Доступність посилання

ТОП новини

«Гібридне» звільнення Шокіна: він вийшов з відпустки і далі працює


Віктор Шокін
Віктор Шокін

«Який кандидат може зібрати більшість голосів у парламенті зараз, до відставки уряду? Шокін вийшов на роботу, бо не може сидіти у відпустці вічно» – Голобуцький

Київ – Звільнити Віктора Шокіна з посади генерального прокурора, проголосувавши за відповідну президентську постанову, закликають профільні комітети Верховної Ради. Парламент може розглянути це питання вже 17 березня, припускають експерти. Однак вони визнають, що про заміну для Шокіна ще не домовилися, відтак процедура його звільнення може тягнутися місяцями. Частина аналітиків не виключають, що президенту Петрові Порошенку вигідно на деякий час залишити Віктора Шокіна виконувачем обов’язків генпрокурора.


Генеральний прокурор Віктор Шокін вийшов із відпустки і повернувся на своє робоче місце.

Віктор Шокін вийшов з відпустки і взявся до виконання своїх обов'язків

«Віктор Шокін вийшов з відпустки і взявся до виконання своїх обов'язків», – повідомили у прес-службі ГПУ.

Раніше, 16 лютого, президент Петро Порошенко у своєму зверненні до українців попросив генпрокурора подати у відставку, і невдовзі Віктор Шокін це зробив. Але зараз прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко запевняє, що у Верховній Раді наразі немає голосів за відставку Віктора Шокіна.

«За нашою інформацією, голосів для відставки Віктора Шокіна в залі немає, – запевнив він. – Але слово все-таки за Верховною Радою. Ми впевнені, що парламентський комітет відповідне рішення винесе в зал. За Конституцією, остаточне рішення ухвалює Рада. Якщо вона задовольнить прохання Віктора Миколайовича, він буде звільнений. Якщо ні – він продовжить працювати на посаді генерального прокурора України», – додав Куценко.


Минулого тижня комітет Верховної Ради з питань запобігання корупції рекомендував парламенту звільнити Віктора Шокіна з посади генерального прокурора. 16 березня таку ж рекомендацію зробив парламентський комітет з законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Комітет рекомендував Верховній Раді проголосувати за внесений президентом проект постанови №4122. За це проголосували 10 членів комітету, проти – чотири, утрималися – троє. За Конституцією України, президент призначає і звільняє генпрокурора за згодою парламенту.


До того, як відбудеться переформатування уряду, зміни генпрокурора чекати не варто, припускає політтехнолог Олексій Голобуцький.

Який кандидат на посаду генпрокурора може зібрати більшість голосів у парламенті зараз, до відставки уряду? Мені невідомо. Шокін вийшов на роботу, бо не може сидіти у відпустці безкінечно
Олексій Голобуцький

«Відставка заявлена, але цей крок від початку був у пакеті з переформатуванням уряду. Тому нині є більш актуальною заміна прем’єра Арсенія Яценюка і Кабінету міністрів, аніж Віктора Шокіна. Який кандидат на посаду генпрокурора може зібрати більшість голосів у парламенті зараз, до відставки уряду? Мені невідомо. Тому Шокін і вийшов на роботу, бо не може сидіти у відпустці безкінечно. Ситуація зависла», – визнає політтехнолог.

Олексій Голобуцький припускає, що стан невизначеності з генеральним прокурором триватиме 1-2 тижні, й нового генпрокурора можуть призначити після відставки уряду або під час цього процесу.

Чинна влада не здатна призначити ефективного генпрокурора – Гайдай

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

Є кілька чинників, через які заміна генерального прокурора в Україні може затягнутися, припускає в розмові з Радіо Свобода політолог Сергій Гайдай.

Порошенко аж ніяк не зацікавлений в швидкій заміні Шокіна, який до нього лояльний
Сергій Гайдай

«В українських політиків нема традиції виконувати процедури. Пригадайте, як Київ свого часу довго жив без міського голови. І подивіться, як зараз уряд працює без коаліції. Кого б не призначили на посаду генерального прокурора – він не буде кращим за Віктора Шокіна, бо чинна влада не здатна призначити на цю посаду ефективного керівника. Процедура звільнення Шокіна і призначення його наступника може тягтися максимально довго, бо президент Петро Порошенко аж ніяк не зацікавлений в швидкій заміні Шокіна, який до нього лояльний», – наголошує політолог.

Відтак найімовірнішим сценарієм Сергій Гайдай вважає ситуацію, коли Віктор Шокін, попри подану ним заяву про відставку, досить довгий час залишатиметься виконувачем обов’язків генерального прокурора.

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Заміна прокурора може затягтися ще й тому, що нині немає достатньо рейтингового кандидата на цю посаду, припускає політтехнолог Тарас Березовець.

Ніхто з тих, кого називають: ані Юрій Луценко, ані Павло Жебрівський, ані Анатолій Матіос – не є «стовідсотковими» кандидатами
Тарас Березовець

«Я переконаний: генпрокурора звільнять. Питання в тому, що жоден з претендентів не є прохідним. Ніхто з тих, кого називають: ані Юрій Луценко, ані Павло Жебрівський, ані Анатолій Матіос – не є «стовідсотковими» кандидатами. Процес звільнення затягнеться, можливо на тижні, а може й на кілька місяців», – упевнений аналітик.

Відповідно до календарного плану, до 18 березня триватимуть пленарні засідання у Верховній Раді, під час яких парламент має можливість голосувати за відставку генерального прокурора.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG