Доступність посилання

ТОП новини

Авдіївка – три дні без води


Ілюстраційне фото. Жителька Авдіївки, березень 2015 року
Ілюстраційне фото. Жителька Авдіївки, березень 2015 року

Зупинилася фільтрувальна станція, яка забезпечувала водою понад 400 тисяч людей – персонал змушений був залишити робочі місця через обстріли

Гуманітарною катастрофою може обернутись зупинка роботи Донецької фільтрувальної станції. Такі прогнози озвучують у штабі Антитерористичної операції. Підприємство забезпечує водопостачання для Авдіївки, Ясинуватої та частково Донецька і не працює з неділі, 13 березня. Причиною зупинки станції стала евакуація персоналу, що змушений був залишити робочі місця у зв’язку з обстрілами, які відновились у цьому районі. Поновити роботу мали у вівторок зранку, втім через бойові дії цього так і не сталося.



Загалом Донецька фільтрувальна станція забезпечує водою понад 400 тисяч мешканців Донецької області. І якщо будинки в Ясинуватій та Донецьку перевели на інші джерела водопостачання, то в Авдіївці та довколишніх селах проблема досі залишається не вирішеною.

Як повідомили Радіо Свобода у штабі АТО, аби відновити роботу ДФС, напередодні з бойовиками досягли домовленості про режим повного припинення вогню на цій ділянці фронту. Утім, 15 березня бойовики знову відкрили вогонь з заборонених калібрів. Як пояснив речник оперативно-тактичного угрупування «Донецьк» Сергій Фурдик, сепаратисти діють таким чином, щоб звинуватити українську сторону у зриві мінських домовленостей.

Бойовики спочатку обстрілювали нас, пізніше невеличка диверсійна група підходила до наших позицій і відкривала вогонь у свій бік
Сергій Фурдик

«Сьогодні там по наших позиціях стріляли сім разів. Використовувалась не лише стрілецька зброя та гранатомети, а й міномет 82-го калібру. Спроби здійснювати провокації, що ми, мовляв, не дотримуємось мінських домовленостей, вже були не один раз. Бойовики спочатку обстрілювали нас, пізніше невеличка диверсійна група підходила до наших позицій і відкривала вогонь у свій бік», – розповів прес-офіцер.

Працівники не повернуться, доки не буде гарантій безпеки

Сама станція розташована у селищі Крута Балка. Цей населений пункт перебуває під контролем бойовиків угрупування «ДНР». Однак, межує селище з Авдіївкою, де оборону тримають вже українські військові. Фільтрувальна станція належить до комунального підприємства «Вода Донбасу». Там Радіо Свобода повідомили, що не планують відновлювати роботу, доки технічним працівникам не гарантуватимуть безпеки. Також на підприємстві зазначили, що чим довше станція буде простоювати, тим більше часу згодом знадобиться для відновлення її роботи.

Коли ми отримаємо гарантії для наших співробітників, тоді ми зможемо їх туди повернути

«Персонал звідти евакуювали ще в неділю через обстріли, й нічого поки що не відбувається. Ви ж самі розумієте, що таке бойові дії. Коли ми отримаємо гарантії для наших співробітників, тоді ми зможемо їх туди повернути. До того моменту, поки там був наш персонал, нових ушкоджень станції не було. Хоча, взагалі вона сильно постраждала. Її відновлювали, але не цілком», – повідомили на підприємстві.

До початку бойових дій на Донбасі в Авдіївці проживало близько тридцяти тисяч людей. Це вже не вперше, коли місто залишається без води, тому зупинка станції в неділю не стала для місцевих несподіванкою, розповів Радіо Свобода житель міста Андрій.

Донеччанин черпає воду з пошкодженого водогону, лютий 2015 року
Донеччанин черпає воду з пошкодженого водогону, лютий 2015 року



Розвозитимуть лише технічну воду – житель Авдіївки

Чоловік зараз перебуває в населеному пункті і запевняє, що поки нестачі води люди не відчувають. Водопостачання припинили 13 березня, і запасів вистачить ще на кілька днів. Надалі ж, пояснює, місцева влада зможе забезпечити людей хіба технічною водою. Саме так відбувалось під час попередніх відключень. Питну ж доведеться або купувати, або шукати криниці. Переважна більшість жителів Авдіївки, за словами Андрія, звинувачує українських військових у обстрілах станції.

Якщо води довго не буде, то, думаю, будуть посилати вантажівку: вона їздитиме поміж будинками і розливатиме технічну воду. Цією водою можна випрати речі, помитись, помити посуд, але вживати її не можна
Андрій

«Поки що вода є. Нас попередили, що її відімкнуть, тому всі набрали про запас. У всіх є шестилітрові банки, відра, бочки. За два роки вже купили все необхідне. А якщо води довго не буде, то, думаю, будуть посилати вантажівку: вона їздитиме поміж будинками і розливатиме технічну воду. Цією водою можна випрати речі, помитись, помити посуд, але вживати її не можна», – пояснює Андрій.

Бойовики в обстрілах Донецької фільтрувальної станції звинувачують українську сторону. 15 березня – за їхніми даними – військові випустили по об’єкту три міни 82-го калібру. Загалом же, за минулу добу, заявляють сепаратисти, окуповані території були обстріляні 294 рази з танків, мінометів, БМП, гранатометів та стрілецької зброї. У штабі АТО такі звинувачення відкидають.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG