Доступність посилання

ТОП новини

Лазівка для «Рошену»


«Рошен» причепився до «Схем» через розслідування позаконкурсної оренди землі в Борисполі

Президентській корпорації не подобається прискіплива увага журналістів до їхньої манери ведення бізнесу. Днями редакція програми «Схеми» отримала листа від фірми «Рошен» з вимогами спростувати факти, наведені у розслідуванні «Солодкі гектари для «Рошен».

«Схеми» дослідили та розповіли, як структурний підрозділ «Рошен» обійшов базовий принцип отримання комунальної землі в оренду – земельний аукціон. Логіка цієї процедури проста: на відкритому конкурсі міська влада має отримати різні цінові пропозиції від учасників та віддати землю в оренду за найвищою для громади ціною.

«Схеми» звернули увагу на те, що президентський бізнес, що мав би слугувати взірцем законослухняності, знаходить обхідні шляхи з допомогою лояльної місцевої влади.

Так, у Борисполі «Рошен» отримав землю для будівництва бісквітного комплексу – не через прозорий конкурс, а взявши землю в суборенду в комунального підприємства, якому ці завбачливо підготовані саме для «Рошену» території передала міська рада.

Увага журналістів до деталей отримання землі обурила керівників президентського «солодкого бізнесу». У листі керівник підрозділу «Рошен» звинуватив журналіста у необ’єктивності та навіть заангажованості.

Утім, після редакційної та юридичної перевірки викладених у розслідуванні фактів усі вони підтвердилися.

Більше того, обвинувачення суперечать твердженням самого «Рошену», що викладені наприкінці їхнього ж листа. Наприклад, редакцію просять спростувати тезу, що підприємство землю «отримало на позаконкурсних умовах – без конкурентів і земельного аукціону», а потім самі ж підтверджують, що відкритого аукціону не було, а був підписаний договір суборенди.

​А як інакше можна охарактеризувати такий розвиток подій?Також президентські менеджери обурилися висновком журналістів: «ТОВ «Бісквітний комплекс «Рошен» отримало землі не на конкурентних умовах, а через схему, яку важко назвати прозорою».

На початку липня 2015 року такий собі ТОВ «Логістичний центр «Кондитер» звертається до мера Борисполя із листом, у якому просить знайти земельну ділянку для нового бісквітного комплексу.

Мер Борисполя в інтерв’ю запевняє «Схеми», що звернення не від «Рошену»: «У нас є заяву про будівництво кондитерської фабрики фірмою «Кондитер». Про «Рошен» і близько такого немає».

І от момент істини – ТОВ «Логістичний центр «Кондитер» зриває маски і змінює назву на «Бісквітний комплекс «Рошен». Більшість у міськраді вирішує бажану «Рошеном» землю спершу віддати в оренду комунальному підприємству, що спеціалізується на вивезенні промислового сміття. А вже згодом ці «комунальники» підписують договір суборенди з «рошенівською» структурою.

Чи схоже це на прозору схему отримання землі президентською корпорацією на загальних умовах?

Ці дірки в земельному законодавстві відомі давно. Однак, ухвалити необхідні зміни, що «зменшують корупцію в процесі розпорядження земельними ділянками державної та комунальної власності», законодавці наважилися тільки цьогоріч.

Відповідно до ухвалених змін, тепер навіть комунальні підприємства (КП) мають отримувати землю тільки через аукціон – бо саме КП, як правило, і використовують комерційні структури для позаконкурсного отримання землі.

Внесений у Верховну Раду у березні 2015-го, проект закону рік пролежав у парламенті – на голосування його не ставив Володимир Гройсман; потім – місяць на підписі у спікера Ради, і от тепер закон очікує на останню інстанцію – підпис президента.

За цей час«Рошен» встиг скористатись лазівкою.

Бориспільська міськрада залучила місцеве комунальне підприємство, поза конкурсом завівши землю на нього – щоб потім передати в суборенду «Рошен».

Справа зроблена, адже після набуття чинності зворотної сили закон не має.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG