Доступність посилання

ТОП новини

Круте піке «гаманця Лукашенка»: від найуспішнішого бізнесмена Білорусі до арештанта?


Юрій Чиж у Мінську, 2011 рік
Юрій Чиж у Мінську, 2011 рік

Юрій Чиж ще недавно вважався одним з найбільш впливових бізнесменів країни, який входив до найближчого кола президента Білорусі Олександра Лукашенка

Один із впливових колись бізнесменів Білорусі, який входив до найближчого кола президента Олександра Лукашенка, Юрій Чиж заарештований. Для багатьох вже сам факт того, що в Білорусі, виявляється, є олігархи, наближені до президента, вже є новиною. Як також і факт арешту людини, яка є однєю з найвпливовіших у країні. Радіо Свобода пригадало, з якими гучними подіями було пов'язано ім'я 52-річного олігарха в останні три роки.

Юрій Чиж ще недавно вважався одним з найбільш впливових бізнесменів країни, який входив до найближчого кола Олександра Лукашенка, його навіть називали «гаманцем» президента.

У 2013 році Юрій Чиж очолив рейтинг 200 найбільш успішних і впливових бізнесменів Білорусі, який регулярно складає інтернет-портал «Ежедневник». У тому ж році він отримав нагороду – орден «Вітчизни» III ступеня.

Але вже на початку 2016 року Чиж в цьому рейтингу відкотився на 12-е місце, а днями ЗМІ повідомили про його затримання.

Чиж під санкціями і без них

У 2012 році ЄС запровадив санкції проти Юрія Чижа. Санкції проти олігарха і його компаній були введені з поясненням, що «Юрій Чиж пов'язаний з президентом і його синами і отримує преференції і підтримку від режиму, особливо через свій холдинг «Трайпл».

Але в 2015 році суд ЄС скасував рішення Ради ЄС про введення санкцій проти Чижа та його підприємств. Суд порахував, що структури ЄС мають мало доказів причетності Чижа до фінансування режиму Лукашенка.

В результаті санкції проти Чижа були визнані необґрунтованими та скасовані, а самому Чижу повинні були повернути всі понесені ним у суді витрати.

Коментуючи рішення суду, Чиж наголосив, що «абсолютно спокійно» сприйняв новину про скасування санкцій: «За три з половиною роки я звик працювати в умовах санкцій», – заявив він журналістам.



Удар по «правій руці» Чижа

Казбек Япрінцев
Казбек Япрінцев

В кінці серпня 2015 року стало відомо про арешт «правої руки» Юрія Чижа, співвласника «Трайпл» Володимира Япрінцева і його сина Казбека. У справі, за інформацією ЗМІ, фігурувала спроба виведення капіталу за кордон. Називалися суми від 30 до 90 мільйонів доларів.

Володимир Япрінцев
Володимир Япрінцев

Пізніше стало відомо, що за кілька останніх років Казбек Япрінцев набрав мільйонні борги, які частково можуть лягти на «Трайпл».

В Україні компанію, підконтрольну Япрінцеву-молодшому, вже судили і визнали за нею один мільйон доларів боргу. Джерело повідомило Радіо Свобода, що принаймні п’ять компаній втратили свої гроші, уклавши з Казбеком Япрінцевим договір на поставку біодизелю.

Договори укладалися на офшорну компанію Казбека Edena Investments, зареєстровану на Британських Віргінських островах. Партнери стверджують, що при укладенні договорів Япрінцев-молодший користувався іміджем «Трайпл», де нібито працював менеджером, проводив переговори в офісі компанії і мав рекомендації від колишніх партнерів «Трайпл».

А якщо про його проблеми стало відомо батькові, той від свого імені зробив «Трайпл» гарантом виплати сина боргів.

Голова КДБ Білорусі Валерій Вакульчик в грудні 2015 році підтвердив інформацію про затримання Володимира Япрінцева і пообіцяв в першому кварталі 2016 року направити кримінальну справу до суду. Він додав, що Япрінцев звинувачується в шахрайстві.

«Кемпінські» – в центрі Мінська

З Юрієм Чижем також пов'язують будівництво багатофункціонального комплексу «Кемпінські» в історичному центрі Мінська.

Компанія «Трайпл» була одним із засновників «Еліт Естейт» (Elite Estate JLCC company) – компанії-замовника будівництва «Кемпінські».

Указом президента Білорусі від 11 травня 2010-го «Еліт Естейт» надавалися надзвичайні пільги при побудові комплексу, але в певні дати введення в експлуатацію вкластися не вдалося. Об'єкт повинен був бути зданий в 2013 році, проте в 2015 році терміни будівництва були в черговий раз продовжено.

При цьому, як стало відомо Радіо Свобода, світовий бренд Kempinski не має відношення до будівництва комплексу в центрі Мінська, а також не має ніяких договорів про нерухомість в Білорусі.

Про те, що у мінського цирку буде саме «Кемпінські», президент сам написав в указі № 243. Бренд прикрив собою появу в самому центрі приватних апартаментів (близько 14 тисяч квадратних метрів) та офісів (близько 15 тисяч квадратних метрів), а ще 23 тисяч квадратних метрів у проекті відведено на парковку і інші допоміжні споруди. Ті ж 23 тисяч квадратних метрів, відповідно до проекту, займає і будівля готелю.

Причому все це супроводжувалося порушеннями законодавства про охорону історичних пам'яток, звинуваченнями в корупції і громадським обуренням.

Державна ж пропаганда Білорусі наприкінці 2009 року представляла будівництво комплексу так, як ніби «Кемпінські» мало не просив президента Лукашенка дати можливість відкрити готель в Мінську.

При цьому комплекс «Кемпінські» – це не єдиний довгобуд Чижа. Влітку 2015 року указом президента Білорусі були перенесені терміни введення в експлуатацію житла для потреб Міноборони. За інформацією ЗМІ, завершити будівництво передбачалося в 2015 році, але добудовувати 100 тисяч квадратних метрів для військовослужбовців компанії Юрія Чижа в результаті будуть до 2019 року.

З будівництвом будинків для військовослужбовців був пов'язаний ще один скандал – в червні 2014 року жителі Воложина протестували проти будівництва компанією «Трайпл» будинків на місці розстрілу єврейського населення. Місцева влада при цьому заперечувала, що на місці будівництва залишилися останки розстріляних.

Невдалі проекти

За інформацією ЗМІ, за 2013-2016 роки Чиж позбувся частини своїх активів.

З 2013 року олігарх почав продаж своїх ресторанних активів, включно з відомою «Раковською пивоварнею», ресторатору Павлу Полонському.

У 2014 році Чиж продав свою частку в Мінському будинку вікон, який в наступному році був визнаний банкрутом. Нереалізованим в 2015 році залишився проект з будівництва молокопереробного заводу в місті Прокоп'євськ (Кемеровська область Росії), що його хотіли будувати спільно з власниками «Сибірського ділового союзу».

«У Троїцького»
«У Троїцького»



Що стосується житлового комплексу преміум-класу «У Троїцького», який був побудований в самому центру Мінська і був зданий в експлуатацію в 2012 році, то квартири там продавалися повільно через надзвичайно високі ціни. Деякі з квартир цього комплексу були в результаті подаровані відомим білоруським спортсменам (Дар'ї Домрачовій, Антону Кушніру, Алі Цупер).

«Вони заслужили. До того ж, це стане гарним прикладом для борців і футболістів. Нехай знають, що така можливість була передбачена і для них. Але для цього потрібно чогось досягти», – заявив Чиж газеті «Советская Белоруссия», коментуючи ці подарунки.

З Чижем також пов'язували (хоча і помилково) будівництво двох великих свинокомплексів на сто тисяч голів кожен в Молодечненському районі, неподалік від сіл Совлава і Полочани. Однак від проектів двох свинокомплексів Чиж відмовився, списавши їх на свого старого соратника Олексія Алексіна.

«Типовий бульбаш»

В одному з інтерв’ю з американським науковцем в 2011 році Олександр Лукашенко, говорячи про Чижа та його статки, сказав так: «Та ну, це жебрак, у мене позичає гроші на проїзд. Ще 30 мільйонів у бюджет винен. Але, правда, платить великі відсотки».

«Який він олігарх? Жебрак!.. I Чиж у нас – це Чижман... Такий бульбаш типовий», – заявив тоді Лукашенко.

В кінці минулого літа білоруське телебачення демонструвало, як Чиж разом з президентом і колом близьких до Лукашенка осіб збирає картоплю в заміській резиденції білоруського лідера.

Чиж часто супроводжував Лукашенка в поїздках, на офіційних і неформальних заходах. Коли Лукашенко навчав косити траву французького актора Жерара Депардьє, бізнесмен Чиж, виходець із багатодітної сільської родини, спритно управлявся з косою поруч.

Матеріали Білоруської редакції Радіо Свобода опрацював Ростислав Хотин

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG