Доступність посилання

ТОП новини

Кольченка поставили у російській колонії на «профілактичний облік»


Олександр Кольченко на суді в Росії, архівне фото
Олександр Кольченко на суді в Росії, архівне фото

Засудженого у Росії кримського активіста Олександра Кольченка поставили на «профілактичний облік» у колонії російського Копєйська, де він відбуває покарання, як «особу, схильну до поширення екстремістської ідеології». Інформацію про це поширили члени Громадської спостережної комісії Челябінській області, які відвідали українського громадянина у колонії, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Олександр Кольченко був поставлений на так званий «профілактичний облік» у зв’язку з тим, що у вироку є поняття «тероризм і екстремізм». Як нам пояснив представник колонії, профілактичний облік застосовується до всіх, у кого такий суворий вирок. Якщо упродовж трьох місяців засуджений «не проявить себе як схильний до екстремізму і тероризму», то його знімуть з обліку. Начебто ніяких утисків у зв’язку з цим бути не має. Ми занесли його до «Реєстру безпеки», як і Олега Сенцова», – зазначила член регіональної Громадської спостережної комісії Тетяна Щур.

На відео, яке зняли у колонії члени спостережної комісії, Кольченко розповідає, що попросив співробітника пояснити, що таке екстремізм, але «він почав зачитувати уривки з Кримінального кодексу».

«Мені сказали, що екстремізм – це невдоволення існуючою владою. Я питаю: «А якщо йдеш на вибори і голосуєш за іншого кандидата – це теж екстремізм?». Мені не змогли відповісти і почали посилатися на вирок», – розповів Кольченко.

Олександр Кольченко повідомив, що 5 березня йому зробили усну догану за відсутність нагрудного значка та за те, що він не привітався зі співробітником колонії. Після догани його направили до штрафного ізолятора.

Правозахисний рух «Меморіал» визнав Олександра Кольченко політв’язнем. Мін’юст України направив російському Міністерству юстиції запит на екстрадицію Кольченка, а також засуджених у Росії громадян України Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенко, який має бути розглянутий у 30-денний термін.

Олександр Кольченко й український режисер, теж кримчанин Олег Сенцов були засуджені Північно-Кавказьким військовим окружним судом Росії до 20 і 10 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року за звинуваченням у підготовці терактів у Криму. 24 листопада 2015 року Верховний суд Росії залишив без зміни вироки Сенцову і Кольченку. Вони були етаповані з ростовського СІЗО 4 лютого 2016 року. На початку березня повідомили, що Кольченка доправили до виправної колонії № 6 міста Копєйська у Челябінській області, де він має відбувати покарання. Обидва українці визнані правозахисним рухом «Меморіал» у Росії політв’язнями.

XS
SM
MD
LG