Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко затвердив оборонну концепцію, в якій головною загрозою є агресія Росії


Президент Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 березня «Про Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України». Про це повідомляє офіційний сайт голови держави.

У документі найбільш актуальною названа «загроза агресивних дій Росії для виснаження української економіки і підриву суспільно-політичної стабільності з метою знищення України і захоплення її території», а також «застосування воєнної сили, технологій гібридної війни», «тимчасова окупація Росією території Криму та подальші дії щодо дестабілізації обстановки у Балто-Чорноморсько-Каспійському регіоні».

Автори концепції ставлять мету запровадити в оборонному секторі «принципи і стандарти, прийняті в державах – членах ЄС та НАТО», домогтися «професіоналізації сил оборони та створення необхідного військового резерву» тощо.

Після підписання президентом Порошенком нового указу в цій чфері визнається таким, що втратив чинність, указ президента від 29 грудня 2012 року «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про Концепцію реформування і розвитку Збройних Сил України на період до 2017 року».

Виконувач обов’язків голови місії України при НАТО Єгор Божок повідомив Радіо Свобода на початку березня, що Україна не є готовою до членства в альянсі, тому «ми спільно з НАТО сконцентровані над тим, щоб привести щоб привести оборонний і безпековий сектор України у відповідність зі стандартами, які застосовуються у НАТО, що дозволить нам, коли ми будемо готові, обговорювати більш предметно питання членства».

XS
SM
MD
LG