Доступність посилання

ТОП новини

Кількадесят високопосадовців Нацбанку отримують як кілька тисяч чиновників – депутат


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Народний депутат Сергій Міщенко пропонує, аби зарплати працівникам НБУ нараховували в уряді

Київ – Позафракційний народний депутат Сергій Міщенко виступив із законодавчою ініціативою обмежити зарплати й премії працівникам НБУ. За його словами, неприйнятною є ситуація, коли в умовах падіння курсу гривні посадовці Нацбанку встановлюють собі зарплати та премії у рази більші за міністерські. Відтак він пропонує, аби зарплатню керівництву Нацбанку нараховував Кабмін. Водночас Сергій Міщенко не зміг пояснити інформацію про заплановане збільшення витрат на оплату праці депутатів та їхніх помічників. За його словами, порівняно із минулим роком, отримувати більше грошей парламентарі не стали.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Чим ви поясните таку свою ініціативу?

Сергій Міщенко
Сергій Міщенко

– З огляду на те, як знецінилася гривня, Національний банк сьогодні не виконує свою функцію із захисту національної валюти. Згідно із законом про Національний банк, у Нацбанку самі собі встановлюють зарплати. Тобто вони виведені в ранг окремої касти, яка отримує величезні зарплати. Якщо всі чиновники проходять через Кабмін відносно тарифікації, то Нацбанк це робить як завгодно. У них немає жодних верхніх меж! От скільки захоче голова Нацбанку поставити своїм заступникам і головам департаментів – стільки і поставить.

Якщо всі чиновники проходять через Кабмін відносно тарифікації, то Нацбанк це робить як завгодно. У них немає жодних верхніх меж!

Якби стабільною була наша гривня – я б не заперечував. Та коли отака ситуація в країні, а вони отримують сотні тисяч гривень на рік – до мільйонів доходить – то в мене одразу питання: а чому інші держслужбовці отримують одну зарплату, яку скоротили, а вони отримують величезні зарплати і премії?

– Даруйте, але голова Нацбанку взагалі-то казала, що її зарплата еквівалентна семи мінімальним зарплатам (зараз мінімальна зарплата становить 1378 гривень).

Вони розказують, що оклад у них зменшився, а не розказують, які надбавки собі поставили і які премії

– Вони оклади такі роблять, а преміями собі можуть зробити скільки завгодно. Коли ми підняли бучу в минулому році, то вони собі знизили зарплатню. І тепер вони розказують, що оклад у них зменшився, а не розказують, які надбавки собі поставили і які премії собі ставлять кожен місяць!

– Даруйте, Ви кого маєте на увазі, крім голови Національного банку?

– Заступників голови і директорів департаментів.

– Це наскільки велика група? Кількадесят людей?

Чому заступник голови правління банку повинен отримувати в десять разів більше, ніж міністр економіки?

– Так, кількадесят людей, але вони отримують, як кілька тисяч інших чиновників. Чому заступник голови правління банку повинен отримувати в десять разів більше, ніж міністр економіки?

– Цього року передбачено втричі збільшити оплату праці депутатів – з 32,2 мільйона до 91,2 мільйона гривень. Вам не здається, що парламент також не найкращим чином працює?

Як було близько десяти тисяч гривень – шість з половиною тисяч плюс надбавки – так воно і є

– Чесно кажучи, як отримували по відомостям у минулому році, так і в цьому та сама сума. Я не знаю, на що ідуть інші видатки. Мені дивно – я лише сьогодні про це прочитав і хочу дізнатися. Бо у відомостях що за грудень, що за січень, що за лютий сума однакова. Як було близько десяти тисяч гривень – шість з половиною тисяч плюс надбавки – так воно і є.

– А на помічників депутатів також передбачено збільшити витрати з 68,9 мільйона до 127,2 мільйона гривень.

– Теж саме! Один в один! Мені просто дивно: якщо це є в кошторисі, то куди йде різниця? Чи вони резервують його на щось, чи це на відрядження – я навіть не знаю.

Радіо Свобода готове надати можливість висловитися представникам Національного банку з приводу вищенаведених тверджень пана Міщенка.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG