Доступність посилання

ТОП новини

У США Трамп і Клінтон зміцнили позиції


Фаворити президентської кампанії республіканців Дональд Трамп (ліворуч) і демократів Гілларі Клінтон
Фаворити президентської кампанії республіканців Дональд Трамп (ліворуч) і демократів Гілларі Клінтон

Після другого «супервівторка» партійних попередніх виборів вийшов із перегонів іще один суперник Трампа

Після другого «супервівторка» партійних попередніх виборів у США, які відбулися відразу в п’яти штатах, провідні претенденти від головних партій зміцнили свої позиції – Дональд Трамп від республіканців та Гілларі Клінтон від демократів. Водночас у республіканців один із претендентів залишив перегони, програвши у власному штаті.


Вирішальною стала перемога Гілларі Клінтон і Дональда Трампа серед лав своїх партійців у штаті Флорида. Він один із найчисельніших за населенням і дає одну з найбільших кількостей делегатів на партійні з’їзди, що офіційно оберуть у липні висуванців на посаду президента США від Демократичної й Республіканської партій.

Трамп, мільярдер, що здобуває статки в галузі будівництва й управління нерухомістю, висловив упевненість, що переможе в боротьбі і за висування від партії, і за президентство. «Ми підемо вперед, і ми переможемо. Та ще важливіше те, що ми переможемо в боротьбі за всю країну. Ми будемо перемагати, перемагати й перемагати, і ми не зупинимося. Ми здобудемо великі перемоги в боротьбі за нашу країну. Дякую всім», – заявив Трамп, дізнавшись про результати: крім Флориди, він цього дня переміг іще у трьох штатах.

Трамп наближається до перемоги, та вона ще невпевнена

Флорида – це ще й «власний штат» для республіканського претендента Марко Рубіо, що представляє цей штат у Сенаті. Після програшу Трампові в себе вдома Рубіо оголосив, що виходить із боротьби.

Але в Дональда Трампа далі лишаються ще двоє суперників, і його перемога в боротьбі за висування наразі ще далеко невпевнена. Боротьбу продовжує сенатор від штату Техас Тед Круз, який у принципі ще зберігає шанси на висування від республіканців.

Також у перегонах залишається Джон Кейсік, губернатор штату Огайо. Він здобув нині в цьому штаті свою першу перемогу протягом усієї президентської кампанії.

І ця перемога важлива тим, що відібрала у Трампа десятки голосів делегатів майбутнього з’їзду. Чимало республіканців невдоволені успіхами популіста Трампа і вважають, що вони шкодять і партії, і США загалом. Нині вони зберігають надію, що на з’їзді республіканців висування партійного кандидата принаймні викличе дискусію, а не стане автоматичною формальністю.

Клінтон не бачить у Трампові президента США

Що вже й говорити про демократів, які критикують Трампа не лінуючись. Гілларі Клінтон, колишня державний секретар США, теж висловила впевненість у своїй перемозі і за висування від партії, і на президентських виборах у листопаді, і при цьому наголосила на тому, яким (чи якою), на її думку, має бути президент Сполучених Штатів. «Наш головнокомандувач має бути здатний захистити країну, а не поставити її у скрутне становище; співпрацювати з нашими союзниками, а не відчужувати їх; перемагати наших супротивників, а не додавати їм наснаги. Ми чуємо, що кандидат на посаду президента закликає арештувати 12 мільйонів іммігрантів, заборонити всім мусульманам в’їзд до США й підтримує тортури – і він від цього не здобуває силу, а втрачає рацію», – нагадала Клінтон про деякі з найбільш екстравагантних заяв Трампа.

Гілларі Клінтон перемогла в усіх п’яти штатах, де у вівторок були первинні партійні вибори. Але від демократів боротьбу за висування далі продовжує й сенатор від штату Вермонт Берні Сандерс, хоча його шанси вважають тепер мінімальними.

Позиції провідних претендентів у США щодо України і Росії значно відрізняються. Трампові закидають тісні відносини з російським бізнесом і навіть із російським керівництвом, а про Україну він якось заявляв, що її нинішніми проблемами мала б у першу чергу займатися Європа, але не США. Та оглядачі звертали увагу, що й вельми критичних висловлювань щодо Росії та її політики у Трампа теж не бракувало. Клінтон, з іншого боку, вважає, що США мають і далі підтримувати Київ і зберігати санкції щодо Росії, доки Москва не припинить агресії проти України.

На цю ж тему:

16.03.2016
Трамп хвалився знайомствами з олігархами з Росії – BloombergView

Позиції кандидата у президенти США Дональда Трампа щодо закордонної політики вибудувані довкола його бізнес-інтересів, пише американський політичний аналітик далі

03.03.2016
Трампа називають другом Путіна, але насправді «все складно»

Дональд Трамп, який може стати офіційним кандидатом у президенти від республіканців, відзначається суперечливими заявами щодо зовнішньої політики США далі

19.01.2016
Гілларі Клінтон розказала, що думає про Путіна

Кандидат на право представляти демократів на виборах президента США Гілларі Клінтон висловила свої думки про Путіна під час дебатів далі

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG