Доступність посилання

ТОП новини

Або президент і його блок підтримують чинний уряд, або представляють новий – Яценюк


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає політичну кризу в державі штучною і бачить лише два виходи з ситуації: або президент і його блок підтримують чинний уряд, або беруть всю відповідальність на себе і представляють новий Кабмін. Про це прем’єр заявив у неділю в програмі «10 хвилини з прем’єр-міністром».

«Перша (можливість – ред.), яку сповідую я, передбачає відновлення парламентської коаліції, посилення чинного складу Кабінету міністрів України, тісну взаємодію між «Блоком Петра Порошенка», «Народним фронтом» та демократичними парламентськими силами, і, найважливіше, продовження реформ в країні, які започатковані цим урядом. Другий варіант – президент України та його фракція, яка є найбільшою у Верховній Раді, беруть на себе відповідальність і представляють новий склад Кабінету міністрів, нового прем’єр-міністра, нову програму та проводять переговори з парламентськими силами щодо підтримки як іншого уряду, так і альтернативної програми», заявив Яценюк.

Арсеній Яценюк звернувся до президента і кількох політичних сил у Раді зробити свій вибір і припинити «підкилимну боротьбу».

«Пане президенте, шановні «Блок Петра Порошенка», фракція Радикальної партії та пане Олеже Ляшко, фракція «Самопоміч» та пане Андрію Садовий, фракція партії «Батьківщина» та пані Юліє Тимошенко. Вибір – за вами. Я свій вибір зробив. Припиніть підкилимну і примітивну боротьбу за крісла і владу. Я і члени мого уряду за посади не тримаємося», – сказав Яценюк.

Він назвав варіант проведення дострокових парламентських виборів неприйнятним і таким, що вигідний лише популістам, олігархам і Кремлю.

16 лютого після звіту уряду Верховна Рада України не змогла ухвалити резолюцію про недовіру Кабінетові міністрів, хоча визнала діяльність уряду за 2015 рік незадовільною, а урядовий звіт відхилила. Перед цим голосуванням президент Петро Порошенко заявляв, що момент для часткового оновлення Кабінету міністрів пропущено і є запит на повне перезавантаження. Але до вересня парламент не має права повторно голосувати за недовіру прем’єр-міністрові.

Раніше голова парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко запропонував прем’єр-міністрові Арсенію Яценюку зустрітися з парламентськими фракціями 14 березня для обговорення політичної кризи.

XS
SM
MD
LG