Доступність посилання

ТОП новини

«Пушкіністи досі не зробили того, що зробили ми»: у Києві презентували енциклопедію Шевченка в 6 томах


Найбільша стаття про теми і мотиви творів Шевченка налічує кількасот сторінок
Найбільша стаття про теми і мотиви творів Шевченка налічує кількасот сторінок

Над виданням працювали близько 100 науковців протягом кількох десятків років, не всі взагалі погоджувались писати, бо не вірили в успіх проекту

Іванна Ткачук

У Києві презентували Шевченківську енциклопедію у шести томах, яка містить понад 6000 статей, присвячених поету. Загальна вага всіх томів – близько 15 кілограмів. Енциклопедію видано за програмою «Українська книга», її неможливо купити, книгу поширили серед літературознавців і передали в Інститут літератури Академії наук. У виданні подані основні відомості про життя й творчість Тараса Шевченка, місця й події, з ним пов’язані.

Заступник керівника проекту Олександр Боронь розповів, що ідея створити повноцінну енциклопедію про таку визначну постать в українській літературі як Тарас Шевченко виникла ще у 1960-х роках. Проте тодішня ідеологічна система суттєво скоригувала працю, зауважив науковець. Виданий в УРСР Шевченківський словник не відбивав основних проблем. У ньому було випущене все важливе, а аналізи творів заідеологізували, каже шевченкознавець.

Наприкінці 80-х років, за словами Бороня, Інститут літератури імені Тараса Шевченка НАН України вирішив створити оновлену, масштабнішу енциклопедію.

«Над нею працювали найавторитетніші шевченкознавці України та діаспори, – зазначив він, – і хоча ця енциклопедія в жодному разі не може замінити всю шевченкознавчу літературу, вона є дороговказом, орієнтиром».

Заступник директора Інституту літератури Сергій Гальченко констатував, що над енциклопедією працювало близько 100 авторів. Багато хто з них не витримував і залишав проект, адже робота забирала багато часу й зусиль. Не всі шевченкознавці взагалі погоджувались писати, бо не вірили в успіх проекту.

«Та навіть пушкіністи досі не зробили того, що зробили шевченкознавці», – зауважив Гальченко.

Олександр Боронь розповів, що без емоцій і власних оціночних суджень працювати може не кожен фахівець. Найбільша стаття про теми і мотиви творів Шевченка налічує кількасот сторінок. А стаття про невеличкий вірш «Дівча любе, чорнобриве» містить 6 різних його інтерпретацій.

Шевченківська енциклопедія – некомерційне видання, видане за програмою «Українська книга». Її примірники отримали українознавці в усіх куточках світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG