Доступність посилання

ТОП новини

Вдова Литвиненка у США просить покарати вбивць її чоловіка хоча б санкціями


Марина Литвиненко з копією доповіді про розслідування вбивства її чоловіка Олександра Литвиненка
Марина Литвиненко з копією доповіді про розслідування вбивства її чоловіка Олександра Литвиненка

Російський режим є ворожим до Заходу за своєю суттю, в існуванні демократії та вільних суспільствах він бачать загрозу для себе – Олександр Гольдфарб

Дотримуватися власних демократичних принципів та розширювати санкційні списки – до таких кроків закликали американську владу російські опозиціонери. У вашингтонському науково-дослідному центрі Atlantic Council відбулася зустріч із вдовою Олександра Литвиненка, який помер від отруєння радіоактивною речовиною, та іншими жертвами і борцями з путінським режимом.

У січні британський суддя Роберт Оуен оприлюднив результати громадського дізнання у справі вбивства Олександра Литвиненка, які спричинили ефект вибуху бомби. Ймовірно, що виконавці злочину, Олексій Луговий та Дмитро Ковтун, діяли під керівництвом ФСБ, йдеться в доповіді, а Володимир Путін схвалив отруєння радіоактивним полонієм колишнього співробітника російських спецслужб. Серед можливих причин вбивства називаються критика Литвиненка на адресу Володимира Путіна та ФСБ, розслідування ним причетності ФСБ до вибуху будинків в 1999 році, співпраця Литвиненка з іспанськими правоохоронцями у розслідуванні зв’язків російської влади з організованою злочинністю в цій країні, та навіть публічне припущення Литвиненка, що Путін є педофілом.

Вдова Олександра Литвиненка Марина, якій довелося довго судитися з британським урядом, аби ці свідчення побачили світ, хоче, аби на них уважно подивилися у вищих колах Вашингтона.

«Майже 10 років тому мій чоловік Олександр Литвиненко, Саша, був вбитий. У лікарні на лікарняному ліжку він сказав неймовірні слова Володимиру Путіну: тобі, може, вдасться примусити одну людину замовчати, але відлуння протестів навколо світу звучатиме у твоїх вухах до кінця твого життя», – сказала вона під час зустрічі в Atlantic Council.

В інтерв’ю «Голосу Америки» Марина Литвиненко розповіла, що опублікована доповідь, в якій зібрана величезна кількість фактів, дозволила іншим критикам режиму Путіна виступати зі звинуваченнями.

Я думаю, те, що ми зробили в суді, дало велику можливість іншим людям теж про це говорити, не побоюючись, що їх поведуть до суду за наклеп
Марина Литвиненко

«В Англії дуже серйозно ставляться до обґрунтованих звинувачень. Я думаю, те, що ми зробили в суді, дало велику можливість іншим людям теж про це говорити, не побоюючись, що їх поведуть до суду за наклеп. Це все тепер має легальну основу. Це вже зовсім інший рівень дискусії», – наголошує Марина Литвиненко.

У Вашингтоні Литвиненко намагається зрозуміти реакцію високопосадовців та членів Конгресу на цю доповідь та знайти шляхи покарати винних.

«Ми розуміємо, поки Луговий і Ковтун, які названі вбивцями мого чоловіка, мають протекцію в Росії, єдина можливість впливати на Росію – або через міжнародні або персональні санкції», – каже вона.

Колишній компаньйон Бориса Березовського Олександр Гольдфарб вірить, що публікація доповіді судді Оеуна допоможе Заходу зрозуміти сутність російського режиму. В Atlantic Council він пояснював, що російський режим є ворожим до Заходу за своєю суттю, в існуванні демократії та вільних суспільствах він бачать загрозу для себе. Загравати, домовлятися чи навіть критикувати російську владу – марно.

Радянські лідери більше зважали на свою репутацію, ніж ті, що зараз. Але сьогоднішні лідери мають власну вразливість. Їхні активи та весь стиль життя залежать від Європи
Олександр Гольдфарб

«Радянські лідери більше зважали на свою репутацію, ніж ті, що зараз. Але сьогоднішні лідери мають власну вразливість. Їхні активи та весь стиль життя залежать від Європи. І це потужний важіль впливу на них», – говорить Гольдфарб.

Російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза, як і Литвиненко, був отруєний, але йому вдалося вижити. Він говорить, що російській опозиції не потрібно, аби Захід допомагав їй будувати демократію в Росії.

Демократичні зміни в Росії – це справа російських громадян і опозиції. Єдине, що ми просимо у наших друзів і партнерів на Заході, аби вони діяли згідно з власними принципам та цінностями
Володимир Кара-Мурза

«Демократичні зміни в Росії – це наша справа, справа російських громадян і опозиції. Ніхто ззовні це робити не може і цього не треба. Єдине, що ми просимо у наших друзів і партнерів на Заході, аби вони діяли згідно з власними принципам та цінностями. Зокрема, аби вони перекрили нарешті доступ до своїх країн та фінансових систем чиновникам, які замішані в корупції та порушенні прав російських громадян. Ці люди не заслуговують на те, аби користуватися привілеями, які дає вільний демократичний світ», – вважає Кара-Мурза.

Подібні візити, кажуть присутні на події, необхідні, аби західні лідери не забували, з ким вони мають справу в особі російської влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG