Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і Анкара зробили ще крок до припинення кризи мігрантів


З Брюсселя прагнуть надіслати переконливий сигнал: не їдьте до Європи самотужки, чекайте, коли ми за вами приїдемо

Брюссель – У Брюсселі була досягнута складна угода з Туреччиною, яка має зменшити потоки біженців до ЄС та заспокоїти кризу, що стала найважчим тестом на міцність та єдність Європейської співдружності за її 65-річну історію. Туреччина гарантує перешкоди біженцям, що морем прямуватимуть до ЄС. Тих, кому таки вдасться доплисти до Греції, відправлятимуть назад на турецьку територію. ЄС зі свого боку обіцяє Анкарі цілу серію переваг.

Найвідчутніший крок вже буде здійснений у неділю: кожен новий прибулець до Греції буде зареєстрований, але на жоден статус біженця сподіватися не буде підстав, і його повернуть туди, звідки прийшов. Причина: ці біженці прибули з Туреччини, яка визнана у ЄС безпечною країною для шукачів притулку.

У Туреччині цим мільйонам осіб або надаватимуть притулок, або ж відправлятимуть на їхню батьківщину. З огляду на переконання правозахисників, що права біженців у Туреччині поважають не зовсім, Анкара пообіцяла в Брюсселі змінити свої закони.

Самі ж європейці беруть на себе зобов’язання: за кожного нового сирійця, прибулого на турецьку землю, вони братимуть до ЄС одного з уже зареєстрованих та визнаних сирійських біженців, що вже перебувають в таборах на території Туреччини.

ЄС буде розподіляти у себе по 6 тисяч біженців щомісяця

Цим втікачам із Сирії, Іраку та інших держав з Брюсселя прагнуть надіслати переконливий сигнал: не їдьте до Європи самотужки, чекайте, коли ми за вами приїдемо. Однак, чи дослухаються до цього заклику 2,5 мільйона біженців, що перебувають у Туреччині, наразі невідомо. Найближчим часом ЄС має намір розподілити між своїми державами 72 тисячі осіб.

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер підтвердив, що координатором всього цього процесу буде його установа. Для цього буде залучено всі існуючі агенції та інструменти, а ЄС зможе завдяки цьому розподіляти по своїх державах-членах до 6 тисяч біженців щомісяця.

Для Туреччини біженці – це не предмет торгів
Ахмет Давутоглу

Турецький прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу в Брюсселі зауважив, що «для Туреччини біженці – це не предмет торгів. Це питання гуманітарних та європейських цінностей. Ми разом з ЄС маємо однакову мету: прийти на допомогу тим, хто її потребує, і забезпечити краще майбутнє на нашому континенті, для якого кращі турецько-європейські відносини будуть гарною новиною».

І Туреччина, і ЄС мають однакові загрози та однакове майбутнє, додає голова турецького уряду.

Це тимчасовий та надзвичайний крок у поводженні з біженцями, визнають у Європейській співдружності, зауважуючи, що наразі іншого виходу з міграційної кризи немає.

«Мета покласти край бізнес-схемам посередників, які переправляють людей» – Камерон

Взамін повернення з Греції до Туреччини всіх новоприбулих біженців, здебільшого, сирійців, Європейський союз обіцяє Анкарі скасування візових обмежень вже до кінця червня, за умови, якщо всі вимоги з лібералізації візового режиму будуть виконані. Також будуть прискорені переговори щодо надання Туреччині членства у співдружності. І остання умова, яку європейці обіцяють виконати для утримування таборів біженців на турецькій території, – надання Анкарі 3 мільярдів євро на додачу до вже обіцяних 3 мільярдів. Перша половина цієї суми почне надходити вже наступними тижнями.

Девід Камерон
Девід Камерон

Прем’єр-міністр Великобританії Девід Камерон привітав угоду Євросоюзу з Туреччиною, яка, на його думку, здатна значно скоротити потік мігрантів, які прибувають до Греції.

Вперше з початку цієї кризи у нас є план
Девід Камерон

«Вперше з початку цієї кризи у нас є план, і за умови належного і повного його виконання, видається, можна змінити поточну ситуацію», – повідомив Камерон.

За його словами, метою угоди з Туреччиною є «розрив зв’язку» між прибуттям мігрантів морем до Європи і наступним автоматичним отриманням притулку на континенті. «Цей план покладе край бізнес-схемам посередників, які переправляють людей», – підкреслив британський лідер.

Зі стратегічної точки зору, і ЄС, і Туреччина заручилися взаємною підтримкою у зусиллях врегулювання конфлікту в Сирії, який є головною причиною міграційної кризи, що панує у Європі.

Дональд Туск, голова Європейської ради, заявив, що він не береться судити, чи це рішення можна назвати «історичним», але воно є найпрагматичнішим та найважливішим з усіх очікуваних щодо зупинення масової міграції, яка несе соціально-безпекову загрозу всій Європейській співдружності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG