Доступність посилання

ТОП новини

Секретарем Дніпропетровської міськради обрали 30-річного бізнесмена


Будівля міськради Дніпропетровська
Будівля міськради Дніпропетровська

У боротьбі між «Укропом» та «Опоблоком» перемогла «Самопоміч»

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську вступає на посаду новообраний секретар міської ради – 30-річний бізнесмен В’ячеслав Мішалов, представник фракції «Самопомочі». Його кандидатуру висунув мер, «укропівець» Борис Філатов і підтримала «профілатовська» більшість міськради. Сам новообраний посадовець запевняє, що буде «аполітичним» і співпрацюватиме з усіма, зокрема, і з опонентами. Хоча деякі експерти сумніваються, що це вдасться молодому бізнесменові, який досі був непублічною фігурою в Дніпропетровську й не має досвіду роботи у владі.

У боротьбі між «Укропом» та «Опоблоком» перемогла «Самопоміч»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

З офіційних джерел про В’ячеслава Мішалова відомо небагато. Народився 1985 року, закінчив одну з дніпропетровських шкіл, потім вивчав телекомунікації у Пенсильванському університеті США. Зараз є студентом Дніпропетровської металургійної академії. 5 років тому зайнявся важкою промисловістю, очолив спостережну раду й почав інвестувати кошти в Дніпропетровський завод пресів. Зараз це підприємство з колективом у понад тисяча робітників. На минулих місцевих виборах його обрали депутатом міськради, увійшов до фракції «Самопомочі».

«Бути аполітичним, технократичним секретарем»

В’ячеслав Мішалов
В’ячеслав Мішалов

Своє висунення на посаду секретаря міськради В’ячеслав Мішалов називає несподіваним, мовляв, так вирішила фракція за кілька годин до сесії. У своїй першій промові новообраний посадовець зазначив: він буде «аполітичним» і співпрацюватиме з усіма депутатами – як прихильниками, так і опонентами.

«Чесно кажучи, рішення фракції було для мене несподіванкою. Окремо хочу сказати тим, хто мене не підтримав: насправді я дуже хочу з вами співпрацювати. На посаді секретаря моє основне завдання – бути аполітичним, технократичним секретарем, створити комфортні умови роботи для всіх депутатів, зручні, прийнятні, тобто здоровий глузд – понад усе», – заявив В’ячеслав Мішалов.

Борис Філатов
Борис Філатов

У депутатському корпусі Дніпропетровська поки уникають оцінок новообраному секретареві. В коаліційній більшості його обрання вітали оплесками, натомість в опозиційних фракціях – «Громадській силі» та «Опозиційному блоці» – назвали всю сесію «політичним фарсом». Іронізував після рішення депутатів й мер Борис Філатов, який офіційно висунув кандидатуру Мішалова на посаду.

«Нарешті багатостраждальна міська рада отримала секретаря. Славо, я щиро сподіваюсь на конструктивну співпрацю, я і так з Вами на зв’язку 20 годин на добу останні кілька місяців. Я ж жахом уявляю, як Ви будете тут сидіти зі мною в президії й сушити мені мізки. Колеги, давайте привітаємо», – заявив Борис Філатов у звичній для себе манері.

Мішалова посадили в крісло завдяки «філатушкам»?

Обрання молодого бізнесмена, представника «Самопомочі», яка є найменшою фракцією в «коаліції більшості», експерти називають результатом кулуарних домовленостей. Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов зауважує: досі В’ячеслав Мішалов був непублічною фігурою у своїй фракції, однак відігравав там дуже вагому роль. А втім, прогнозує експерт, навряд чи новообраному секретареві вдасться втриматись на своїй посаді дуже довго – як набуде чинності закон про імперативний мандат, депутатів-«перебіжчиків» можуть позбавити мандатів, і тоді розстановка сил у Дніпропетровській міськраді може знову змінитись на користь «Опоблоку».

Це тимчасова, тактична перемога Бориса Філатова, яка штовхає місто в бік ще більшого політичного конфлікту
Андрій Золотарьов

«У «Самопомочі» публічна фігура, яку ми бачили весь час, це керівник фракції Артем Хмельников. Але є непублічні особи, які справді впливають на позицію політичної сили. Враховуючи те, що ця коаліція й голосування за кандидатуру секретаря міськради стало можливим завдяки «філатушкам» – «тушкам» з «Опозиційного блоку», які перейшли на бік Філатова, то це тимчасова, тактична перемога Бориса Філатова, яка штовхає місто в бік ще більшого політичного конфлікту. Майте на увазі: сумнівні засоби завжди ведуть до сумнівних результатів. Який сенс бізнесменові йти в секретарі? Я гадаю, що це амбіції. Це дуже амбітна фігура. Багато хто вважає його «мажором», але відомо про непрості стосунки з батьком, одним з китів дніпропетровського бізнесу, отож він не «мажор» в такому класичному сенсі. Він непублічна особа, лише раз був на телеефірі, в принципі говорив правильні речі, але подивимось», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Як керувати «акціонерним товариством» із 64 депутатів?

Керування заводом з колективом в понад тисячу робітників – непоганий досвід для новообраного секретаря міськради, натомість зазначає член Ліги аудиторів України Михайло Крапивко. Водночас він застерігає: командувати тисячею найманих працівників – не те саме, що понад півсотнею депутатів.

Його основним завданням буде зберегти стабільність цієї більшості
Михайло Крапивко

«Керувати колективом в тисячу осіб найманих, залежних від тебе – це один момент, а спробуй впоратись з радою директорів або зібранням акціонерів в 64 особи, а кожен депутат, вибачте, в цьому випадку – акціонер цього ЗАТ, – це інше. Бачте, як важко, в муках народжувалась ця більшість у міській раді, яка вона хистка, різні інтереси тощо. На мій погляд, його основним завданням буде зберегти стабільність цієї більшості – а це абсолютно інші навички, ніж управляти колективом. Дуже хочеться, щоб впорався, адже будь-які катаклізми підуть на шкоду жителям міста», – зазначив Михайло Крапивко.

Після торішніх виборів у Дніпропетровській міськраді склалась унікальна ситуація: депутатський корпус із 64 осіб поділився навпіл, 32 на 32: з одного боку «Опоблок» і «Громадська сила», очолювана місцевим бізнесменом Загідом Красновим, з іншого – «Укроп», «Самопоміч» та «Блок Петра Порошенка».

Після кількох місяців «простою» депутати нарешті підписали коаліційну угоду: в раді створена більшість на підтримку мера – «укропівця» Бориса Філатова. Підписи в документі поставили 35 обранців: представники фракцій «Укроп», «Самопоміч» і восьмеро депутатів від «Опоблоку», які залишили свою фракцію. Міська рада переконує, що починає працювати.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG