Доступність посилання

ТОП новини

Іноді хочеться взяти словник і почитати, що таке саботаж – Тука


У відставку я не збираюся – Тука
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:56 0:00

«Бюрократом я став за посадою, а ненависть до бюрократії збільшилася в багато разів»

Гість передачі «Ваша Свобода»: Георгій Тука, голова Луганської ОДА

Олександр Лащенко: Пане Тука, коли Вас тільки призначали у липні минулого року, Ви відразу казали у кількох інтерв’ю, зокрема тут, у студії Радіо Свобода мені довелося з Вами поспілкуватися, що Ви завжди, до цього призначення, були ненависником бюрократизму. Знову ж таки, як писав Володимир Володимирович (тільки не Путін, а Маяковський), «я вовком би вигриз бюрократизм». Як за ці місяці – стали Ви бюрократом?

Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
Ненависть до бюрократії збільшилася в багато разів

– Бюрократом я став за посадою, а ненависть до бюрократії збільшилася в багато разів.

– Вдається ламати цей апарат з його хабарництвом, з його інертністю?

Георгій Тука
Георгій Тука
Не очікував, що буде настільки важко. У багатьох людей відсутня ініціатива. Очікують наказів, інструкцій, директив

– Дуже важко. Дуже важко. Я, чесно кажучи, не очікував, що буде настільки важко. Бо це така система, в якій задіяні сотні, якщо брати на обласному рівні, чиновників. І далеко не всі з них хабарники. Ні. Але, по-перше, я звертаю увагу на те, що у багатьох людей відсутня ініціатива. Вони очікують якихось наказів, інструкцій, директив і таке інше.

Дуже низький рівень виконавчої дисципліни. Хочеться ініціювати кримінальну відповідальність за саботаж

По-друге, дуже низький рівень виконавчої дисципліни. Цього я теж не очікував. Іноді просто хочеться взяти словник і почитати, що таке саботаж, і ініціювати кримінальну відповідальність за саботаж в Донецькій і в Луганській областях.

– Які труднощі не довелося б Вам бюрократичні долати як керівнику області, війна нікуди не відступає. Зараз, наскільки можна судити останні тижні саме на Луганщині теж йде активізація. Донеччина – там і не припинялося. Подивімося фрагмент зведення штабу АТО.

Сергій Жмурко: З ПТРК російські найманці вели вогонь по опорних пунктах неподалік Попасної і Троїцького. Поблизу позицій сил АТО в районі Попасної ДРГ ворога у складі близько 10 чоловік намагалася проникнути в тил нашої території, але була помічена спостерігачем. Відкривши вогонь на ураження, українські бійці змусили найманців відійти.

– Як це може вплинути на діяльність пропускних пунктів, наприклад, саме ці обстріли на Луганщині?

Після кожної провокації два-три дні люди відмовляються йти на роботу

– Звісна річ, це гальмує хід робіт, бо на виконанні робіт працюють цивільні фахівці. І, звісна річ, вони не готові і не хочуть ризикувати власним життям. І після кожної такої провокації іноді два-три дні люди відмовляються йти на роботу. Тому вже практично ми втратили близько місяця часу. Я тільки позавчора отримав фотозвіт про хід робіт і був абсолютно задоволений тим, як йдуть роботи.

– В якому це саме районі Луганщини?

– Золоте. Це Попаснянський район.

Відкриття КПВВ просить протилежна сторона

Після цієї провокації, на жаль, знов-таки працівники дорожньої служби не вийшли на роботу. Тому протилежна сторона має розуміти, що такі дії тільки гальмують відкриття КПВВ, про яке так просить протилежна сторона.

– А доводиться йти на контакт з цієї самою протилежною стороною?

– Мені, дякуючи Богові, ні.

– Сєверодонецьк – українська територія. Наш кореспондент Мар’ян Кушнір побував у цьому місці вчора ввечері. І йому вдалося записати думки містян, зокрема про Вашу роботу, пане Тука. Подивімося.

Респондент (переклад): Для рядового громадянина, мешканця Сєверодонецька, можливо, для переселенців, для когось щось помінялося, не знаю, але для рядових містян, я думаю, мало відчутно якось.

Респондентка (переклад): Для мене одна проблема. Отримала пенсію – пішла скупилася і все. А потім за комуналку заплатила, таблетки купила і сиджу, чекаю на наступну, рахую.

Респондент (переклад): У нас спорт не спонсорується, зокрема баскетбол. Ми хотіли б, щоб у нас створили професійну команду.

Респондент: Я думаю, що треба все-таки почати реально боротися з корупцією і зі всім іншим, як Тука і обіцяв це в принципі робити. Але я не знаю, чи борються з корупцією – не чутно. Не було чути про якісь великі арешти, не було такого. Я особисто не пам’ятаю.

Респондентка (переклад): Нічого не помінялося. Ми навіть не підіймаємося, а ще скочуємося. Те, що стояли на Майдані люди – нічого не виконано, навіть із-за того, що люди стояли і загинули люди, молоді.

– Це опитування, звісно, не репрезентативне. Але, пане Тука, прокоментуєте?

– Перше, що я бачу, на жаль, що дуже низький рівень поінформованості про діяльність обласної адміністрації. Чесно кажучи, я не знаю, будемо повертатися в Сєверодонецьк і вирішувати це питання.

Коли люди кажуть, що не було ніяких гучних подій, скажемо так, пов’язаних з боротьбою з корупцією, то я не згоден. Якщо брати в масштабах області, звісна річ. Лише тільки минулого тижня затримали очільника обласного Управління по боротьбі з економічною злочинністю на хабарі. Щонайменше, звільнено три керівники департаментів в обласній адміністрації.

Вимушений миритися, поруч з тобою сидить мерзота і намагається красти

Звісна річ, я теж хотів би, щоб ці люди потрапили за грати. Але, на жаль, з перших днів свого призначення я чув відповіді від силовиків, що йдуть слідчі дії, йдуть провадження, треба ще трохи почекати, почекати, почекати. Зрештою, коли розумієш, що за півроку, за сім місяців ти вимушений миритися з тим, що поруч з тобою сидить мерзота і намагається красти гроші. А якщо, наприклад, йде мова про департамент медицини, то надходить і гуманітарна допомога, і певний рівень взаємодії з міжнародними організаціями, то яким чином я можу давати для координаційних дій людину, яку я знаю, що вона – це хабарник?

Тому присутність цих людей на місцях гальмувала взагалі розвиток області. І врешті-решт я вимушений був прийняти рішення поки що просто від них позбавитися.

– Вам, до речі, вдалося свою команду набрати за цей час, що Ви перебуваєте на посаді?

– Ще не вся команда. Ще триває підбір людей. Це потребує дуже багато часу. Я теж такого не очікував.

– Когось, можливо, взяли з Києва? Чи це луганчани?

– Є і луганчани, і кияни, і з Дніпропетровська, і Харків, і Запоріжжя, і Чернівці. Мене географія абсолютно не цікавить. Мені байдуже.

Всі кадрові призначення мають узгоджуватися з профільними міністерствами

Просто, по-перше, всі кадрові призначення мають узгоджуватися з тими чи з іншими профільними міністерствами. Це потребує часу, бо у кожного своя думка, можливо, свої якісь погляди на ту чи іншу персону, яка може обіймати посаду. Час узгодження всіх цих нюансів іноді триває місяцями буквально.

– За Вашими спостереженнями, ті люди, які навесні 2014 року під час так званої «російської весни» раділи так званим «народним республікам», їх зараз багато у владних структурах Луганської області, яка контролюється Україною? Чи вдалося їх все ж таки позбутися?

В обласній адміністрації прихильників «російської весни» немає. Але населення таких обрало в органи місцевої влади

– Є такі. Я переконаний, що є. Здебільшого ці люди можуть зараз працювати десь на посадах середнього і нижнього рівня не в обласному центрі, а на периферії. Бо все-таки, на моє переконання, наприклад, безпосередньо в обласній адміністрації ми вжили певних заходів – таких людей наразі (прихильників «російської весни» – ред.) немає. Але попри те є випадки, коли населення саме таких людей зараз обрало в органи місцевої влади.

– У зв’язку з цим цей скандал, який був кілька тижнів тому, і на який Ви дуже гостро відреагували – щодо мера Сєверодонецька Валентина Казакова. Депутати, так би мовити, висловили йому недовіру. Ви вважали, що цей крок дуже неправильний. Порушена кримінальна справа, так? Вона розслідується?

– І не одна.

– Він мером зараз залишається?

– Так.

– Ви навіть в середині лютого пропонували, щоб була цивільно-військова адміністрація у Сєверодонецьку. Ви і зараз на цьому наполягаєте?

Я був і залишаюся противником проведення місцевих виборів в Донецькій і в Луганській областях

– Я взагалі був і залишаюся противником проведення місцевих виборів в Донецькій і в Луганській областях.

– Ви висловилися в інтерв’ю одному з телеканалів, що раніше, ніж через 5 років взагалі, наприклад, на окупованій території це неможливо.

– Абсолютно переконаний. Я був досить здивований, коли я вчора прочитав ввечері інтерв’ю пана Магери, що він наразі притримується від двох до п’яти, він там по-різному казав. Теж підтримує таку точку зору. Я, чесно кажучи, теж був цьому здивований.

– Ви спілкуєтеся з президентом України. Зараз Ви теж у Києві. Яка його позиція щодо можливості виборів? Чи це неможливо озвучувати публічно?

– Чесно кажучи, адже рішення остаточне залежить не від мене. Рішення приймає ЦВК і президент, іноді втручається зі своїми рекомендаціями РНБО. Тому це поза межами моєї компетенції. А коментувати ті чи інші події, на які я не впливаю, надто важко.

– У студії Радіо Свобода нещодавно також був Роман Безсмертний, представник України на переговорах у Мінську. Він висловив таку думку, що українські пенсії ж виплачуються у тому числі й на тимчасово окупованій території. На думку пана Безсмертного, ці ж гроші йдуть у російський бюджет.

Роман Безсмертний: Україна за минулий рік перерахувала у вигляді пенсій і соціальних доплат на цю територію на 34 мільярди гривень допомоги, при цьому перекрила туди постачання товарів. Де ці гроші опинилися? Давайте так, закриємо очі. 500 мільярдів – бюджет країни , а 34 з яких пішло невідомо куди, у «дірку». В кінці кінців ці гроші опинилися де? Вони опинилися у вигляді чого завгодно, товарів, зброї, промислових товарів, продуктів харчування… В Росії. От Вам і відповідь, кого ми профінансували на цей час.

Очевидно, що ми маємо відповідати позитивно на процес реінтеграції. Але тактика і стратегія цього процесу не залежить від того, хто сидить тут. Це залежить від тих, хто приймає рішення і вибудовує логіку цього процесу.

– Пане Тука, як прокоментуєте?

Нелогічно надсилати кошти на окупованому територію, якщо не підтримуємо товарні потоки. Фінансуємо економіку Російської Федерації, тероризм

– Це взагалі дуже складне питання. У чомусь я з Романом абсолютно згоден. Нелогічно надсилати кошти на окупованому територію, якщо ми не підтримуємо товарні потоки. Тобто ми реально ми фінансуємо або економіку Російської Федерації, або, може, частково навіть і тероризм.

Але, з іншого боку, панує в суспільстві у досить великої частини населення, що треба взагалі припинити будь-який рух товарів, і нехай там вони собі…

– Блокада?

– Так. Мова йде про повну блокаду. Тому зараз те, що ми маємо зараз, то це якийсь компроміс між однією і іншою точками зору.

Яке рішення остаточно буде вірним, яка політика буде вірною, чесно кажучи, це треба сідати за круглий стіл з економістами і з, можливо, такими фахівцями, як Роман Безсмертний, як Вадим Черниш.

– А Ви особисто як вважаєте, варто запроваджувати повну блокаду?

Ратували за повну блокаду, очікували незадоволення місцевого населення, почне самостійно гнати терористів. Не сталося. Полиці магазинів заповнені хоч і низької якості продукцією, але російською

– Я себе фахівцем не вважаю. Бо треба тут бути економістом. Я не є економістом. І прогнозувати подальший розвиток подій? От зверніть увагу, коли спочатку ратували за повну блокаду, то очікували незадоволення місцевого населення, і що воно почне самостійно гнати терористів. Цього не сталося з цілого ряду причин. Що ми навпаки спостерігаємо? Полиці магазинів заповнені хоч і низької якості продукцією, але російською.

– На тимчасово окупованій території?

– Так. Хіба це добре – за наші кошти купується продукція російських підприємств? Тому мені, чесно кажучи, навіть важко…

– А купує Україна на тимчасово окупованій території Луганщини те ж саме антрацитове вугілля, яке потрібно для ТЕС?

– Так.

– Триває цей процес? Це оформили якось?

– Так.

– Щодо побудови залізничної гілки у 45 км на Луганщині, то коли і як це може бути втілено?

Впродовж двох років буде завершена побудова залізничної гілки у 45 км

– Якщо все буде йти так, як ми оптимістично обраховували, то я сподіваюся, що впродовж двох років приблизно буде завершений цей процес (побудова залізничної гілки у 45 км – ред.). Треба просто розуміти, що перш, ніж починати будівельні роботи безпосередньо, треба провести геологорозвідувальні роботи, потім зробити проект, а вже після виконаних робіт з цих двох питань можна приступати до роботи.

– Коли Вас тільки призначали, знову ж таки і в ефірі Радіо Свобода Ви підтверджували, що одна з головних Ваших цілей – це створення логістичних центрів. Як це вдається втілювати? Скільки зараз є цих центрів?

Готовий логістичний центр у Новотошківці

– Зараз практично готовий логістичний центр у Новотошківці. Він ще й досі не відкритий із-за того, що рішення про його відкриття знов-таки приймається не лише мною особисто, а зі згодою з штабом АТЦ, іноді у цьому приймає участь РНБО. І ці питання взагалі обговорюються на мінських переговорах.

Розглядається, щоб на базі центру відкрити ще один КПВВ

Що стосується безпосередньо цього пункту у Новотошкінці, то він фізично вже готовий до відкриття. Але зараз розглядається питання, щоб на базі цього вже побудованого логістичного центру відкрити ще один КПВВ. І зараз обома сторонами вивчається це питання. Тому я просто виконую ті рішення, які приймаються не мною особисто.

– А як вдається боротися з контрабандою на лінія зіткнення?

– Дуже важко.

– Обсяги зменшилися? Якщо можна, то цифри озвучте.

Достатньо сісти на березі Лобачевого, стоїть серед білого дня по 15-20 «бусів» і тільки встигають на ту сторону тягати товар. Кажуть, контрабанда ліквідована, відверта брехня!

– Цифри яким чином? Цифри можна озвучувати, тільки виходячи з тих об’ємів, які затримані. Якщо немає звернень про затримання, тоді, як казав попередній очільник міліції, у нас контрабанди немає – ми все побороли. А достатньо сісти на березі Лобачевого і подивитися, що там коїться, коли там іноді стоїть серед білого дня по 15-20 «бусів» і тільки встигають на ту сторону тягати товар. І тому, коли кажуть, що контрабанда ліквідована, вибачте, це просто відверта брехня!

– А скільки фура контрабанда в середньому коштує?

– Таких розрахунків немає. Все залежить від товару.

– Торік Ви казали, що 250 тисяч гривень приблизно. Так?

Родіон Шовкошитний очолює зведену мобільну групу у Верхньоторецькому, найрезультативніша

– Ну, так. А зараз я знаю, що не на Луганщині, я щойно спілкувався зі своїм другом Родіоном Шовкошитним, який очолює зведену мобільну групу у Верхньоторецькому, до речі, це зараз найрезультативніша мобільна група. Вони реально не просто перекрили, практично повністю...

– Волонтери?

Повністю перекрили контрабанду, зупинили несанкціонований перетин КПВВ нелегальними таксистами. Дні 4-5 тому вже мали труднощі з нашими військовими. По них здійснений обстріл з підствольника

– Зведена мобільна група, у тому числі і волонтери. Вони не тільки повністю перекрили контрабанду, вони і, скажімо так, практично зупинили несанкціонований перетин цього КПВВ нелегальними таксистами. І дні 4-5 тому вони вже мали певні труднощі з нашими військовими. Якщо називати речі своїми іменами, то по них був здійснений обстріл з підствольника.

– Так навіть. А розслідується цей факт?

– Так. Я не знаю, який буде результат.

За власним бажанням я поки що нікуди не збираюся

– Постійно такі фейкові повідомлення, пане Тука, впродовж Вашої діяльності як голови Луганської ОДА – мовляв, пан Тука йде у відставку. Як Ви це прокоментуєте? Що Вас може спонукати піти у відставку, якщо можете сказати?

Луганська область вперше за останніх 7 років попри війну виконала стовідсотково за січень і лютий показники наповнення держбюджету

– Мене особисто – рішення президента. Бо сам за власним бажанням я поки що нікуди не збираюся.

– І вдається Вам, так – незважаючи на ці бюрократичні перешкоди втілювати те, що Ви маєте втілювати?

– Можу навести один факт. Саме факт. Луганська область вперше за останніх 7 років попри всі негаразди, попри війну і розруху виконала стовідсотково за січень і лютий повні показники наповнення держбюджету.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG