Доступність посилання

ТОП новини

Тупий предмет: таємниця загибелі Лесіна


Володимир Путін і Михайло Лесін, 2002 рік
Володимир Путін і Михайло Лесін, 2002 рік

Інформація Лесіна могла б стати в нагоді і для тиску на Путіна, і для демонтажу його корумпованого режиму

(Рубрика «Точка зору»)

Серцевий напад колишнього радника президента Росії і одного з найдосвідченіших і найаморальніших пропагандистів путінських часів виявився «тупим предметом». Через кілька місяців після смерті Михайла Лесіна розслідування дійшло висновку, що політик загинув внаслідок удару. І хоча поки що немає ніяких доказів насильницької смерті пропагандиста, обставини його смерті будуть тепер ще довго розбурхувати громадську думку.

Михайло Лесін вважався одним з найбільш інформованих представників оточення Путіна. Він брав участь у найогидніших авантюрах російського президента періоду зміцнення путінської влади. Досить нагадати про демонстрацію по російському телебаченню відео, яке скомпрометувало тодішнього генерального прокурора Росії Юрія Скуратова. Путін і Лесін організували цей показ для того, щоб захистити від звинувачень в корупції родичів президента Бориса Єльцина. В нагороду за відданість Путін отримав посаду президента Росії, а Лесін став міністром преси. Уже в цій ролі він брав участь і шантажуванні власника телекомпанії НТВ Володимира Гусинського. Високопоставлений рекетир прийшов у камеру до заарештованого олігарха і почав вимагати у нього віддати компанію в обмін на звільнення. Серед «досягнень» Лесіна – створення путінської імперії брехні, в тому числі, й горезвісного телеканалу Russia Today. У той же час зароблені злодійством і брехнею кошти Лесін зберігав у Сполучених Штатах. Там він і планував осісти після від'їзду з Росії.

У перші дні після смерті Лесіна з'явилася інформація про те, що у Вашингтоні колишній міністр опинився не випадково. Що у Лесіна були заплановані зустрічі з високопоставленими американськими чиновниками. Помічник Путіна міг допомогти відшукати слабкі місця в обороні колишнього шефа, який також вважає за краще зберігати кошти поза Росією. Інформація Лесіна могла б стати в нагоді і для тиску на Путіна, і для демонтажу його корумпованого режиму. Але напередодні зустрічей Лесін раптово помирає – серце...

Тепер вже ясно, що це – не серце. Лесін помер незвичайно вчасно з точки зору тих, чиї таємниці він знав і міг розповісти відповідним службам. І це не перший такий своєчасний відхід в історії Радянського Союзу і путінської Росії. Полювання за «перебіжчиками» залишається однією з головних задач російських спецслужб. Тільки недавно в Лондоні завершилися слухання щодо отруєння колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка – одного з найжорсткіших критиків Путіна. На слуханнях була встановлена причетність до отруєння Литвиненка як Путіна, так і секретаря Російського Радбезу Миколи Патрушева.

Тепер вже американським спецслужбам належить ретельно розслідувати обставини загибелі Михайла Лесина. Можливість вийти на російський слід у такому розслідуванні є досить високою.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG