Доступність посилання

ТОП новини

Надувні «Путін» і «Земан» літали над посольством Росії у Чехії


Як зелені «Путін» і «Земан» літали над посольством Росії в Чехії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Як зелені «Путін» і «Земан» літали над посольством Росії в Чехії (відео)

Активісти вважають президента Мілоша Земана головним «зеленим чоловічком» Чехії

Оголені по пояс учасники чеської групи oMen влаштували епатажну акцію протесту під посольством Росії в Чехії (Прага). Аби висловити свою незгоду з політикою Кремля в світі, вони повісили на паркан український прапор і закинули в двір відомства повітряних «зелених чоловічків». Чеська поліція приїхала за 10 хвилин від початку акції, перевірила документи активістів та, зрештою, всіх відпустила.

На торсах активістів із чеської групи oMen – антиросійські написи «Звільніть Надію», «Ми проти SWIFT для Росії», «Зброю Україні». На паркані посольства Росії в Празі – український прапор. А поряд літають на триколорі «Путін» і, як висловились активісти, «головний зелений чоловічок Чехії» – президент Мілош Земан. Саме так чеська група oMen привертала увагу до агресивної політики Кремля в світі:

«Росія намагається зруйнувати демократію в світі, розділити Європу і послабити НАТО. «Зелені чоловічки», які два роки тому окупували Крим, – це типовий символ її гібридної війни. І такі «чоловічки» працюють на Путіна по всьому світу», – говорить організатор акції, учасник оMen Отакар Ван Ґемунд.

За його словами, часто помічники і друзі Путіна «носять не військовий камуфляж, а цивільний одяг». А найважливішим «зеленим чоловічком» у Чехії, вважає він, є президент країни Мілош Земан:

Ми повернули Путіну його маленьких «зелених чоловічків», перекинувши їх у двір посольства
Отакар Ван Ґемунд

«Він із усіх сил намагається розділити чеську націю, поширити ненависть проти меншин, біженців. Аби люди відчували ненависть до Євросоюзу і НАТО. І ми намагаємось привернути увагу до цих загроз. Російський вплив величезний, багато пропаганди. Тож ми повернули Путіну його маленьких «зелених чоловічків», перекинувши їх у двір посольства», – додав активіст.

В Росії вас би за це, мабуть, посадили – чеський полісмен

Ця епатажна акція тривала не більше десяти хвилин, а решту години зайняли відповіді на питання поліції. Чеські правоохоронці приїхали дуже швидко: 25-30 полісменів оточили і заблокували територію, де проводилась акція. Поки частина з них перевіряла в активістів документи і розпитувала про протест, решта полісменів читали написи на плакатах та знімали все на відеокамеру.

«Мабуть, якби ви таке в Росії захотіли зробити, то вас би посадили», – сказав один із полісменів активістам.

Проте у Чехії, впевнений Отакар, правоохорнці не заважатимуть мирним протестам:

«Навряд я матиму якісь проблеми. Думаю, ми лише висловлювали свою думку, не наражали нікого на небезпеку, нічого не трощили», – говорить він.

Я прийшла у футболці з написом «Відпустіть Надю!» – чеська активістка

Інша учасниці акції, Зузанна Венькова, сказала, що прийшла на протест не лише притримати українців, проте і друзів-росіян, які «розуміють серйозність ситуації»:

Для мене російсько-український конфлікт важливий
Зузанна Венькова

«Для мене російсько-український конфлікт важливий. Я вчу російську в університеті, маю багато друзів як із Росії, так і з України. Це велика відповідальність, не можна нічого не робити. Я прийшла у футболці, на якій написано: «Відпустіть Надю!» Я маю на увазі Савченко, звісно», – говорить вона.

Через деякий час до поліції спустився, ймовірно, представник посольства Росії в Чехії. Він не представився, не висловив бажання поспілкуватись із oMen та не йшов на контакт із журналістами. Дізнатися напевне, чи дійсно цей чоловік представляє відомство, наразі нема змоги.

Мілош Земан – єдиний президент у Євросоюзі, який публічно підтримав анексію Росією Криму. Також у своїх виступах він називав російську агресію в Україні «громадянською війною», а українців – «бандерівцями».

«Чеські друзі Кремля». Трейлер
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Земан тісно пов’язаний із Володимиром Путіним та російським олігархом Володимиром Якуніним, до якого неодноразово їздив на острів Родос. Серед офіційних радників очільника Чехії – Мартін Наєдли та Павел Галушка, які є керівниками російського нафтового гіганта «Лукойл» у Чехії. Саме під керівництвом останніх чеська дочірня фірма «Лукойлу» постачає авіаційне паливо до ключових аеропортів Чехії, зокрема, і до головного летовища країни – аеропорту Вацлава Гавела. І саме Мартін Наєдли став спонсором передвиборчої кампанії Мілоша Земана. Про ці зв’язки стало відомо з документального фільму-розслідування «Чеські друзі Кремля» стипендіата Радіо Свобода Ольги Мальчевської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG