Доступність посилання

ТОП новини

Попри Сирію, Захід пам’ятає про дії Росії в Україні – експерти


Початок виведення військової техніки з Сирії. Авіабаза Хмеймім, 15 березня 2016 року
Початок виведення військової техніки з Сирії. Авіабаза Хмеймім, 15 березня 2016 року

Експерти вважають, що сирійська кампанія була потрібна Росії, щоб подолати міжнародну ізоляцію

Перша група російських бойових літаків вилетіла 15 березня з сирійської авіабази Хмеймім до місць постійної дислокації на території Росії. Напередодні президент Росії Володимир Путін на зустрічі з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу і головою російського МЗС Сергієм Лавровим розпорядився почати виведення з Сирії основних частин російської армії. За словами Путіна, російська авіагрупа в Сирії виконала ті завдання, які перед нею були поставлені. Чи так це насправді?

Олександр Гольц
Олександр Гольц

Починаючи воєнну операцію в Сирії 30 вересня, Москва проголосила своїм головним завданням розгром екстремістського угрупування «Ісламська держава». На думку експертів, ця мета досягнута не була. Проте, на думку фахівців, Росія нехай і не остаточно, але вирішила проблему світової ізоляції, в якій опинилася після подій в Україні. Військовий експерт, журналіст Олександр Гольц вважає, що цієї мети досягнули.

«На мій погляд, головною метою Путіна була не боротьба з тероризмом і навіть не підтримка режиму Асада. Головним завданням цієї операції було вийти з режиму міжнародної ізоляції, викликаної діями Росії в Україні. І загалом це завдання було вирішене», – зазначив Гольц.

Відволікальний маневр

З тим, що початок воєнної операції в Сирії був маневром, який відволіче увагу від подій в Україні, згоден і директор російського Центру аналізу близькосхідних конфліктів інституту США і Канади Олександр Шумілін. Однак, за словами Шуміліна, західні лідери хоч і стали спілкуватися з російським керівництвом, та не готові йти на поступки з приводу ситуації в Україні.

Перша група російських літаків на шляху з Сирії. 15 березня 2016 року
Перша група російських літаків на шляху з Сирії. 15 березня 2016 року

«Всю увагу переключили на Сирію, де була продемонстрована сила і була зроблена спроба вийти на контакт зі світовими лідерами в контексті боротьби з тероризмом, щоб відновити контакти і, подолавши ізоляцію, зайнятися Україною. Але не вийшло. Західні лідери твердо розділили два конфлікти – сирійський і український», – зауважив Олександр Шумілін.

Жодних поблажок

Про те, що ніяких поблажок Росії у виконанні мінських домовленостей не буде, сказав у нічній розмові з Путіним і президент США Барак Обама.

Барак Обама
Барак Обама

«У Європі з нашими союзниками по НАТО ми продовжуємо зміцнювати наші загальні захисні сили. Ми продовжуємо тиск, щоб переконатися, що Мінські угоди залишаються чинними і що ми підтримуємо право України на самовизначення», – зазначив Обама у розмові зі своїм російським колегою.

Прикметним є те, що про розмову Путіна і Обами були повідомлення в російських ЗМІ, але на цій, українській частині спілкування двох президентів увагу не фіксували. Натомість президент США згадав про це у своєму виступі в Держдепартаменті США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG