Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина у відповідь на теракт ударила по курдах


Слідчі служби працюють на місці вибуху в Анкарі, 14 березня 2016 року
Слідчі служби працюють на місці вибуху в Анкарі, 14 березня 2016 року

Хоча відповідальності за напад, через який загинули 37 людей, ніхто на себе не взяв

Туреччина у відповідь на напад, здійснений у столиці Анкарі в неділю, ще поночі здійснила авіаудари по базах курдських сепаратистів, що переховуються в сусідньому Іраку, й затримала десятки підозрюваних бойовиків. Тим часом відповідальності за напад іще ніхто на себе не взяв.


Турецька преса цитує неназвані урядові джерела: у вибуху, влаштованому в неділю в центрі Анкари, винне сепаратистське угруповання «Робітнича партія Курдистану». Так само неназваний у пресі посадовець заявляє, що двоє нападників, чоловік і жінка, підозрюються у зв’язках із цим угрупованням.

Щонайменше 27 загиблих і 75 поранених внаслідок вибуху в Анкарі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Ні курдські сепаратисти, ні хто інший наразі не брали на себе відповідальності за напад, унаслідок якого загинули на цей час уже 37 людей – жертви продовжують помирати від ран. Понад 120 людей були поранені, з них 15 лишаються в реанімації у критичному стані.

За даними українських дипломатів у Туреччині, потерпілих серед громадян України немає внаслідок цього нападу, що був здійснений у не вельми привабливій для українських туристів турецькій столиці: хоч цьому місту й понад три тисячі років і воно сповнене пам’яток давнини, та моря ніде близько немає. Але Міністерство закордонних справ України повідомило, що у зв’язку з вибухом, який стався в Анкарі, в МЗС України та в посольстві України в Туреччині працюють цілодобові гарячі лінії: +905 333 077 232 (Туреччина); +380 44 238 16 57; +380 44 238 17 77 (Київ).

Та ще вночі турецька бойова авіація вдарила по таборах турецьких курдів-сепаратистів у горах сусідньої півночі Іраку. А в понеділок – тут турецькі агентства знов цитують неназвані джерела – в кількох місцях Туреччини відбулися нові затримання. За цими повідомленнями, в місті Шанлиурфа на південному сході цієї країни затримали чотирьох осіб, яких підозрюють у прямій причетності до недільного нападу, в місті Адана на півдні Туреччини затримали 38 підозрюваних бойовиків «Робітничої партії Курдистану», а у Стамбулі затримали ще 15 підозрюваних курдських бойовиків.

Призвідники теракту ще не оголошені

Офіційних повідомлень влади про це ще немає – урядовці кажуть, що все оголосять після завершення слідства. Міністр внутрішніх справ Туреччини Ефкан Ала ще через кілька годин після вибуху заявляв: «Унаслідок розслідування, яке вже здійснили, здобуті важливі свідчення і докази. Але про те, яка організація здійснила цей напад, ми повідомимо після закінчення розслідування. Також після завершення розслідування будуть оголошені його результати».

Ахмет Давутоглу
Ахмет Давутоглу

Прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу заявляє, що вже є «конкретна інформація» про те, яка організація влаштувала напад, але яка саме, він прямо не уточнив. Із його натяків, проте, було зрозуміло, що він має на увазі саме «Робітничу партію Курдистану».

Оглядачі звертають увагу, що угруповання «Робітнича партія Курдистану», яке в Туреччині і ще в низці країн визнане терористичним, досі не воювало проти цивільних, нападаючи на турецьких силовиків; тут же напад був здійснений біля автобусних зупинок у центрі столиці.

Схожий напад із великим числом жертв уже стався в Анкарі 17 лютого – тоді загинули 29 людей. Але того разу ціллю нападу була колона автобусів із військовими. За той напад узяло на себе відповідальність одне з відгалужень «Робітничої партії Курдистану».

Після того, як минулого літа в Туреччині зірвалося перемир’я між силовиками й курдськими сепаратистами, в цій країні знову спалахнула хвиля терактів. Переважно їх здійснювали курдські бойовики, принаймні одного разу – екстремістське угруповання «Ісламська держава». Внаслідок цих нападів загинуло загалом понад 200 людей.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG