Доступність посилання

ТОП новини

Емір-Усеїн Куку: історія кримського правозахисника


Емір-Усеїн Куку
Емір-Усеїн Куку

Уже понад місяць член Кримської контактної групи з прав людини перебуває під арештом

Єгор Потапов

Уже понад місяць кримський правозахисник, член Кримської контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку перебуває під арештом в окупованому Росією Криму. 11 лютого в його будинку в Кореїзі відбувся обшук, а самого Куку затримали. Проти правозахисника порушили кримінальну справу за фактом нібито участі в діяльності організації «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії оголошена терористичною. 12 лютого суд обрав для Емір-Усеїна Куку запобіжний захід у вигляді арешту до 8 квітня.

Люди не забули про дружину заарештованого Мер'єм Куку та їхніх двох маленьких дітей. За словами Мер'єм, в їхньому будинку часто бувають гості, знайомі і малознайомі люди приходять підтримати морально і матеріально. Тому більше, ніж власною ситуацією, вона стурбована становищем чоловіка. Той перебуває в камері в сімферопольському СІЗО, де сидять 23 людини, при цьому ліжок лише 16.

Мер'єм вважає, що все це – велике непорозуміння: «Він – людина зі своїми принципами, з великим серцем, він ніколи б і близько не наблизився до того, в чому його звинувачують».

Коментар Мер'єм Куку (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

За словами дружини, він дуже активна людина і щодо роботи, і щодо правозахисної діяльності, ніколи не залишав без уваги будь-яку ситуацію, де треба було допомогти людям. Намагався допомогти всім, навіть якщо до нього не зверталися. Мер'єм сподівається, що всі ці звинувачення будуть зняті.

Проблеми з російськими правоохоронцями у правозахисника почалися ще рік тому. 20 квітня вранці дорогою на роботу його затримали, а пізніше допитали силовики. В його будинку провели обшук.

Після цього припинилися і щомісячні зустрічі представників Кримської контактної групи з прав людини з підконтрольним Росії «головою» Криму Сергієм Аксьоновим. Їм було запропоновано відректися від свого товариша, на що вони відповіли відмовою.

Коментар Абдурешита Джеппарова (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Упродовж усього минулого року Емір-Усеїна Куку періодично викликали на допити.

«Мене викликають за підозрою в екстремізмі в Слідчий комітет на понеділок. Побиття ФСБшників було, міжнаціональна ворожнеча теж, ось екстремізму поки не шили», – повідомляв він на своїй сторінці у Facebook у листопаді.

Друзі та знайомі Емір-Усеїна не вірять в його винуватість. Ветеран кримськотатарського національного руху Емір Меджидов розповів біографію Куку:

­– Емір-Усеїн Кемалович Куку народився в 1976 році в Краснодарському краї в місті Новоросійську в сім'ї ветерана Національного руху кримських татар Кемала Куку. Він з дитинства ріс в атмосфері боротьби за відновлення прав кримськотатарського народу, адже його батько був відомим авторитетним активістом кримськотатарського національного руху в місті Новоросійську і в Краснодарському краї, очолював там ініціативну групу. Їхній будинок був своєрідним штабом, куди практично кожен день приходили прості люди й активісти з усього Краснодарського краю, де обговорювалися різні питання Національного руху. Готували проекти звернень і заяв до керівництва СРСР, організовували збір фінансових коштів для відправлення делегатів до Москви. Продумували мирні акції – зустрічі з керівництвом краю та міста щодо проблем кримських татар, і за необхідності організовували проведення мітингів.

З дитячих років він жадібно вбирав принципи боротьби за справедливість, співчуття до пригноблених, і на прикладі батька Кемала Куку навчався стійкості і завзятості в досягненні благородних цілей.

У 1993 році сім'я переїхала до Криму. Вони отримали земельну ділянку під зведення будинку в рідному селі Кемала Куку – Кореїзі. Емір-Усеїн разом з батьком будував будинок вже на рідній землі.

У 2000 році Емір-Усеїн закінчив Херсонський державний технічний університет за спеціальністю «менеджмент». У 2001 році – Харківський фінансово-економічний інститут за спеціальністю «бухгалтерський облік». Має незакінчену юридичну освіту.

У 2005 році створив сім'ю, має двох дітей: сина та доньку. Емір-Усеїн активно включився в громадське життя кримських татар ялтинського регіону. Всі громадські заходи, які відбувалися в селищі міського типу Кореїзі і в місті Ялті, чи то жалобні заходи, присвячені даті 18 травня 1944 року або проведення загальноялтинського національного свята «Кыдырлез», або реставрація старої Кореїзької мечеті – всі ці заходи проводилися за його активною участю. Він не шкодував, як і його батько, ні здоров'я, ні часу, ні сил для відродження на рідній землі нашої культури, освіти і збереження історичної пам'яті про трагічні події нашого народу.

Після подій 2014 року він також продовжував активне громадське життя. Напередодні 70-річчя перемоги він разом з батьком взявся за реалізацію мрії батька і старих жителів Кореїзу та Місхору – увічнення пам'яті кримських татар, яких призвали з цих місць на ВВВ. Разом з молодими хлопцями із сіл. Чатал-къая (Самота) за короткий термін звели «Алею пам'яті» уродженцям селищ Кореїз і Місхор.

Коли в Криму стали зникати безслідно молоді кримські татари і почалися обшуки в будинках кримських татар, він без коливань приєднався до Кримської контактної групи з прав людини, яка займається пошуками зниклих людей і юридичним захистом заарештованих кримських татар. До останнього часу він брав активну участь у роботі контактної групи, за нагоди допомагав у цій нелегкій і благородній діяльності.

Його совість і виховання не дозволяли байдуже спостерігати за подіями, що відбуваються в Криму. У такого батька, як Кемал Куку, виріс гідний син, який так само, як його батько, бореться за справедливість, за права кримськотатарського народу.

Коментар Еміра Меджидова (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG