Доступність посилання

ТОП новини

Кількість людей, якi перетинають лінію розмежування, постійно збільшується – Держприкордонслужба


Контрабанда і війна на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:31 0:00

Щодня через КПП проходить до 25 тисяч людей – Олег Слободян

Рік тому Україна посилила контроль у зоні конфлікту. Відтак на непідконтрольну державній владі територію можна потрапити лише за перепустками. Додаткові заходи безпеки були прийняті у зв’язку із тим, що військовий конфлікт, найімовірніше, затягується на невизначений термін. Утім, окрім заходів безпеки, пропускна система створила умови для контрабанди товарів на окуповані території. Як з цим борються прикордонники, обговорили у студії «Донбас. Реалії» із речником Державної прикордонної служби України Олегом Слободяном.

Олег Слободян
Олег Слободян

‒ Що означає «контрабанда» за класифікацією Вашого відомства сьогодні?

Поняття «контрабанди» юридично неправильне, і ми кажемо про незаконне переміщення товарів через лінію розмежуваня

– На Донбасі немає кордону, є лише лінія розмежування між російсько-терористичними військами й українськими силами. Тому там немає таких пунктів пропуску встановлених владою, як на інших ділянках, де немає конфлікту. Відповідно поняття «контрабанди» юридично неправильне, і ми кажемо про незаконне переміщення товарів через лінію розмежування. Перевезення можливе лише згідно з порядком переміщення осіб і товарів через лінію розмежування, опублікованим на сайті СБУ і затвердженим штабом АТО. Нині ситуація склалася таким чином, що прикордонники практично пішли з позицій за межами контрольних пунктів в’їзду та виїзду. Крім КПП, наші військові також несуть службу на блокпостах, які розташовані на основних маршрутах дорожнього руху.

– Тобто кордону немає, а прикордонники є?

– Так, це абсолютно логічно, оскільки велика кількість людей перетинає лінію розмежування.

– Скільки людей перетнуло цю лінію минулого року?

Більш ніж чотири мільйони п’ятдесят тисяч людей. Сьогоднішня тенденція показує збільшення кількості людей, які перетинають кордон, порівняно з таким самим проміжком часу минулого року

– Більш ніж чотири мільйони п’ятдесят тисяч людей. Приблизно однаково що в один, що в другий бік. Це достатньо багато. Утім сьогоднішня тенденція показує збільшення кількості людей, які перетинають кордон, порівняно з таким самим проміжком часу минулого року. Тоді за добу проходило близько одинадцяти-дванадцяти тисяч людей через усі дорожні коридори, нині ця кількість досягає інколи двадцяти п’яти тисяч осіб.

– Тобто про жодну «залізну завісу», яку нібито будує українська влада зі слів представників угруповань «ЛНР» та «ДНР», не може бути і мови?

– Так, водночас ми мусимо фільтрувати ті потоки людей, які їдуть через лінію розмежування. Оскільки ми мусимо убезпечити людей, які живуть на територіях поза «русской весной».

– Наскільки ефективна робота мобільних груп на територіях поза блокпостами?

Цього року в 67 випадках представники мобільних груп затримали 75 автомобілів, які намагалися перемістити товари на суму у майже вісім мільйонів гривень

– Прикордонники також перебувають у складі цих груп. З липня минулого року їх є сім, діють вони за жорстким планом АТО. Їхня ефективність оцінюється як дуже висока. З початком їхньої роботи суттєво зменшилися потоки товарів, які намагалися перевезти на тимчасово окуповану територію. Цього року в 67 випадках представники мобільних груп затримали 75 автомобілів, які намагалися перемістити товари на суму у майже вісім мільйонів гривень. Це суттєві результати, які підтверджують ефективність роботи цих мобільних груп. Минулого року, коли ми перебували на інших позиціях, теж активно брали участь у цьому процесі. У 923 випадках ми попередили переміщення товарів на тимчасово окуповану територію на суму більш ніж 500 мільйонів гривень.

– Що робити людям, які хочуть перевезти, наприклад, побутову техніку, але вони не мають на неї чеків? Оскільки для перетину кордону вони необхідні.

– Рішення про переміщення будь-яких матеріальних засобів ухвалюють представники фіскальної служби. Також ми розуміємо, що кожне правило має винятки: якщо ми бачимо мирного громадянина, який справді вивозить свої речі, то рекомендуємо фіскальній службі увійти в становище і прийняти позитивне рішення щодо перетину лінії розмежування цією людиною.

– Яким чином відбувається боротьба з корупцією на пунктах пропуску?

Було відкрито дев’ять кримінальних проваджень стосовно нашого персоналу

– У нас дуже жорсткі методи боротьби з корупцією. Робимо усе можливе, аби це були не лише пусті слова, тому що зловживання службовим становищем на таких стратегічних напрямках, як окуповані райони – недопустиме явище. Утім такі випадки у нас є. Людей звільняють із військової служби, притягують до адміністративної і кримінальної відповідальності. У цілому на лінії розмежування було ініційовано більше 500 внутрішніх перевірок нашою службою безпеки. За результатами, більше 200 людей притягнуто до адміністративної відповідальності, більше ста – переведені на інші місця служби або були понижені на посаді. Було відкрито дев’ять кримінальних проваджень стосовно нашого персоналу. Робота у цьому напрямку триває. У вівторок, наприклад, на КПП «Зайцеве» відбувалася акція: громадянам, які перетинають лінію розмежування, ми роздавали антикорупційні флаєри. Метою було наголосити, що відповідальність за хабар несуть дві сторони процесу: той, хто дає, і той, хто бере. Усіма можливими способами ми намагаємося протидіяти цьому, і будемо вдячні громадянам за інформацію щодо зловживання зі сторони нашого персоналу. Ця інформація буде перевірена і правове реагування не змусить очікувати.

– Чи справляються прикордонники із таким великим потоком людей на лінії розмежування?

– Усе можливе робимо, аби справлятися. Утім ті контрольно-пропускні пункти, які функціонують – не стаціонарні, і з’явилися у зв’язку із ситуацію. Протяжність лінії розмежування – 415 кілометрів. Там діють тимчасові спорудження КПП, розраховані на близько три тисячі осіб та тисячі транспортних засобів на добу. Нині на КПП «Зайцевому», «Троїцькому», «Мар’їнка» оформлюється близько восьми тисяч осіб і трьох тисяч транспортних засобів. Це перевищує пропускну спроможність у два, два з половиною рази. Відповідно створює незручності і для громадян, і для наших працівників. Утім ми намагаємося максимально збільшувати кількість працівників. Крім цього, двічі-тричі на тиждень ми продовжуємо роботу КПП, оскільки не усі люди встигли проїхати. Водночас слід розуміти, що це тимчасові незручності.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG