, її ім’я було занесено до того ж самого списку, що й ім’я Бориса Нємцова.

Третя особа – це Марія Гайдар, донька економічного реформатора Єгора Гайдара, який був прем’єром в уряді Єльцина, колишнього президента Росії.

Тижневик зазначає, що всіх цих трьох жінок поєднує одна річ. Їхні батьки були чільними політиками після розвалу Радянського Союзу. Всі вони виховувались у ліберальних родинах з відчуттям, що демократія таки запанує у Росії. Власне, Собчак вже повернулась назад до Росії, тоді як Нємцова і Гайдар збирають провести довгі роки у вигнанні.

Der Spiegel пише, що Нємцова свого часу дуже добре відгукувалась про Путіна, проте нині вона вважає, що він затискає мас-медіа і надає корумпованим олігархам, наближеним до нього, доступ до багатств країни. Економіка Росії – у жахливому стані через політику Кремля, і багато хто з найкращих представників російського суспільства просто тікає з країни. Марія Гайдар живе і працює в Україні, вона знайшла прихисток у сусідній країні та заприсяглася не повертатися до Росії, аж доки там не запанує демократія та верховенство права. Тижневик пише, що Гайдар носить браслет в українських кольорах, а на її столі – два прапорці: Євросоюзу та України. Вона працює на колишнього президента Грузії Саакашвілі, який зараз також живе і працює в Україні, є головою Одеської обласної державної адміністрації. Der Spiegel пише, що Марія Гайдар надає свої професійні послуги революції Майдану, яку ненавидить російське керівництво, та ще й працює у команді одного з головних ворогів Кремля – Міхеїла Саакашвілі. Німецьке видання пише, що російські засоби інформації подають Марію, як зрадницю.

«Ці три жінки є помстою Путіну»

Американське періодичне видання The Washington Post друкує статтю «Останній показовий процес у Росії», в якій зазначається, що адміністрація президента Обами все наголошує на тому, що президент Росії Путін зацікавлений у дипломатичному врегулюванні української кризи. Але справа української льотчиці Надії Савченко вказують на зовсім протилежне. Українка постає перед класичним показовим судилищем, яке відбувається з порушеннями міжнародного законодавства, так само як і всупереч дотриманню Росією зобов’язань, які вона взяла на себе, відповідно до Мінських угод. Часопис пише, що судилище над Савченко розпалило громадську думку в Україні, і протести з вимогами до Росії звільнити її збирають величезні натовпи. Все це, як зазначає американське видання, має тішити Путіна. Бо ж судова справа проти Савченко разом з порушеннями угоди про припинення вогню сприймаються Кремлем як кроки до дестабілізації демократично обраного, прозахідного уряду Петра Порошенка.

За умов кричущого порушення Росією всіх угод, президент Порошенко, який обіцяв, що укладення мирної угоди звільнить Савченко з російського полону, переконується у надзвичайній складності обіцяного процесу реформ. Москва, у свою чергу, говорить за будь-якої нагоди про некомпетентність Києва, щоб Захід припинив допомагати українській владі і зняв санкції з Росії.

На щастя, як зазначає американський часопис, принаймні, деякі європейські лідери чітко бачать подібну неотесану тактику Кремля. 5 європейських урядів закликали до запровадження санкцій проти російських посадовців, які залучені до сфабрикованої справи проти Надії Савченко. Цієї позиції дотримуються 57 депутатів Європарламенту, які вважають, що у цьому списку санкцій має бути і президент Путін. Проте, як додає The Washington Post, ці слова із закликами до негайного звільнення Савченко, матимуть мало впливу на Путіна, якщо їх не буде підкріплено діями. Адміністрація Обами, на думку видання, має поширити санкції проти Росії і включити до санкційних списків всіх тих, хто брав участь у викраденні, судовому переслідуванні та ув’язненні Надії Савченко. Мирне врегулювання в Україні не матиме жодного шансу, якщо не буде збільшено ту ціну, яку платитиме Росія за свою політику саботажу і підриву всіх міжнародних угод і зобов’язань.

«Останнє показове судилище у Росії має на меті зруйнувати Україну»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG