Доступність посилання

ТОП новини

Газу по 10 тисяч гривень поки що не буде – Демчишин


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Міністр енергетики спростовує повідомлення про стрімке подорожчання газу для населення з 1 квітня

Київ – Уряд ще не ухвалив рішення про підвищення ціни на газ для населення з 1 квітня за рекомендацією МВФ, заявив під час години запитань до уряду в парламенті міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин. За його словами, навіть у разі підвищення соціальна ціна на газ буде вдвічі меншою, ніж припускають медіа та представники частини фракцій у парламенті. Водночас, експерти вважають підвищення досить імовірним, але визнають, що ціна блакитного палива залежатиме від складу майбутнього уряду, курсів валют та ситуації на ринку.

Кабінет міністрів України не ухвалив рішення про підвищення ціни на газ для населення з 1 квітня, як це передбачено меморандумом з Міжнародним валютним фондом. Про це під час години запитань до уряду в парламенті заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

Демчишин: рішення про підвищення ціни на газ для населення з 1 квітня ще немає (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00


Він повідомив про це, відповідаючи на звинувачення лідера Радикальної партії Олега Ляшка та повідомлення деяких медіа про те, що уряд нібито має намір підвищити ціну на газ для населення «приблизно до 10 тисяч гривень за тисячу кубометрів» з першого квітня.

Говорити про підвищення, як це робить маса журналістів і політиків, немає підстав
Володимир Демчишин

«Дійсно, у меморандумі з МВФ була домовленість, що потрібно підняти ціну на газ для населення до рівня 75% від світової чи імпортованої ціни. На сьогодні такий рівень складає 5500 гривень. Не 10 тисяч, а 5500. Але такого рішення немає, – стверджує міністр. – І говорити про підвищення, як це робить маса журналістів і політиків, немає підстав».

Володимир Демчишин пропонує підвищувати ціни, якщо це буде необхідно, виходячи з кон’юнктури ринкових цін на газ – але тільки за умови інвестицій в енергозбереження, забезпечення соціального захисту тих, кому нові ціни будуть не по кишені. І паралельно – збільшувати власний видобуток.

Останній крок можливий лише за умови, коли закупівельні ціни на місцевий український газ не будуть заниженими, як це є нині, стверджує Демчишин.

«Через те, що рента за видобування газу є високою, через інші податки – наше видобування не зростало вже багато років. Ми закуповуємо по 15 мільярдів кубів на рік у ЄС або в Росії. Віддаємо за це 3,5 мільярдів доларів. Видобуваємо 20 мільярдів кубометрів газу на рік, а розвіданих доступних запасів – один трильйон! Це на 50 років щонайменше, тож ми маємо збільшувати видобуток», – визнає посадовець.

Щоб видобувати більше газу, Демчишин пропонує уряду та парламенту зменшити газову ренту та максимально спростити видачу дозволів на видобуток. За його словами, часто оформлення всіх документів для початку використання свердловини затягується до п’яти років. Зростання власного видобутку, поза сумнівом, вплине і на тарифи на газ і тепло для населення, визнає міністр палива та енергетики.

Раніше голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк заявив, що ціна газу для населення може підвищитися на 53% з 1 квітня 2016 року.

Дмитро Вовк уточнив, що йдеться саме про підвищення пільгової ціни – до 5500 гривень, тобто до рівня, рекомендованого МВФ. Одночасно з цим верхня ж ціна може знизитися приблизно на 10%, не виключає представник НКРЕКП.

Пільгова ціна для тих, хто споживає менше 200 кубометрів газу на місяць, становить 3600 гривень, повна ціна – для решти споживачів – 7188 гривень. Соціальну ціну на газ для населення Кабмін встановив у вересні 2015 року, і вона діє лише в холодний період.

Після підвищення ціни газу, яка стосуватиметься і підприємств теплокомуненерго, тарифи на центральне опалення для населення можуть зрости приблизно на 80%, попереджає Дмитро Вовк.

Пільговий тариф на газ сягне 8 тисяч гривень за тисячу кубометрів лише через рік – експерт

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Ціна на газ для населення великою мірою залежить від того, коли Арсеній Яценюк піде з посади прем’єра, і хто увійде до складу майбутнього уряду, припускає експерт Центру енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Він згадує ще кілька чинників, які можуть вплинути на вартість тепла і газу.

Після другого запланованого підвищення у квітні 2017 року тариф для пільгових категорій буде доведений до імпортної ціни на газ
Юрій Корольчук

«Головною вимогою МВФ є збалансований бюджет, у тому числі, бюджет НАК «Нафтогаз України». І єдиним методом балансування державних доходів і витрат уряд обрав підвищення тарифів. З 1 квітня пільгова ціна мала б бути підвищена до 5500 гривень і переглянута «верхня» ціна, у коридорі 7-8 тисяч гривень. Це залежатиме від курсу гривні, яка наразі послаблюється, отже, тариф може бути й меншим, – припускає аналітик. – Після другого запланованого підвищення у квітні 2017 року тариф для пільгових категорій буде доведений до імпортної ціни на газ – на той час це буде близько восьми тисяч гривень за тисячу кубометрів», – прогнозує Корольчук.

Він припускає, що в такому разі зросте і тариф для теплоенергетиків. Якщо газ для них зросте у ціні до 5500 гривень, то гігакалорія тепла для населення коштуватиме не 650 гривень, а більше тисячі, прогнозує Юрій Корольчук.

Водночас, і він, і інші експерти з питань енергетики визнають, що на сьогодні тарифи на газ і тепло є завищеними, оскільки понад половина газу в Україні – власного видобутку, і «Укргазвидобування» продає його приблизно втричі дешевше, ніж імпортний. Голова правління ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко наприкінці минулого року наголосив, що він готовий продавати газ по 3500 гривень за тисячу кубометрів, з урахуванням всіх податків, ренти й інвестицій у розвиток.

Олег Прохоренко зауважує: щороку Україна має бурити нові свердловини чи модернізувати старі, щоб видобуток газу зростав, або принаймні не зменшувався, а це можливо у разі зменшення ренти на видобуток і (або) зростання закупівельних цін на газ українського видобутку.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG