Доступність посилання

ТОП новини

Обама боїться йти всупереч Путіну – Ар’єв


Президент США Барак Обама (праворуч) під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Нью-Йорку. Вересень 2015 року
Президент США Барак Обама (праворуч) під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Нью-Йорку. Вересень 2015 року

Обама: Україна не належить до основних інтересів США, але належить до основних інтересів Москви

Президент США Барак Обама заявляє, що Україна буде вразливою перед військовою перевагою Росії попри те, що робитимуть Сполучені Штати Америки. У статті журналу The Atlantic, базованій на низці інтерв’ю Обами, цитується заява американського президента, що Україна не належить до основних інтересів США, але належить до основних інтересів Москви, а відтак Росія завжди зможе втримати свій вплив в Україні. Українські політики називають позицію президента США слабкою і наголошують, що її не поділяють навіть багато представників його Демократичної партії. На думку фахівців, наразі для України багато що залежатиме від президентських виборів у США.

Барак Обама
Барак Обама

Президент США Барак Обама відкинув думку, що на ухвалення рішень такими країнами, як Росія чи Китай, можна якимсь чином вплинути рішучими заявами чи якимись воєнними діями. За його словами, це суперечить усім свідченням останніх 50 років. Шляхи стримування таких країн існують, але, додав Обама, треба дуже чітко й наперед встановити, які інтереси варті того, щоб починати війну, а які ні.

«Якщо тут (у Вашингтоні) є хтось, хто б стверджував, що ми могли б розглядати можливість піти на війну з Росією через Крим і схід України, хай чітко скаже про це», – сказав Барак Обама.

Ганна Гопко
Ганна Гопко

Голова комітету Верховної Ради у закордонних справах, народний депутат від «Самопомочі» Ганна Гопко називає позицію Барака Обами «слабкою».

Це слабка позиція особисто президента США, яка, на жаль, і відображає політику Сполучених Штатів
Ганна Гопко

«Це слабка позиція особисто президента США, яка, на жаль, і відображає політику Сполучених Штатів. Замість того, щоб, навпаки, проявити своє лідерство і дотиснути Росію, яка вторглася в Україну, а США давали обіцянку у Будапештському меморандумі, коли Україна позбулася третього у світі запасу ядерної зброї, ми бачимо зараз мляву, абсолютно нехарактерну політику для такої держави як США», – говорить Ганна Гопко.

Позиція Обами щодо України була обережною з початку анексії Криму

Володимир Ар’єв
Володимир Ар’єв

Президент США дотримується такої позиції від самого початку агресії Росії проти України, зазначає народний депутат з «Блоку Петра Порошенка», член парламентського комітету у закордонних справах Володимир Ар’єв. Ще в березні 2014 року, коли Росія захоплювала Крим, він виключив будь-яку можливість воєнного втручання США у цей конфлікт. За його словами, це було б погано не тільки для США, а й для України. І пізніше, після початку прямої агресії Росії на сході України, він залишився на позиції воєнного невтручання, зокрема, досі відмовляючись надати згоду на передачу Україні летального оборонного озброєння.

Попри його зневажливі заяви щодо Путіна, що він не є глобальним гравцем, що він не настільки дурний, Обама все одно демонструє, що боїться йти всупереч
Володимир Ар’єв

«Він завжди ставився дуже обережно до ситуації в Україні і боявся роздратувати Путіна, – каже Ар’єв. – Попри його зневажливі заяви щодо Путіна, що він не є глобальним гравцем, що він не настільки дурний, Обама все одно демонструє, що боїться йти всупереч. Тому це є політика половинчастих стандартів. З одного боку, ми відчуваємо дуже багато підтримки від США, але саме президент Обама, коли потрібно було робити достатньо чіткі й рішучі кроки, гальмував цей процес».

Не всі демократи у США поділяють позицію Обами – депутат

Утім, наголошує Володимир Ар’єв, не всі в американському політикумі поділяють думку президента Обами. Наприклад, віце-президент США Джозеф Байден під час візиту в Україну у грудні минулого року заявив, що тиск на Росію триватиме, допоки вона не виконає зобов’язання, взяті на себе у рамках Мінських угод про врегулювання ситуації на сході України, і що США ніколи не визнають спроб Росії анексувати Крим.

У Демократичній партії існує кілька підходів щодо ситуації навколо України. Люди, які краще розуміють те, що тут відбувається, роблять заяви, які більш відповідні до подій
Володимир Ар’єв

«У США є певна традиція, що необов’язково так, як думає президент, мусить думати весь апарат і виконавча влада, я вже не кажу про законодавчу її частину. Тому в цьому разі у Демократичній партії існує кілька підходів щодо ситуації навколо України. Люди, які краще розуміють те, що тут відбувається, роблять заяви, які більш відповідні до подій», – наголошує Володимир Ар’єв.

Фахівці наголошують, що Барак Обама добуває свій термін на посаді, тож багато що для України залежатиме від того, хто стане наступним президентом США. Провідні американські партії влітку остаточно визначать своїх кандидатів на президентські вибори, як відбудуться у листопаді цього року.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG